Een samenvatting van de bankbesmetting en Bitcoin van vorige week


Er is de afgelopen week zoveel gebeurd dat het nuttig kan zijn om naar de totaliteit van deze gebeurtenissen in relatie tot bitcoin te kijken.

Tdit is een opinieredactioneel commentaar van Dillon Healy, institutionele partnerschappen bij Bitcoin Magazine en Bitcoin 2023.

Het grootste nieuws van de afgelopen week is dat de banksector instort, met name cryptovriendelijke banken. Op 2 maart, in hun eigen SEC-aanvraag, uitte Silvergate zijn bezorgdheid over hun solvabiliteit en het vermogen om te blijven opereren. Dit was naar mijn mening onmiskenbaar het gevolg van directe en/of indirecte blootstelling aan de voortdurende besmetting binnen de crypto-industrie die werd veroorzaakt door de ineenstorting van Luna, 3AC en FTX. Zoals verwacht volgde een bankrun van Silvergate-partners om afstand te nemen en activa op te nemen.

De aandelen van Silvergate ($SI) daalden onmiddellijk met meer dan 50% toen de rapporten zich opstapelden over klanten die elders verhuisden.

“Het wordt nu steeds moeilijker voor cryptobedrijven om relaties aan te gaan of te onderhouden met een Amerikaanse bank”, zegt Ivan Kachkovski, FX en cryptostrateeg bij UBS.

Er werd gespeculeerd over hoe een Silvergate-afwikkeling van invloed zou zijn op stablecoins en andere crypto-servicebanken. Silvergate is de belangrijkste uitgever geweest van de op één na populairste stabiele munt USDC.

Besmettingsproblemen verschoof vervolgens naar Signature Bank, de andere populaire crypto-servicebank.

“Signature merkte op dat het eerder had verklaard dat het vanaf 1 februari geen van zijn crypto-uitwisselingsklanten meer zou ondersteunen bij het kopen en verkopen van bedragen van minder dan $ 100.000. Signature zei in december dat het zijn blootstelling aan de cryptosector zou verminderen, maar niet volledig zou elimineren.

Op 8 maart kondigde Silvergate via een persbericht officieel aan dat ze hun activiteiten stopzetten en activa liquideren.

De officiële ineenstorting van Silvergate betekende meer wijdverbreide besmetting en verhoogde onzekerheid en angst voor bankklanten en USDC-gebruikers. Op 9 en 10 maart leed Silicon Valley Bank een klassieke bankrun. Miljarden aan opnames stapelden zich op van de fractionele reservebank, veel opnames van hun kerncliënteel, startende bedrijven.

SVB-aandelen kelderden met 60% en tegen het einde van de dag hadden toezichthouders de bank gesloten en waren de activa van eigenaar overgegaan naar de FDIC. De ontbinding van de SVB was de op één na grootste ineenstorting van banken in de geschiedenis van de VS.

Het vertrouwen in banken verslechterde snel toen de meeste beursgenoteerde bedrijven instortten.

Met de ontbinding van de SVB richtte de aandacht zich opnieuw op Circle’s USDC, de op een na grootste stablecoin met een marktkapitalisatie van $ 43 miljard, aangezien werd gemeld dat Circle een niet bekendgemaakt deel van zijn $ 9,8 miljard kasreserves had bij de nu ingestorte Silicon Valley Bank.

Op 11 maart begon de USDC/USD-koppeling te breken en bereikte $ 0,87.

Tijdens het weekend bleef de angst zich verspreiden, duizenden start-ups die bij de SVB bankieren, zouden maandag geen toegang hebben tot hun geld of loonlijst. Signature Bank werd ook officieel gesloten door Amerikaanse toezichthouders.

Zondag kwam de Fed, samen met de FDIC en het Amerikaanse ministerie van Financiën, tussenbeide met een verklaring:

“Deposanten hebben vanaf maandag 13 maart toegang tot al hun geld. Geen verliezen in verband met de resolutie van Silicon Valley Bank zullen worden gedragen door de belastingbetaler.”

Temidden van alle besmettingen waren er meldingen dat Signature Bank specifiek het doelwit was van anti-crypto-toezichthouders. “Ik denk dat een deel van wat er gebeurde, was dat toezichthouders een zeer sterke anti-cryptoboodschap wilden sturen”, zei Barney Frank, bestuurslid van Signature Bank.

De versluierde reddingsoperatie stelde de falende banken in staat tegen hun negatieve onderpandswaarde a pari te lenen in plaats van tegen marktwaarde.

De week begon met de nieuwe backstop voor deposito’s van de overheidsbank en er zijn nog steeds zorgen over wat banken het tegenpartijrisico voor zowel particulieren als bedrijven rechtvaardigen. In de nasleep van verschillende ineenstortingen van fractioneel reservebankieren, leek bitcoin voor het eerst sinds lange tijd te handelen op basis van fundamentele waarden in plaats van speculatie.

De risico’s die gepaard gaan met fractioneel reservebankieren in combinatie met gecentraliseerd monetair beleid en volatiele rentetarieven worden volledig getoond, terwijl volledig ondersteunde bankoplossingen worden schijnbaar actief geblokkeerd door de Fed.

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zouden moeten dienen om mensen bewust te maken van de gevaren van een centraal gecontroleerde economie die afhankelijk is van krediet en hefboomwerking. Ik raad mensen die geïnteresseerd zijn om te leren hoe Bitcoin buiten dit systeem werkt ten zeerste aan om op 18-20 mei Bitcoin 2023 in Miami bij te wonen, waar het onderwerp uitgebreid zal worden besproken.

Dit is een gastpost van Dillon Healy. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie