Ethereum-prijs bereikt laagste niveau ten opzichte van Bitcoin in 5 maanden


De afgelopen zes maanden hadden buitengewoon gunstig moeten zijn geweest voor de prijs van Ether (ETH), vooral na de belangrijkste upgrade van het project ooit in september 2022. De realiteit was echter het tegenovergestelde: tussen 15 september 2022 en 15 maart 2023 presteerde Ether ondermaats Bitcoin (BTC) met 10%.

Ether/Bitcoin prijs op Bitfinex, 2 dagen. Bron: TradingView

De prijsverhouding van 0,068 ETH/BTC hield stand sinds oktober 2022, een steun die op 15 maart werd verbroken. Wat de reden voor de ondermaatse prestatie ook mag zijn, traders hebben momenteel weinig vertrouwen in het plaatsen van hefboomweddenschappen, volgens ETH-futures- en optiegegevens.

Maar eerst moet men bedenken waarom de prijs van Ether naar verwachting de afgelopen zes maanden zou stijgen. Op 15 september 2022 vond de Merge plaats, een hard fork die het netwerk omschakelde naar een proof-of-stake consensusmechanisme. Het maakte een veel lagere, zelfs negatieve, muntuitgifte mogelijk. Maar wat nog belangrijker is, de verandering maakte de weg vrij voor parallelle verwerking die bedoeld was om schaalbaarheid en lagere transactiekosten naar het Ethereum-netwerk te brengen.

De Shapella hard fork, die naar verwachting in april op het mainnet van kracht zal worden, is de volgende stap in de upgrade van het Ethereum-netwerk. Door de wijziging kunnen validators die eerder 32 ETH hebben gestort het staking-mechanisme betreden om zich geheel of gedeeltelijk terug te trekken. Hoewel deze ontwikkeling over het algemeen positief is omdat het validators meer flexibiliteit geeft, is de potentiële ontgrendeling van 1,76 miljoen ETH een negatief gevolg.

Er is echter een limiet aan het aantal validators dat kan afsluiten; daarom is de maximale dagelijkse inzet 70.000 ETH. Bovendien kan men na het verlaten van het validatieproces kiezen tussen Lido, Rocket Pool of een applicatie voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) voor opbrengstmechanismen. Deze munten worden niet noodzakelijkerwijs op de markt verkocht.

Laten we eens kijken naar Ether-derivatengegevens om te begrijpen of de recente daling onder de 0,068 ETH/BTC-ratio het beleggerssentiment heeft beïnvloed.

ETH-futures herstelden zich van een staat van paniek

In gezonde markten zou de driemaands futurespremie op jaarbasis tussen 5% en 10% moeten worden verhandeld om de bijbehorende kosten en risico’s te dekken. Wanneer het contract echter tegen een korting (backwardation) wordt verhandeld ten opzichte van traditionele spotmarkten, duidt dit op een gebrek aan vertrouwen van de handelaren en wordt het beschouwd als een bearish indicator.

Ether 2-maands futures premie op jaarbasis. Bron: Laevitas.ch

Derivatenhandelaren werden ongemakkelijk bij het aanhouden van longposities (bullposities) toen de Ether-futurespremie op 11 maart onder nul zakte, een daling ten opzichte van 3,5% slechts twee dagen eerder. Wat nog belangrijker is, is dat de huidige premie van 2,5% bescheiden blijft en ver verwijderd is van de drempel van 5% neutraal tot bullish.

Desalniettemin impliceert een afnemende vraag naar leverage longs (bulls) niet noodzakelijk een verwachting van negatieve prijsactie. Als gevolg hiervan zouden handelaren de optiemarkten van Ether moeten onderzoeken om te begrijpen hoe walvissen en marktmakers de waarschijnlijkheid van toekomstige prijsbewegingen inschatten.

Verwant: Lark Davis over het bestrijden van stormen op sociale media en waarom hij een ETH-stier is – Hall of Flame

ETH-opties bevestigen een gebrek aan risicobereidheid

De delta-skew van 25% is een veelbetekenend teken wanneer marktmakers en arbitragedesks te veel vragen voor opwaartse of neerwaartse bescherming. In bearmarkten geven optiebeleggers hogere kansen op een prijsdaling, waardoor de skew-indicator boven de 8% uitkomt. Aan de andere kant hebben bullish markten de neiging om de skew-metriek onder de -8% te brengen, wat betekent dat er minder vraag is naar de bearish put-opties.

Ether 30-dagen opties 25% delta skew: Bron: Laevitas.ch

Op 3 maart overschreed de delta-skew de bearish drempel van 8%, wat wijst op stress onder professionele handelaren. De angstniveaus bereikten een hoogtepunt op 10 maart, toen de prijs van Ether kelderde tot $1.370, het laagste niveau in 56 dagen, hoewel de prijs van ETH op 12 maart weer boven de $1.480 herstelde.

Verrassend genoeg bleef de 25% delta skew-metriek op 12 maart stijgen en bereikte het hoogste niveau van scepsis sinds november 2022. Dat gebeurde slechts enkele uren voordat de prijs van Ether in 48 uur met 20% steeg. Dat verklaart waarom ETH-handelaren die futurescontracten shortten, te maken kregen met $ 507 miljoen aan liquidaties.

De 3% delta-skew-metriek duidt momenteel op een gebalanceerde vraag naar ETH-call- en put-opties. In combinatie met de neutrale houding ten aanzien van ETH-futurespremie, geeft de derivatenmarkt aan dat professionele handelaren aarzelen om bullish of bearish weddenschappen te plaatsen. Helaas zijn ETH-derivatenstatistieken niet in het voordeel van handelaren die verwachten dat Ether op korte termijn het niveau van 0,068 tegen Bitcoin zal terugwinnen.

De standpunten, gedachten en meningen die hier worden geuit, zijn alleen van de auteurs en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten en meningen van Cointelegraph.

Plaats een reactie