De waarde van P2P Bitcoin-uitwisselingen – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Okada, werktuigbouwkundig ingenieur en medewerker aan peer-to-peer bitcoin-uitwisseling RoboSats.

Het kopen van uw eerste bitcoin is drastisch veranderd sinds de begindagen van de handel op forums of Internet Relay Chat (IRC). Grote beurzen ontstonden en tegenwoordig hebben ze de kunst geperfectioneerd om nieuwkomers aan te trekken door de koopervaring te demystificeren met naadloze en, eerlijk gezegd, dwaze gebruikersinterfaces.

In de loop van de tijd hebben toezichthouders uitwisselingen onder druk gezet om gebruikersgegevens te verzamelen om hun persoonlijke inloggegevens te verifiëren. Uitwisselingen zoals deze – we zullen ze “verificatie” -uitwisselingen (VEX’s) noemen – hebben de bewaring van uw geld en hebben tools tot hun beschikking om uw identiteitsgebonden fondsen op keten te volgen. De lezer zou al op de hoogte moeten zijn van de voordelen van zelfbehoud, een onderwerp dat zijn eigen gedetailleerde onderzoek waard is.

Het gemak van reguliere VEX’s zoals Coinbase en Binance heeft de verwachtingen van eindgebruikers van privé, peer-to-peer (P2P) alternatieven effectief vervormd bij het kopen van bitcoin. Bijgevolg zijn ze niet geneigd om alternatieven te gebruiken, ondanks de onmetelijke voordelen die ermee te behalen zijn.

Ter verduidelijking definiëren we uitwisselingen door hun vereisten voor gebruikers om identificerende informatie te verstrekken, niet of ze gecentraliseerd of gedecentraliseerd van aard zijn. Gecentraliseerde uitwisselingen (CEX’s) kunnen privé opereren, P2P als ze geen informatie over hun gebruikers hebben en geen fondsen bewaren.

Centralisatie hoeft de privacy van de eindgebruiker niet op te offeren als de exchange alleen de rol van blinde matchmaker vervult en, als het wordt afgesloten, eenvoudig opnieuw kan worden gestart door de open-source repository te klonen. Daarom is het kenmerkende “VEX” -label geschikter dan ten onrechte te verwijzen naar alle CEX’s als hebbende een slechte privacy.

Voor volledige openbaarmaking: de auteur draagt ​​bij aan de open-source, P2P-uitwisseling RoboSats, maar dit artikel onderschrijft niet slechts één P2P-uitwisseling; het is eerder een goedkeuring voor gebruik van ieder privé, P2P-uitwisseling.

Alles is beter dan VEX’s gebruiken!

Opmerking: in veel rechtsgebieden is het gebruik van een P2P-service niet anders dan het gebruik van eBay of Craigslist. Het is uw verantwoordelijkheid om het standpunt van uw rechtsgebied te kennen.

Het probleem met verificatie-uitwisselingen

Het probleem met VEX’s is duidelijk het totale gebrek aan privacy. Gebruikers zijn verplicht om zelfidentificerende informatie in te dienen, zoals een rijbewijs of paspoort dat de gekochte bitcoin voor altijd aan die gebruiker zal koppelen.

Nogmaals, de echte naam van een gebruiker is voor altijd geassocieerd met die bitcoin en alle downstreamtransacties. Als ze die bitcoin uit de identificerende uitwisseling halen en mixdiensten gebruiken, kan het grootboek dit duidelijk maken en kunnen autoriteiten die actie associëren met criminele activiteiten, ongeacht de bedoeling van de gebruiker.

Bovenop het achterlaten van een digitaal papieren spoor, kunnen hun e-mailadres, wachtwoord, telefoonnummer en fiat bank-referenties worden onthuld omdat kwaadwillenden toegang hebben tot deze informatie door middel van hacking of door ontevreden uitwisselingsmedewerkers die persoonlijke informatie van gebruikers lekken. Of, zoals blijkt uit recente beursinstortingen zoals die van FTX, lopen ze het risico hun bitcoin te verliezen omdat ze de privésleutels niet echt bezitten.

Veel kopers en verkopers gebruiken deze privacy-invasieve uitwisselingen voornamelijk omdat ze enorme liquiditeit hanteren in een hele reeks lokale valuta’s en hun gelikte mobiele apps maken het kopen en verkopen van bitcoin een triviale taak. Bovendien hebben ze verslavende casino’s gebouwd die gericht zijn op het vergroten van het gebruikersbehoud met elke met confetti gevulde, dopamine-inducerende transactie.

Helaas pleiten veel van de eigenaren en exploitanten van VEX’s razend voor “adoptievriendelijke” regelgeving door gegevens van hun klanten te verzamelen onder het mom van het beschermen van eerlijke gebruikers, maar het verzamelen van gevoelige gebruikersgegevens is in de eerste plaats rijp voor exploitatie door cybercriminelen. De eenvoudige oplossing is om VEX’s helemaal te vermijden.

