Dubai Watchdog slaat alarm over blinde vlekken op het gebied van crypto-regelgeving


Terwijl de crypto-industrie mainstream acceptatie en acceptatie blijft krijgen, worstelen regelgevers over de hele wereld met de vraag hoe ze de unieke uitdagingen van deze snel evoluerende sector kunnen aanpakken. Terwijl sommige jurisdicties cryptocurrencies en blockchain-technologie hebben omarmd om innovatie en economische groei te bevorderen, blijven andere sceptisch en hebben ze een meer voorzichtige benadering van regulering gekozen.

Tegen deze achtergrond heeft de Dubai Financial Services Authority (DFSA) volgens een Bloomberg-rapport haar bezorgdheid geuit over de wereldwijde lacunes in de regelgeving op de markt.

De DFSA heeft gewaarschuwd dat slechte actoren deze regelgevende blinde vlekken over de hele wereld “uitbuiten” en heeft opgeroepen tot meer coördinatie tussen regelgevers om deze activiteiten te voorkomen, volgens een recent Bloomberg-rapport.

Wereldwijde regelgevende “lacunes” onder vuur

Volgens Elisabeth Wallace, een associate director bij de DFSA, misbruiken kwaadwillenden deze gaten om overal ter wereld illegale activiteiten uit te voeren.

Wallace reageerde op een virtuele conferentie en onthulde dat de DFSA van plan is om later dit jaar zijn regels voor crypto-tokens bij te werken. De regels, die sinds november van kracht zijn, zijn van toepassing op het zakencentrum van de stad en hebben tot doel het gebruik van cryptocurrencies en blockchain-technologie in de regio te reguleren.

Dubai heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het reguleren van de opkomende financiële sector. In 2019 lanceerde het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) een platform voor de handel in digitale activa, het DMCC Crypto Centre, dat tot doel heeft een veilige en gereguleerde omgeving te bieden voor de handel in digitale activa. De Dubai Multi Commodities Centre Authority reguleert het platform, dat toezicht houdt op de licentieverlening en regulering van bedrijven die actief zijn binnen de DMCC Free Zone.

De Dubai Financial Services Authority heeft ook de zakelijke hub-industrie van de stad gereguleerd. In november 2020 introduceerde de DFSA een regelgevingskader voor het uitgeven en verhandelen van crypto-activa. Het raamwerk vereist dat bedrijven een vergunning krijgen van de DFSA en voldoen aan een reeks wettelijke vereisten, waaronder maatregelen ter bestrijding van witwassen (AML) en terrorismefinanciering (CTF).

De benadering van de DFSA ten aanzien van de sector is gericht op het bevorderen van innovatie en het waarborgen van de bescherming van investeerders en de integriteit van het financiële systeem. De toezichthouder heeft verklaard dat hij zich inzet voor het creëren van een regelgevingsomgeving die de ontwikkeling van de crypto-industrie aanmoedigt en tegelijkertijd de risico’s van slechte actoren minimaliseert.

Van olie tot crypto

Dubai is opkomend als een groeiend knooppunt voor de crypto-industrie, met verschillende initiatieven om de acceptatie en ontwikkeling van cryptocurrencies en blockchain-technologie te bevorderen. De stad heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar fintech-ecosysteem, met de nadruk op de crypto-industrie.

De regering van Dubai heeft de ontluikende financiële sector ondersteund met verschillende initiatieven om crypto-gerelateerde investeringen naar de stad te trekken. Naast het DMCC Crypto Centre, dat een gereguleerde omgeving biedt voor de handel in digitale activa, heeft de regering van Dubai ook de Dubai Blockchain-strategie gelanceerd, die tot doel heeft de stad te positioneren als een wereldleider in de ontwikkeling van blockchain-technologie.

Het Dubai International Financial Centre (DIFC), een financiële vrije zone in de stad, heeft ook de acceptatie en ontwikkeling van cryptocurrencies en blockchain-technologie bevorderd. De DIFC heeft verschillende initiatieven gelanceerd om fintech- en blockchain-bedrijven te ondersteunen, waaronder de DIFC Fintech Hive, een co-working-ruimte voor fintech-startups, en de DIFC Academy, die training- en opleidingsprogramma’s in fintech en blockchain aanbiedt.

BTC’s zijwaartse prijsactie op de 1-daagse grafiek. Bron: BTCUSDT op TradingView.com

Uitgelichte afbeelding van Unsplash, grafiek van TradingView.com

Plaats een reactie