En nou is het afgelopen met crypto | De Avondshow met Arjen Lubach (S1)

laatste update: 05-2022


En nou is het afgelopen met crypto. Het is geen betaalmiddel geworden en iedereen die er nu rijk mee probeert te worden, doet dat over de rug van de planeet en van mensen die belazerd worden.

Kijk de hele uitzending hier:

‘De Avondshow met Arjen Lubach’ zie je iedere maandag tot en met donderdag om 22.10 uur op NPO 1 en dit kanaal.

Volg ‘De Avondshow’ op Instagram:
Volg ‘De Avondshow’ op Twitter:

Arjen Lubach duikt in ‘De Avondshow met Arjen Lubach’ via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.

#VPRO

30 gedachten over “En nou is het afgelopen met crypto | De Avondshow met Arjen Lubach (S1)”

 1. Oei, maar dit is desinformatie.. Het is in ieder geval niet volledig en je slaat de plank nogal mis. En dit was ook niet dé reden waarom wiki stopte met crypto aannemen..
  Jammer!

 2. Wat een Dom en belachlijk kortzichtige visie over crypto zeg Lubach, door welke sponsors word jij ook AL weer betaald? Bitcoin is zo^n piramidespelletje Dat de allergrootste investeringsfondsen ter wereld er mee bezig zijn idioot,Je hebt totaal geen idee waar je het over hebt man, Dan is het meestal better Dat je erover zwijgt, niet?

 3. Fantastisch om te horen dat Arjen precies hetzelfde zegt, wat ik tegen al mijn vrienden zeg als ze over cryptocurrencies (crypto is een methode, niet de geld eenheid) beginnen. HET IS EEN PIRAMIDESPEL!

 4. Dit is wel wat te kort door de bocht. Het crypto-wereldje is inderdaad vol met opportunisten en de frustratie over de gevolgen daarvan zijn terecht. Maar de filosofie van Bitcoin, en de (verbeterde) uitvoering van diezelfde filosofie in een heel aantal andere projecten, is nog altijd intact.

  Regulering is noodzakelijk om die projecten te laten doen waar ze voor bedacht zijn, en om alle parasieten en inhoudsloze coins de kop in te drukken. Laat het afgelopen zijn met crypto-cowboys, maar laat er ruimte ontstaan voor de inhoudelijke invulling van een veelbelovende technologie die machthebbende partijen en instituties tegengas kunnen bieden, en veel markten een broodnodige upgrade kunnen brengen. Veel overheden laat het afweten de beschreven misstanden te voorkomen door gewoonweg regels op te stellen, inclusief de Nederlandse. Dat zou de focus van crypto weer leggen op de meest veelbelovende technologieën en de potentie daarvan.

 5. Jemig wat kort door de bocht Arjen, jammer. Steeds meer crypro draaien op POS en daarom niet meer zo milieu onvriendelijk zoals POW van Bitcoin. En los daarvan wordt de techniek achter crypto de Blockchain voor veel meer doeleinden gebruikt dan als betaal middel. Ben je er bijvoorbeeld van op de hoogte dat de Nederlandse overheid miljoenen bespaard heeft met een pilot om afval verwerking te stroomlijnen middels live contracts van LTO Network ? Pracht usecase van blockchain. Zelfs de United nations maakt gebruik van die blockchain om landregistry uit te voeren in lastige landen, en zo zijn er tal van hele mooie voorbeelden maar meneer Lubach vindt het stom vanwege te weinig onderzoek, of poging tot sensatie stukje.

  Jammer.

 6. Normaal vind ik Lubach wel sterk maar hier slaat hij de plank wel een beetje mis. In ieder geldsysteem zijn ‘adviseurs’ en boefjes actief. Sterker nog: in de niet-crypto wereld zijn de banken eigenlijk de grootste boeven gezien de overvloed aan schandalen de laatste decennia. Over het energieverbruik heeft hij wel een punt maar dit gaat in de nabije toekomst veranderen. De eerste auto die gebouwd werd was ook lang niet zo schoon als heden ten dagen. Het is nu nog vooral een belegging maar er komen steeds meer toepassingen met crypto / blockchain zoals smart contracts.

 7. Niet normaal hoeveel deze show verschilt van zijn eerdere informatieve format. Hoe wordt Lubach nog serieus genomen, wanneer je duidelijk ziet dat hij dit niet objectief vertelt. Wanneer iemand vertelt over zijn crypto, doet hij/zij dat omdat ze er enthousiast over zijn. Lubach doet onterecht voorkomen alsof dat eigen belang is, omdat die zuurverdiende euro's die zij erin zouden stoppen, rechtstreeks in de zak van ome Klootzak zouden verdwijnen. Onzin natuurlijk, en ik had dit grapje nog niet eerder gehoord. Je ontkomt in zo'n discussie ook niet aan het feit dat proof of work (dus niet crypto, voornamelijk PoW) veel energie kost, maar ook dit wordt echt extreem kort door de bocht gebracht. Er zijn zaken waar er niet lang wordt stilgestaan bij de energiekosten, omdat de noodzaak daar wel van wordt ingezien. Denk aan de energie die de servers van een bedrijf als Google/Facebook verbruiken, of de enorme hoeveelheid energie die er al wordt gebruikt door het bankensysteem. Vooral dat laatste kan efficiënter. Wanneer crypto juist de potentie heeft om dit te verbeteren, kom je heel ongeïnformeerd, of zielig over wanneer je de vergelijking met het föhnen van je ijskast maakt.

 8. Nadelen:

  PoW verbruikt te veel energie. Maar als de mensheid alleen maar schone energie zou mogen gebruiken is slaan we 2 vliegen in 1 klap.

  PoS gebruikt kan zeer efficient werken, beter dan banken. Nadeel: Omdat er geen energie voor nodig is om te minen is het bepalen van de prijs moeilijker. Je gaat namelijk geen bitcoins minen voor 100k aan energie als je hem kan verkopen voor 10k.

  De wildgroei aan munten is kansloos te noemen. Uiteindelijk zullen er een paar munten overblijven die daadwerkelijk nut hebben buiten speculatie om. De rest is alleen maar een loterij met de winnaars die als eerste instapten. (mensen betalen ook om te gokken, dus niet een probleem als je het als gokje ziet).

  Voordelen:

  Bijna alle crypto hebben in de code een beleid van inflatie. Bij bitcoin kunnen de aantallen niet de 21 miljoen stuks overschrijven (tenzij 51% van de miners besluit het wel te doen, zeer kleine kans). Je weet dus 99,99% waar je aan toe bent als het gaat om creatie van munten. De ECB en de FED hebben de geldvoorraaden verdubbeld de afgelopen 4 jaar. Dat zorgt voor 50% geldontwaarding na verloop van tijd. Dat zal je bij een cryptomunt niet zo snel zien (de creatie).

  Zonder tussenpartij handelen: Van eigendommen, energie van je panelen tot wat dan ook kan je direct zonder tussenliggende partijen verhandelen met slimme contracten. Even een voorbeeld. Je hebt te veel zonnepanelen op je dak en je buurman geen. Met een slim contract kan je stroom leveren voor een bepaalde vergoeding die je elke minuut automatisch kan verrekenen. Je ruilt in principe direct de kwh voor een x hoeveelheid crypto. Ook met een derde parij ertussen kan je een x bedrag afdragen aan bijvoorbeeld netbeheerder/belasting.

  Automatiseren dus.

  Eigendommen vastleggen:

  je kan ook je fysieke eigendommen vastleggen op een property ledger als NFT. Dan heb je al je spullen met waarde op je naam/wallet staan. Dit kan tegen diefstal werken. Ook het verkopen kan makkelijke en meer vertrouwen via een slim contract. je wisselt dan het eigendom alleen bij betaling en vice versa.

 9. Ik denk dat je de cryptowereld en de daytradewereld wel als 2 verschillende culturen moet beschouwen. Er wordt vanuit de cryptowereld, de technische kant, nog steeds heel hard gewerkt aan een wereldwijd financieel systeem waarbij we de banken (en daarmee overheden) en hun macht over geld buiten spel kunnen zetten. Minen kost veel stroom, maar gaat (in NL vooral) bijna altijd op zonne- en windenergie, waardoor er veel extra geinvesteerd wordt in deze energiesectoren. En hoe mooi is het dat wij, de mensen, een financieel systeem draaiende houden i.p.v. de grote instanties?! Daarnaast is minen zelfs maar 1 manier van transacties valideren die niet voor elke cryptomunt geldt. Als je daar niet achterstaat, zijn er genoeg energievriendelijke alternatieven.

  Laten we eerlijk zijn: Iedereen begint met crypto als een soort Toto-alternatief. Zet in op de goede munten en verdien wat geld. Maar ondertussen leer je en merk je dat crypto zoveel meer is dat een beetje gokken op een muntje. Dat er hele bedrijven, financiële filosofieën en digitale infrastructuren achter zo'n munt draaien. Daar geloof ik in, ik zie een mooie toekomst met crypto als antwoord op veel problemen die nu al zo hard spelen.

  ik verwacht dan ook nog wel een follow-up van je Arjen nadat de inflatie doorstijgt door al het gepruts met onze fiat van de afgelopen jaren 🙂 Uiteraard geen financieel advies.

 10. Jonge mensen moeten andere manieren zoeken om hun spaargeld te vermenigvuldigen. In de tijd van onze ouders was de spaarrente nog rendabel. Tegenwoordig mag je blij zijn met 50 cent rente per jaar op 10.000 euro spaargeld. Absurd. Jongeren gaan de risico’s maar opzoeken.

 11. Normaal leer ik veel van arjan. Na deze video over iets waar ik wel veel van weet, kan ik denk ik voortaan beter niet alles van je aan nemen. Jeetje wat sla jij de plank mis hier

 12. Grappig hahahha. Maar Meneer heeft er 0 verstand van. Ik vind dat Lubach voorheen content met feiten liet zien. Maar nu maakt meneer een showtje omdat hij zelf niet genoeg kennis er van heeft. En jaa ik vind die oom en neven ook irritant die het aan smeren.

 13. Wauw wat een berg onzin! Totaal ongefundeerd en nergens op slaand. Oh het heeft de euro nog niet vervangen dus is het mislukt. Je snapt er duidelijk niks van. De crypto wereld gaat over veel meer dan betaalmiddelen en is enorm. En nee het is niet gemaakt voor de normale burger om even snel rijk te worden.

 14. ja ach haat crypto maar een oorlog en de waarde van fiat daalt ook keihard. succes met je euro's sparen vooral met de huidige inflatie en negatieve rente. trouwens best stom om hier een item over te maken zonder kennis. bitcoin = crypto maar crypto =/= alleen bitcoin

 15. Mensen werken tegenwoordig op computers, die verbruiken enorm veel stroom. Ga dus weer met pen en papier werken en doe alles maar op de post naar je medewerkers… Technische vooruitgang gaat nou eenmaal vaak gepaard met extra energieverbruik. Crypto, maar vooral de achterliggende Blockchain, staat nog in kinderschoenen, maar door meer mensen ermee kennis te laten maken zal de volgende generatie gebruikers en ontwikkelaars een enorme vooruitgang in efficiëntie en implementatie maken. Smart contracts geven de macht terug aan de mensen ipv de overheid. Hier kunnen we dat niet goed appreciëren, maar in Rusland en China zeker wel.

Reacties zijn gesloten.