Waarom privé, P2P-alternatieven gebruiken?

Overweeg de tweede-orde-effecten van het gebruik en daarmee de ondersteuning van anti-privacy uitwisselingen. Hoe u bitcoin koopt en verkoopt, heeft versterkende effecten op die uitwisselingen en het grotere Bitcoin-netwerk.

Wanneer u een VEX gebruikt, versterkt u de praktijk van het schenden van privacy en geeft u geloof aan de normalisering ervan. Spreken met je portemonnee is nog nooit zo toepasselijk geweest als wanneer je bitcoin koopt met je zuurverdiende fiat.

Als u een P2P-uitwisseling gebruikt, draagt ​​u bitcoin- of fiat-liquiditeit bij aan dat platform en vergroot u zo de onmiddellijk beschikbare liquiditeit, zodat meer gebruikers kunnen profiteren van op privacy gerichte uitwisselingen in plaats van te vertrouwen op VEX’s.

Het resultaat van het ondersteunen van VEX’s zal fiat-opritten beperken en leiden tot een mislukking van de kernideologie van Bitcoin als een permissieloos, P2P, elektronisch geldsysteem; aan de andere kant zal het ondersteunen van P2P-uitwisselingen het toestemmingloze karakter van Bitcoin versterken en een robuuster privacynetwerk creëren dat iedereen vrijelijk kan gebruiken.

De volgende paragrafen gaan in op de verwachtingen voor een P2P-uitwisseling voor sommige gebruikers die gewend zijn aan VEX’s.

In de ervaring van deze auteur is de grootste “klacht” van gebruikers van VEX’s met betrekking tot P2P-uitwisselingen het gebrek aan onmiddellijk beschikbare liquiditeit voor sommige valuta’s en fiat-betaalmethoden. Elke P2P-uitwisseling wordt gelanceerd met een lage liquiditeit en groeit alleen als hun gebruikersbestand groeit.

Dat is de oorsprong van elke P2P-uitwisseling; ze hebben bij het begin geen plotselinge, enorme liquiditeit en zonder dat iemand de moeite neemt om liquiditeit bij te dragen, zouden P2P-uitwisselingen ophouden te bestaan. Zonder marketingbudget kunnen ze eigenlijk niets anders doen dan meer gebruikers binnenhalen met mond-tot-mondreclame.

In het geval van RoboSats hebben we gezien dat veel nieuwe gebruikers alleen het orderboek op dat specifieke moment zullen controleren en vaak uitgaan van een zwakke liquiditeit, maar ze realiseren zich niet dat niet-aangenomen orders binnen 24 uur verlopen en dat succesvolle transacties niet zichtbaar zijn. De handelsomzet is eigenlijk vrij hoog en bestellingen worden relatief snel aangenomen. Interessant is dat achter het schijnbare gebrek aan liquiditeit een zeer liquide markt schuilgaat.

Er moet dus een onderscheid worden gemaakt tussen direct beschikbare liquiditeit op VEX’s en liquiditeit met een hoge omzet op P2P-beurzen. In dezelfde geest maken VEX’s klassieke dollarkosten een fluitje van een cent, terwijl P2P-uitwisselingen meestal een beetje extra elleboogvet vergen. Dit zou redelijk passend kunnen worden gezien als een vergelijking tussen stapelen met hoge tijdsvoorkeur met VEX’s en stapelen met lage tijdsvoorkeur met P2P-uitwisselingen.

Kortom, P2P-uitwisselingen worden beter met meer liquiditeit en gebruikers.

Privacy komt altijd op een premie

Het kopen en verkopen van bitcoin op een privé, P2P-uitwisseling brengt meestal een premie met zich mee. Gebruikers die gewend zijn aan de VEX-levensstijl kunnen aarzelen om boven de bitcoin-naar-fiat-marktprijs te betalen uit angst om minder satoshis voor hun fiat te krijgen. Omgekeerd, gebruikers die waarde hechten privacy vinden het geen probleem om extra te betalen voor hun anonieme bitcoin.

In P2P-markten waar er onevenwichtigheden zijn tussen vraag en aanbod, worden premies gebruikt op koop- en verkooporders om anonieme peers te stimuleren om liquiditeit aan de markt te verschaffen. Als u bitcoin koopt in een valuta of betaalmethode die onhandig is voor de verkoper, dan kunt u, door uw premie te verhogen, iemand aantrekken die bereid is zich in te spannen voor meer satoshis. Je moet het hun tijd waard maken.

Als u bitcoin verkoopt, kunt u er meer fiat voor krijgen bij het gebruik van P2P-services dan bij het gebruik van VEX’s. Vanuit het oogpunt van de verkoper is de orderpremie een kans voor winstgevende arbitrage die verkopers ook stimuleert om afstand te doen van hun gewenste bitcoin voor ongewenste fiat.

