De leidende presidentskandidaat van Argentinië predikt Bitcoin


Het Zuid-Amerikaanse land Argentinië kiest in oktober 2023 een nieuwe president en de kans is reëel dat er een pro-Bitcoin-kandidaat wordt gekozen als het nieuwe staatshoofd. De kandidaat in kwestie is Javier Gerardo Milei, momenteel een federaal afgevaardigde uit Buenos Aires en door velen vergeleken met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en de vertrekkende Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Milei, die zich momenteel kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2023 in Argentinië, kan worden geclassificeerd als een die-hard Bitcoiner die de Oostenrijkse school van economisch denken predikt en zichzelf een ‘anarcho-kapitalist’ noemt. In eerdere interviews zei hij dat hij “keynesianen en collectivisten een schop onder de kont wil geven” en zijn maandsalaris verloot om een ​​regering tegen te gaan die volgens hem “stelen” van gewone Argentijnse burgers.

Bitcoin is het antwoord op centrale banken

In een recent interview werd Milei gevraagd of hij gelooft dat het mogelijk is om Bitcoin als betaalmiddel in Argentinië te bespreken. En de presidentskandidaat kwam met een antwoord waar Satoshi Nakamoto trots op had kunnen zijn. Milei zei dat het kernprobleem dat mensen eerst moeten begrijpen, is dat “de Centrale Bank oplichterij is. Het is een mechanisme waarmee politici de goede mensen bedriegen met de inflatoire belasting.”

Milei vervolgde met te zeggen dat Bitcoin “de terugkeer van geld naar de oorspronkelijke maker vertegenwoordigt: de particuliere sector. Geld is een privé-uitvinding.” Volgens de Argentijnse politicus zijn wettige betaalmiddelen de sleutel “om de politicus op te lichten met de inflatoire belasting. Bitcoin heeft een algoritme dat op een dag een bepaald bedrag zal bereiken en er is niet meer en het kan concurreren met andere valuta’s.

Javier Gerardo Milei

Milei versterkte zijn punt en vervolgde met te zeggen dat het probleem is dat regeringen en centrale banken wettig betaalmiddel niet willen opgeven omdat ze “oplichting kunnen [the people] met inflatoire belasting”, en concludeerde:

Bitcoin is de natuurlijke reactie tegen oplichters van de Centrale Bank en om geld weer privé te maken. […] In economieën met een hoge inflatie is het zwendelprobleem groter. Daarom kunt u, zoals ik voorstel, voorstellen om de Centrale Bank te sluiten.

Hoe waarschijnlijk is de opkomst van Bukele in Argentinië?

Milei zal waarschijnlijk de La Libertad Avanza-coalitie leiden en heeft volgens een peiling van AmericaElects uit oktober 2022 de steun van 24% van de respondenten.

Opmerkelijk genoeg werd de peiling gedaan voordat een van Milei’s grootste politieke rivalen, de huidige vice-president Cristina Fernández de Kirchner, haar kandidatuur introk. Een rechtbank veroordeelde haar in december tot zes jaar gevangenisstraf wegens corruptie, wat haar ook uitsluit van toekomstige politieke functies. Met haar vertrek zou de relatieve voorsprong van Milei waarschijnlijk groeien.

Maar aangezien de coalities hun kandidaten nog niet officieel hebben aangekondigd, zijn de contouren van de verkiezingen in Argentinië op dit moment onduidelijk. Bitcoin-aanhangers kunnen echter hopen op een veelbelovende kandidaat die mogelijk het voorbeeld van de president van El Salvador, Nayib Bukele, zou kunnen volgen.

Op het moment van schrijven handelde Bitcoin tegen $16.844, wat een lichte stijging van 0,85% in de afgelopen 24 uur met zich meebracht.

Bitcoin-prijs
Bitcoin-prijs, grafiek van 4 uur

Uitgelichte afbeelding van Angelica Reyes/ Unsplash en Perfil, grafiek van TradingView.com

Plaats een reactie