De Saoedische Centrale Bank doet nog steeds onderzoek naar CBDC, maar nog geen besluit over de inzet


De Saoedische Centrale Bank (SAMA) voert haar onderzoek naar Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) op, maar kondigt nog geen implementatie aan.

In een bulletin van 23 januari verklaarde de bank dat ze werkte aan een fase van een project dat “zich richt op binnenlandse wholesale CBDC use cases in samenwerking met lokale banken en fintechs.”

Het bevestigde echter dat er geen definitief besluit was genomen om een ​​dergelijke digitale valuta in het Midden-Oosterse land te lanceren.

“SAMA benadrukt dat hoewel er nog geen besluit is genomen over de introductie van CBDC in het Koninkrijk, het zich blijft richten op het onderzoeken van de voordelen en mogelijke risico’s van de implementatie van CBDC.”

SAMA onderzoekt verschillende aspecten van een door de staat uitgegeven digitale valuta, waaronder economische impact, marktgereedheid en de toepassingen van een op CBDC gebaseerde betalingsoplossing. Het is ook van plan om beleids-, wettelijke en regelgevende overwegingen te herzien.

De verhuizing maakt deel uit van Saudi Vision 2030, een initiatief om de afhankelijkheid van het Koninkrijk van olie te verminderen, de economie te diversifiëren en openbare dienstensectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, recreatie en toerisme te ontwikkelen.

Volgens SAMA-gouverneur, HE Fahad Almubarak, zullen lokale banken en betalingsbedrijven nauw betrokken zijn bij het CBDC-project en de implementatie.

Officieel beeld van SAMA-gouverneur, ZE Fahad Almubarak. Afbeelding: SAMA

SAMA heeft in 2019 met succes een CBDC-experiment uitgevoerd met de naam “Project Aber”. Het werkte in samenwerking met de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om te onderzoeken of blockchain-technologie zou kunnen bijdragen aan grensoverschrijdende betalingen.

De banken brachten eind 2020 een rapport uit over hun bevindingen, waarin werd geconcludeerd dat een dubbel uitgegeven CBDC technisch haalbaar was voor grensoverschrijdende betalingen en “aanzienlijke verbetering ten opzichte van gecentraliseerde betalingssystemen in termen van architecturale veerkracht” presenteerde.

Verwant: Onderzoek onthult hoge penetratie en acceptatie van crypto in Saoedi-Arabië

Er zijn geen details verstrekt over de technologie achter de Saoedische CBDC, maar CBDC Tracker suggereert dat het gebaseerd is op de Hyperledger Fabric van de Linux Foundation.

Volgens de Verenigde Staten, dankzij Atlantic Council, zijn er momenteel 11 landen die een CBDC volledig hebben uitgerold en zijn er 17 pilots. De meeste die zijn gelanceerd, bevinden zich in het Caribisch gebied, met uitzondering van Nigeria.

Plaats een reactie