Vanuit één perspectief kan de marktkoers op VEX’s worden gezien als een afgeprijsde versie van bitcoin die uw privacy zal schenden ten voordele van meer satoshi’s in uw stapel, terwijl de marktkoers op P2P-uitwisselingen kan worden gezien als de echte bitcoin-markt evaluatie die gebruikers betalen om hun vermogen echt veilig te stellen en hun persoonlijke privacy te beschermen.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar bitcoin privé willen verhandelen heeft absoluut niets te maken met criminele activiteiten, zoals wetgevers zo wanhopig prediken; het is eerder alleen om uzelf te beschermen tegen criminele activiteiten tegen uw rijkdom en mogelijk uw leven. Als je multisig beoefent omdat je de moersleutelaanval van $ 5 serieus neemt, dan moet je bitcoin ook privé verhandelen. Het idee dat je leven in gevaar is door je identiteit bloot te geven, klinkt misschien extreem, maar het is geen vergezochte, radicale fantasie.

Particulier gekochte bitcoins zullen altijd een premie met zich meebrengen, omdat de markt het voor altijd meer zal waarderen dan bitcoin die wordt gekocht met de mogelijkheid om uw persoonlijke financiën bloot te leggen.

Kleine maar effectieve klantenservice

Geen enkele uitwisseling is perfect en dat geldt voor zowel VEX’s als P2P-uitwisselingen. Hoe gestroomlijnd of “foolproof” het platform ook lijkt te zijn, gebruikers kunnen nog steeds in de problemen komen. Als ze problemen tegenkomen, is er niets zo geruststellend als te weten dat er een echt mens is om te helpen.

In tegenstelling tot uw typische klantenservicemedewerker, zijn de vrijwillige ontwikkelaars en bijdragers vaak meer dan bereid om hun uiterste best te doen om problemen en problemen op te lossen, omdat ze meer ambitie en verlangen hebben om gebruikers van het platform te laten genieten.

Bovendien bieden P2P-platforms eerder oplossingen op maat, aangezien problemen die zich voordoen vaker wel dan niet buiten de controle van het platform liggen, zoals problemen met een bepaalde portemonnee van derden of beperkingen van het Lightning Network.

Volgens de observatie van deze auteur zijn de reactietijden, positieve houding en algemene behulpzaamheid van P2P-uitwisselingen veel groter dan die van VEX’s waar gebruikers berustend klagen over hun vreselijke en incompetente klantenservice-afdelingen.

De juiste verwachtingen scheppen voor op privacy gerichte Bitcoin-uitwisselingen

Door een aantal van deze verwrongen verwachtingen te onderzoeken, zullen lezers hopelijk die van hen dienovereenkomstig aanpassen bij het gebruik van de verscheidenheid aan op privacy gerichte uitwisselingen die beschikbaar zijn. Hoewel de verwachtingen idealiter niet hoeven te worden bijgesteld, moeten gebruikers de duidelijke realiteit onderkennen bij het gebruik van kleinere beurzen met een lager volume die gericht zijn op privacy boven winst en werken met een relatief minuscuul budget.

VEX’s zoals Coinbase en Binance hebben vele jaren de tijd gehad om hun merken te vestigen door (voorlopig) het vertrouwen van gebruikers op te bouwen en met de hulp van “crypto-onderwijzers” nieuwkomers aan te moedigen hun eerste assortiment tokens en munten te kopen op verificatie-uitwisselingen, “omdat het gemakkelijk is ‘ of, waarschijnlijker, omdat ze werden betaald om die producten te verkopen.

Je hebt waarschijnlijk je eerste bitcoin op een VEX gekocht omdat je werd verteld dat het gemakkelijk is of omdat je niet op de hoogte was van privé-alternatieven; evenzo ontdekte u waarschijnlijk pas veel later in uw reis door het konijnenhol de rampzalige implicaties van het koppelen van uw echte identiteit aan uw bitcoin-stack.

U hoeft zich geen zorgen te maken, het is nooit te laat om te werken aan een veiligere en meer persoonlijke toekomst. Houd uw bitcoin gekocht op VEX’s volledig gescheiden van uw privé bitcoin-stack en stop met het geven van VEX’s aan uw bedrijf.

Uiteindelijk zullen P2P-uitwisselingen ongelooflijk hard moeten werken om te kunnen concurreren in dezelfde competitie als VEX’s. Maar zonder peers die de orderboeken vloeibaar maken, zouden er helemaal geen privé P2P-uitwisselingen zijn. Het beste wat we kunnen doen, is met gebruikers redeneren om privacy te waarderen en hun verwachtingen bij te stellen bij het gebruik van P2P-uitwisselingen in plaats van grootschalige verificatie-uitwisselingen waarbij privacy wordt geschonden.

Dus, verspreid het woord!

Dit is een gastpost van Okada. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie