De marktkapitalisatie van Bitcoin groeit in 2023 met 60%, aangezien de topbanken van Wall Street $ 100 miljard verliezen


De marktkapitalisatie van Bitcoin (BTC) heeft $ 194 miljard toegevoegd in 2023. De groei van 66% year-to-date (YTD) presteert veel beter dan de belangrijkste bankaandelen van Wall Street, vooral nu de angst voor een wereldwijde bankencrisis toeneemt.

BTC marktkapitalisatie dagelijkse prestatiegrafiek. Bron: TradingView

Bovendien is Bitcoin voor het eerst in een jaar losgekoppeld van Amerikaanse aandelen, met een prijsstijging van ongeveer 65% ten opzichte van S&P 500’s 2,5% winst en Nasdaq’s 15% daling in 2023.

SPX- en NDAQ YTD-prestaties vs. BTC/USD. Bron: TradingView

Wall Street-banken verliezen $ 100 miljard in 2023

De zes grootste Amerikaanse banken – JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Citigroup (C), Wells Fargo (WFC), Morgan Stanley (MS) en Goldman Sachs (GS) – hebben bijna 100 miljard dollar aan marktinkomsten verloren. waardering sinds het begin van het jaar, volgens gegevens verzameld door CompaniesMarketCap.com.

Het aandeel van de Bank of America presteert het slechtst onder de bankspelers op Wall Street, met een waarderingsdaling van bijna 17% YTD. Goldman Sachs volgt met een daling van bijna 12% YTD, gevolgd door Wells Fargo (-9,75%), JP Morgan Chase (<6,5%), Citi (<3,5%) en Morgan Stanley (>1%).

Prestaties van Wall Street-banken YTD. Bron: TradingView

De waardering van de Amerikaanse banken is gedaald te midden van de aanhoudende ineenstorting van de regionale banken in de VS. Dat omvat de aankondiging vorige week dat Silvergate, een crypto-gerichte bank, zijn deuren sloot en de daaropvolgende overname van Signature Bank en Silicon Valley Bank door toezichthouders.

Gerelateerd: Breaking: SVB Financial Group dient faillissement van Chapter 11 in

De crisis breidde zich verder uit met de bijna-instorting van First Republic Bank, die op het laatste moment werd gered door een gecombineerde injectie van $ 30 miljard door Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup en anderen.

Cyprus en Griekenland déja vu?

De opkomst van Bitcoin in het licht van een groeiende Amerikaanse bankencrisis is vergelijkbaar met hoe het reageerde tijdens het instorten van banken in Cyprus en Griekenland.

De prijs van BTC steeg met maximaal 5.000% tijdens de financiële crisis in Cyprus in 2013, als gevolg van de blootstelling van Cypriotische banken aan regionale vastgoedbedrijven met een te hoge hefboomwerking.

BTC/USD-prestaties tijdens de bankencrisis in Cyprus. Bron: TradingView

De situatie was zo nijpend dat de Cypriotische autoriteiten in maart 2013 alle banken sloten om een ​​bankrun te voorkomen.

Toen Griekenland in 2015 met een soortgelijke crisis te maken kreeg en kapitaalcontroles oplegde aan burgers om een ​​bankrun te voorkomen, steeg de prijs van Bitcoin in die periode met 150%.

BTC/USD-prestaties tijdens de bankencrisis in Griekenland. Bron: TradingView

“Angsten over de stabiliteit van het banksysteem, samen met dalende reële rentetarieven, creëren een goede omgeving voor Bitcoin om te herstellen”, merkte Ilan Solot op, co-hoofd van digitale activa bij de Londense makelaar Marex, eraan toevoegend dat de crypto “wordt gezien door sommige beleggers als een hedge tegen systeemrisico’s.”

Dit artikel bevat geen beleggingsadvies of aanbevelingen. Elke investerings- en handelsbeweging brengt risico’s met zich mee en lezers moeten hun eigen onderzoek doen bij het nemen van een beslissing.

Plaats een reactie