Er dreigt een ramp voor de Digital Currency Group dankzij toezichthouders en walvissenHet tij van cryptocurrency stroomt naar buiten en het lijkt er steeds meer op dat de Digital Currency Group (DCG) aan het afslanken is. Maar laten we duidelijk zijn: de huidige crypto-besmetting is geen mislukking van crypto als technologie of langetermijninvestering. Het probleem van DCG is het falen van toezichthouders en poortwachters.

Sinds de oprichting in 2013 heeft DCG’s Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), de grootste Bitcoin (BTC) trust ter wereld, investeerders de mogelijkheid geboden om een ​​hoge rente te verdienen – meer dan 8% – door simpelweg cryptocurrency te kopen en uit te lenen aan of deponeren bij DCG.

In veel opzichten heeft het bedrijf de crypto-industrie een grote dienst bewezen: investeringen in crypto begrijpelijk en lucratief maken voor beginners en particuliere beleggers. En tijdens de bull run op de cryptomarkt leek alles in orde, met gebruikers die marktleidende rentebetalingen ontvingen.

Maar toen de marktcyclus veranderde, werd het probleem aan de andere kant van de investeringstrechter – de manier waarop DCG gebruikmaakte van gebruikersdeposito’s – duidelijker. Hoewel niet alle vragen zijn beantwoord, is het algemene idee dat DCG-entiteiten gebruikersdeposito’s hebben geleend aan derden, zoals Three Arrows Capital en FTX, en niet-geregistreerde cryptocurrencies als onderpand hebben geaccepteerd.

Verwant: Mijn verhaal over het vertellen van de SEC ‘Ik zei het je toch’ op FTX

De dominostenen vielen daarna snel. Derde partijen gingen ter ziele. De crypto die als onderpand werd gebruikt, werd illiquide. En DCG werd gedwongen kapitaaloproepen te doen van meer dan een miljard dollar – dezelfde waarde van FTX’s FTT-token die DCG accepteerde om de lening van FTX te dekken.

DCG is nu op zoek naar een kredietfaciliteit om zijn schulden te dekken, met het vooruitzicht van Chapter 11-faillissement op de loer als het faalt. Het durfkapitaalbedrijf viel blijkbaar ten prooi aan een van de oudste investeringsvalkuilen: hefboomwerking. Het fungeerde in feite als een hedgefonds zonder er zo uit te zien, het leende kapitaal aan bedrijven zonder de juiste due diligence te doen en accepteerde “hete” cryptocurrencies als onderpand. Gebruikers zijn achtergelaten met een lege tas.

In de niet-cryptowereld worden regels opgesteld om dit exacte probleem te voorkomen. Hoewel niet perfect, verplichten de regels hele portefeuilles van financiële documenten, juridische verklaringen en openbaarmakingen om investeringen te doen – van aandelenaankopen en beursintroducties tot crowdfunding. Sommige beleggingen zijn zo technisch of zo riskant dat toezichthouders ze hebben beperkt tot geregistreerde beleggers.

Maar niet cryptovaluta. Bedrijven als Celsius en FTX handhaafden in wezen nul boekhoudnormen, gebruikten spreadsheets en WhatsApp om hun bedrijfsfinanciën (verkeerd) te beheren en investeerders te misleiden. Onder verwijzing naar “veiligheidsproblemen” heeft Grayscale zelfs geweigerd hun boeken te openen.

Crypto-leiders die ‘alles is in orde’- of ‘vertrouw ons’-tweets uitgeven, is geen systeem van verantwoording. Crypto moet volwassen worden.

Ten eerste, als bewaardiensten deposito’s willen accepteren, rente willen betalen en leningen willen verstrekken, treden ze op als banken. Regelgevers zouden deze bedrijven als banken moeten reguleren, inclusief het afgeven van vergunningen, het vaststellen van kapitaalvereisten, het verplicht stellen van openbare financiële audits en al het andere dat andere financiële instellingen moeten doen.

Ten tweede moeten durfkapitaalbedrijven de juiste due diligence uitvoeren op bedrijven en cryptocurrencies. Zowel instellingen als particuliere beleggers – en zelfs journalisten – wenden zich tot VC’s als poortwachters. Ze zien de investeringsstroom als een teken van legitimiteit. VC’s hebben te veel geld en invloed om basiszwendel, oplichters en Ponzi-schema’s niet te identificeren.

Gelukkig is cryptocurrency gemaakt om deze problemen op te lossen. Particulieren vertrouwden de Wall Street-banken of de regering niet om goed te doen. Beleggers wilden controle over hun eigen financiën. Ze wilden dure tussenpersonen elimineren. Ze wilden directe, goedkope, peer-to-peer leningen en leningen.

Daarom moeten gebruikers voor de toekomst van cryptovaluta investeren in DeFi-producten in plaats van in gecentraliseerde fondsen die door anderen worden beheerd. Deze producten geven gebruikers controle waardoor ze hun geld lokaal kunnen onderhouden. Dit elimineert niet alleen bankruns, maar beperkt ook de besmettingsdreigingen van de sector.

Verwant: FTX toonde de waarde van het gebruik van DeFi-platforms in plaats van poortwachters

De blockchain is een open, transparante en onveranderlijke technologie. In plaats van op pratende hoofden te vertrouwen, kunnen investeerders zelf de liquiditeit van een bedrijf zien, welke activa het heeft en hoe deze zijn toegewezen.

DeFi verwijdert ook menselijke tussenpersonen uit het systeem. Wat meer is, als entiteiten zichzelf willen overbelasten, kunnen ze dat alleen doen onder de strikte regels van een geautomatiseerd slim contract. Wanneer een lening opeisbaar is, liquideert het contract automatisch de gebruiker en voorkomt het dat een entiteit een hele bedrijfstak neerhaalt.

Crypto-critici zullen spotten dat de mogelijke implosie van DCG een zoveelste mislukking is van een niet-duurzame industrie. Maar ze negeren het feit dat de problemen van de traditionele financiële sector – van slechte due diligence tot investeringen met een te hoge hefboomwerking – de hoofdoorzaken zijn van de uitdagingen waarmee crypto vandaag wordt geconfronteerd, niet crypto zelf.

Sommigen klagen misschien ook dat DeFi uiteindelijk oncontroleerbaar is. Maar juist door het open, transparante ontwerp is het flexibel genoeg om de hele financiële sector op zijn kop te zetten.

Het tij kan wegstromen, althans voorlopig. Maar slimme investeringen in gedecentraliseerde financiering van vandaag zullen betekenen dat we er meteen weer in kunnen duiken wanneer de volgende stortvloed komt – en deze keer met een badpak.

Giorgi Khazaradze is de CEO en mede-oprichter van Aurox, een toonaangevend DeFi-softwareontwikkelingsbedrijf. Hij ging naar Texas Tech voor een graad in informatica.

Dit artikel is voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld als en mag niet worden opgevat als juridisch of beleggingsadvies. De standpunten, gedachten en meningen die hier worden geuit, zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten en meningen van Cointelegraph.Plaats een reactie