Dit is hoe de halveringscyclus van Bitcoin zich nu opstapelt ten opzichte van het verleden


Terwijl de huidige Bitcoin-halveringscyclus doorgaat, is dit hoe de vorige cycli er op vergelijkbare momenten in hun levensduur uitzagen.

De nieuwste Bitcoin-cyclus passeerde onlangs de mijlpaal van 150.000 blokken

Een “halvering” is een periodieke gebeurtenis waarbij de mijnbeloningen van Bitcoin (dat wil zeggen de blokbeloningen die mijnwerkers ontvangen voor het oplossen van blokken) worden gehalveerd. Dit gebeurt elke 210.000 blokken of ongeveer elke vier jaar.

Aangezien de blokbeloningen in feite de hoeveelheid nieuwe BTC-voorraad zijn die wordt gecreëerd, betekent halvering dat het activum schaarser wordt. Dit is de reden waarom de halvering een kenmerk is van de BTC-blockchain; door schaarste op deze manier te beheersen, kan de inflatie van de munt worden gecontroleerd.

Tot nu toe heeft Bitcoin drie halveringsgebeurtenissen waargenomen: de eerste in november 2012, de tweede in juli 2016 en de derde in mei 2020. De volgende dergelijke gebeurtenis zal naar schatting ergens in 2024 plaatsvinden. In het begin was de beloning voor het minen van een blok 50 BTC, maar vandaag, na al deze halveringen, ontvangen mijnwerkers slechts 6,25 BTC per blok.

Aangezien halveringen periodiek zijn, zijn ze een populaire manier om BTC-cycli in kaart te brengen door ze als begin- en eindpunt te gebruiken. Een analist aan Twitteren heeft hetzelfde gedaan en heeft de verschillende cycli tot nu toe met elkaar vergeleken met behulp van het aantal blokken sinds de cyclus begint als de gemeenschappelijke noemer tussen hen.

Hier is een grafiek die deze vergelijking weergeeft:

The previous two halving cycles compared with the current one so far | Source: therationalroot on Twitter

Zoals u in de bovenstaande grafiek kunt zien, hebben de verschillende Bitcoin-cycli tot nu toe een aantal vergelijkbare kenmerken getoond. Vooral de vorige en huidige delen enkele bizarre overeenkomsten.

De toppen van beide cycli lijken te zijn gevormd nadat een vergelijkbaar aantal blokken in de cycli was gemaakt. De cyclus van halvering 1 zag dit eerder gebeuren, maar toch niet teveel. De bodems van de bearmarkt van alle drie de cycli vonden ook nauw getimed plaats, waarbij de cycli van halvering 2 en 3 opnieuw een strakkere timing deelden.

Hoewel de timing niet zo opvallend is als de bodem, lijkt de laatste cyclus die een rally opbouwt uit de bear lows ook op wat er gebeurde in de tweede cyclus, waar de rally van april 2019 plaatsvond.

Iets dat ook tijdens deze cycli lijkt te hebben standgehouden, is de relatie tussen de prijs van Bitcoin en de gerealiseerde prijs. De gerealiseerde prijs is een maatstaf die is afgeleid van de gerealiseerde limiet, het kapitalisatiemodel voor de cryptocurrency dat tot doel heeft er een “reële waarde” voor te bieden.

Kortom, wat de gerealiseerde prijs betekent, is de gemiddelde aanschafprijs of kostprijsbasis in de markt. Dit betekent dat wanneer de prijs onder dit niveau zakt, de gemiddelde houder het verliesgebied betreedt.

Tijdens bullmarkten fungeerde dit niveau als ondersteuning in alle cycli, terwijl dit gedrag omkeerde in bearish periodes, waar het niveau in plaats daarvan weerstand bood aan het activum.

Uit de grafiek is te zien dat Bitcoin dit niveau zeer recentelijk opnieuw heeft getest en er met succes vanaf is gestuiterd, waarbij de prijs van het activum een ​​sterk opwaarts momentum heeft gekregen.

Als het patroon dat tijdens de halveringscycli wordt vastgehouden iets is om af te leiden, zou dit erop kunnen wijzen dat er nu een bullish overgang in de markt heeft plaatsgevonden en dat een rally vergelijkbaar met de rally van april 2019 zou kunnen zijn begonnen.

BTC-prijs

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin rond de $24.600, een stijging van 11% in de afgelopen week.

Bitcoin-prijsgrafiek

BTC has surged in recent days | Source: BTCUSD on TradingView

Uitgelichte afbeelding van iStock.com, grafiek van TradingView.comPlaats een reactie