Ep06 – DealShaker – Begeleidende gids voor BBC’s “The Missing Cryptoqueen” Podcast


Geloof het of niet, de DealShaker-marktplaats werkt nog steeds. De handelstak van het OneCoin-imperium, DealShaker, bood een duidelijke en verifieerbare use case voor OneCoin als valuta. Het token was echt omdat je het kon gebruiken om dingen te kopen in een specifieke e-commerce winkel. O, dat waren de dagen. Het beste aan het verkennen van het verhaal van OneCoin en Dr. Ruja is dat het weergeeft hoe naïef de cryptowereld eigenlijk nog maar een paar jaar geleden was. In veel opzichten is dat nog steeds zo.

In de zesde aflevering van “The Missing Cryptoqueen’s” reizen we naar het verleden. Het is getiteld “The Überflieger” en verwijst naar een “hoogvliegende” persoon. Dat is hoe leraren uit het verleden Dr. Ruja beschreven, die absoluut de ster was in al haar lessen en daarom werd gerespecteerd en gehaat. Wat kunnen Jamie en Georgia nog meer leren over Ruja Ignatova door haar stappen te volgen? Laten we het uitzoeken.

Onthoud dat je afleveringen kunt downloaden rechtstreeks van de BBCof luister naar “The Missing Cryptoqueen” via Appel, Spotifyof iVoox.

Over “The Missing Cryptoqueen”, aflevering zes – “The Überflieger”

Onze explosie van de vorige aflevering begint in 2009, vijf jaar voor OneCoin en DealShaker. Bitcoin kwam op het toneel en ook Dr. Ruja, die een fabriek in Duitsland kocht. Jamie en Georgia bezoeken de site in 2019 en interviewen de overlevenden van dat verhaal. Ze vertellen hen dat Ruja Ignatova daar was, indruk op iedereen maakte en veel beloftes deed die ze niet nakwam. Daarna verdween ze en trok iedereen effectief aan het tapijt. Interessant feit, zowel haar vader als haar moeder werkten in de fabriek. Wat suggereert dat Ruja Ignatova een familievrouw is.

Toen Dr. Ruja verdween, werd er ingebroken in de fabriekskantoren en gingen er veel documenten verloren, samen met haar. De fabrieksarbeiders die de podcast interviewde, lijken allemaal te denken dat dit in scène is gezet en dat Dr. Ruja enkele belangrijke documenten heeft meegenomen en vernietigd. “Het is precies hetzelfde verhaal”, zegt een van hen en vergelijkt OneCoin en DealShaker met de fabriek in kwestie. Toen het moeilijk werd, verkocht Ruja Ignatova het bedrijf en verdween. De fabriek blijft tot op de dag van vandaag gesloten.

In het tweede citaat van de volgende sectie zult u de omvang van die eerste zaak tegen Dr. Ruja voelen. Ze betaalde de boete en bleef aandringen. En volgens de fabrieksarbeiders leerde ze dat ze de volgende keer echt zou moeten verdwijnen.

Citaten uit “The Missing Cryptoqueen”, EpisodeSix – “The Überflieger”

In wat een dagboekaantekening lijkt, leren we over de jonge Ruja Ignatova:

“Ruja was altijd vriendelijk tegen iedereen. Ze gedroeg zich altijd goed en opgewekt, en de leraren waren dol op haar. Ze drinkt niet en ze zou zichzelf nooit verlagen tot het eten van pizza. Haar favoriete lessen waren ‘p’, ze was foutloos, en zo nu en dan houdt ze van ‘ari’. Over het algemeen kon ze goed opschieten met haar collega’s. Hou op. Misschien moeten we ons aan de waarheid houden. Oke prima. Misschien vond ik het leuk om sommige studenten te kwellen. Ik was altijd op zoek naar de kans om nieuwe grappige verhalen over hen te verspreiden.”

Dit citaat vat de gevolgen van Ruja’s eerste fraude samen:

‘Deze keer heeft de wet dr. Ruja ingehaald. In 2016 werd ze door een Duitse rechtbank veroordeeld voor verschillende misdaden. Opzettelijk plichtsverzuim bij insolventie, fraude, inhouding van verduistering van werknemerslonen en schending van boekhoudkundige plichten, kreeg zij een voorwaardelijke straf van 14 maanden en een boete van € 18.000. De lokale krant meldde dat Ruja weer verscheen om de uitspraak bij te wonen en geen emotie toonde toen het vonnis werd uitgesproken. Ze glipte stilletjes naar buiten en keerde terug naar Bulgarije, en ging door met OneCoin alsof er niets was gebeurd.”

Meer over het verleden van Dr. Ruja

Later in de aflevering bevestigen Jamie en Georgia dat Ruja echt een PHD heeft behaald. ‘Ze is slim,’ zegt Georgia. Vervolgens maakt Multi-Level Marketing een tweede verschijning. We leren dat Ruja Ignatova in 2014 probeerde te verkopen … wacht erop … bitcoin met behulp van MLM-technieken. De producenten introduceren Sebastian Greenwood, een Multi-Level Marketing-expert die het Dr. Ruja-personage lijkt te hebben gecreëerd met Ignatova. Zij had het charisma, hij de techniek. Ze hadden alleen een product nodig dat ze konden controleren.

Last but not least ontmoeten we Duncan. Ooit was hij een integraal onderdeel van de OneLife-organisatie en het is de geest achter DealShaker. Hij zegt dat alles daar onzin is en daagt Jamie uit om vijf dingen te vinden die hij wil en kan alleen in OneCoin betalen. Jamie gaat door DealShaker en realiseert zich dat de toch al duistere personages die producten verkopen via het platform vooral euro’s willen. Is DealShaker echt een OneCoin-markt?

Aan het einde van de aflevering vond een privédetective die de productie had ingehuurd blijkbaar een dame die Ruja Ignatova in Athene zou kunnen zijn. Zou het kunnen?

BTC price chart for 11/03/2022 on Bitstamp | Source: BTC/USD on TradingView.com

Extra materiaal: OneCoin reageert op de FCA

Ongeveer zes jaar geleden heeft de Financial Conduct Authority van het Verenigd Koninkrijk een waarschuwing afgegeven tegen OneCoin. Het bedrijf reageerde en NieuwsBTC meldde het verhaal:

“In de verklaring noemt OneCoin zichzelf een wereldwijd software- en technologiebedrijf met kantoren in Bulgarije, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten. Het bedrijf heeft ook beschreven dat OneCoin een digitale valuta heeft die enkele functies deelt met bestaande cryptocurrencies. Deze overeenkomsten beperken zich tot het bijhouden van alle transactierecords in een database.

Het digitale valutabedrijf betuigt in de laatste alinea van de verklaring zijn volledige medewerking,

“OneCoin zet zich in voor het volgen van goede zakelijke praktijken en de relevante regels en voorschriften in de landen waarin het actief is. Het zal volledig samenwerken met de autoriteiten bij het nastreven van dit doel.”

Afleveringscredits

Presentator: Jamie Bartlett
Producent: Georgia Catt
Verhaaladviseur: Chris Berube
Redacteur: Philip Sellars
Origineel muziek- en geluidsontwerp: Phil Channell
Originele muziek en zang: Dessislava Stefanova en het London Bulgarian Choir

Vorige Begeleidende gidsen voor BBC’s “The Missing Cryptoqueen” Podcast:

Afl. 01 – https://www.newsbtc.com/news/bitcoin/ep01-dr-ruja-companion-guide-for-bbcs-the-missing-cryptoqueen-podcast/

Afl. 02 – https://www.newsbtc.com/news/bitcoin/ep02-btc-killer-companion-guide-for-bbcs-the-missing-cryptoqueen-podcast/

Afl. 03 – https://www.newsbtc.com/altcoin/ep03-onecoin-companion-guide-for-bbcs-the-missing-cryptoqueen-podcast/

Afl. 04 – https://www.newsbtc.com/scams-and-fraud/ep04-onelife-companion-guide-for-bbcs-the-missing-cryptoqueen-podcast/

Afl. 05 – https://www.newsbtc.com/scams-and-fraud/ep05-mlm-companion-guide-for-bbcs-the-missing-cryptoqueen-podcast/

Featured Image: The Missing Cryptoqueen logo by BBC | Charts by TradingView

Plaats een reactie