Het besluit van deze publicatie om de tijdschriftomslagen te veilen als ordinale inscripties leidde tot discussie over hoe we Bitcoin zouden moeten gebruiken.
Dit is een opinieredactioneel commentaar van Nozomi Hayase, Ph.D., die een achtergrond heeft in psychologie en menselijke ontwikkeling.
Op 15 april 2023 hield Bitcoin Magazine zijn allereerste Ordinal-inscriptieveiling, waarbij zijn historische omslagencollectie te koop werd aangeboden. Sommigen waren enthousiast over dit nieuwe experiment, dat kopers een vertrouwensminimaliserende ervaring wilde bieden, terwijl anderen niet zo blij waren.
David Bailey, de CEO van BTC Inc, het moederbedrijf van Bitcoin Magazine, tweette dat ’s werelds eerste Bitcoin-only magazine ontvangen harde reactie van de Bitcoin-gemeenschap.
Francis Pouliot, de oprichter van de niet-bewarende, bitcoin-only uitwisselings- en betalingsservice Bull Bitcoin, onderstreepte de kritiek in een antwoord op die tweet:
De gewone controverse
Ordinals werden in 2022 voorgesteld door ontwikkelaar Casey Rodarmor. Gelanceerd op het mainnet van Bitcoin op 21 januari 2023, is het een protocol dat een inscriptie creëert waarbij “sats” (afkorting van “satoshis”, de laagste denominatie van een bitcoin) kan worden ingeschreven met willekeurige gegevens. Dit kunnen JPEG-bestanden, clips en zelfs videogames zijn.
Maar de introductie van het Ordinal-protocol heeft tot een controverse geleid die de Bitcoin-gemeenschap heeft verdeeld. Terwijl sommigen voorstander zijn van het vooruitzicht om verzamelobjecten permanent in de keten te plaatsen – het helpen van de bloei van de kunsten in de Bitcoin-ruimte, het creëren van een geldelijke vraag naar Bitcoin-blokruimte, het stimuleren van mijnwerkers en meer – hebben anderen hun bezorgdheid geuit over het rechtstreeks opslaan van die gegevens op Bitcoin .
Aanzienlijke push-back heeft Komt van invloedrijke Bitcoin Maximalisten, waarvan sommigen het project veroordelen als een directe aanval op Bitcoin.
Waar is Bitcoin ‘voor’?
De eerste openbare stappen van Bitcoin Magazine op zijn reis in de wereld van Ordinals, gekenmerkt door deze eerste veiling, werden met minachting ontvangen. Sommigen zagen de verhuizing slechts als een verlengstuk van de NFT-cultuur, die stimuleert om snel geld te verdienen met pump-and-dump-schema’s.
Maar deze controverse heeft nu geleid tot nieuwe debatten. Ongeacht onze meningsverschillen over “NFT’s op Bitcoin”, biedt de implementatie van Ordinals ons een kans op onderwijs. Het helpt ons om de kernwaarden van Bitcoin en onze rollen in het netwerk grondig te onderzoeken.
Wat is Bitcoin? Waar is het voor bedoeld? Bitcoin is uitgevonden als peer-to-peer digitaal geld. In zijn witboek beschreef de pseudonieme maker Satoshi Nakamoto Bitcoin als “een elektronisch betalingssysteem gebaseerd op cryptografisch bewijs in plaats van op vertrouwen, waardoor twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij.”
De op vertrouwen geminimaliseerde transacties van Bitcoin maken weerstand tegen censuur mogelijk. Veel van degenen die Ordinals bekritiseren, zijn Bitcoin-loyalisten. Ze zien de basislaag van Bitcoin als iets dat strikt moet worden gebruikt om geldtransacties af te wikkelen en ze verzetten zich tegen elke stap om verder te gaan dan deze oorspronkelijke use-case.
Er zijn ook zorgen geuit door Ordinal-critici over deze niet-monetaire transacties die de beperkte blokruimte van Bitcoin in beslag nemen, aangezien inscripties grote bestanden kunnen zijn. Sommigen zijn bezorgd dat hogere kosten voor het runnen van een volledig knooppunt de mogelijkheid voor gebruikers om aan dit netwerk deel te nemen en de decentralisatie van Bitcoin te behouden, kunnen verminderen.
(Bijkomende mogelijke implicaties en zorgen rond inscripties worden hier en hier beschreven.)
Dus, is het gebruik van de basis van Bitcoin buiten geldelijke transacties slecht of schadelijk voor Bitcoin?
Er is niets in het Ordinal-protocol dat de gespecificeerde consensus van Bitcoin schendt. Er zijn ook geen regels die gebruikers beperken tot geldtransacties. Bitcoin is toestemmingloos omdat iedereen het mag gebruiken op de manier waarop zij het willen gebruiken. Dit omvat het toevoegen van gegevens aan transacties en het gebruik ervan als een database voor JPEG’s. Zoals sommigen hebben opgemerkt, is dit helemaal niet zo nieuw:
Maar alleen omdat we het kunnen, moeten we het doen of anderen aanmoedigen om het te doen?
Nu, deze vraag brengt ons in een morele dimensie. En het verkennen ervan kan ons helpen de fundamenten van Bitcoin te begrijpen.
Impuls voor creatie
Technisch gezien zijn Ordinals gebouwd op Bitcoin en werken ze binnen de consensusregels. Ze kunnen dus worden gezien als een onderdeel van het Bitcoin-project. Maar klopt dit? Laten we onderzoeken.
Alle technologieën zijn gemaakt door mensen, met een visie en filosofie erachter. De vraag die we ons moeten stellen is of de impuls die leidde tot de creatie van Ordinals overeenkomt met de Bitcoin-filosofie, of ervan afwijkt.
In een interview met CoinDesk sprak Rodarmor over de visie achter Ordinals. Hij zei dat hij wenste dat het een leuk kunstproject zou zijn en ook iets dat mensen kan aanmoedigen om meer over Bitcoin te leren. Hij wees er bijvoorbeeld op dat gebruikers, om Ordinals te kunnen gebruiken, hun eigen volledige knooppunten moeten gebruiken en suggereerde dat dit mensen zou helpen om hierin geïnteresseerd te raken, wat goed zou zijn voor Bitcoin.
Rodarmor merkte ook op dat hij met de oprichting van Ordinals probeerde te voldoen aan een onvervulde marktvraag van NFT-verzamelaars, en het lijkt erop dat deze speelse manier van experimenteren met Bitcoin aan die wensen beantwoordde. Het project heeft veel gebruikers aangetrokken en heeft in minder dan drie maanden na de lancering meer dan een miljoen inscripties opgeleverd die in transacties zijn verwerkt.
Zeker, de vraag van de markt drijft de ontwikkeling van technologie. Veel protocollen en apps zijn gemaakt om de wensen van consumenten te plezieren en te bevredigen. Toch was er iets anders dan simpele commerciële belangen aan het werk achter de uitvinding van Bitcoin.
De impuls voor Bitcoin kwam niet van de marktvraag. Het is ergens anders ontstaan, buiten zakelijke en winstmotieven om. Bitcoin is de heilige graal van cypherpunks, een gemeenschap van activisten die met elkaar verbonden zijn door een elektronische mailinglijst die lang heeft gepleit voor vrijheid van meningsuiting en privacy beschermd door het gebruik van sterke cryptografie.
De visie van de Cypherpunks
Wie zijn de cypherpunks? In zijn essay uit 2015, getiteld ‘The Moral Character Of Cryptographic Work’, beschreef Phillip Rogaway, een professor in de informatica, hen als ‘cryptografen met ethiek’, waarbij hij opmerkte dat ze grote verschuivingen brachten in de benadering van wetenschappelijk werk die voorheen losgekoppeld waren politiek en gescheiden van de morele dimensie.
Cypherpunks streven ernaar technologie actief te ontwikkelen op een manier die is afgestemd op menselijke waarden en prioriteiten. Zo beschouwde Rogaway Julian Assange als een vertegenwoordiger van de waarde van cypherpunks en noemde WikiLeaks een voorbeeld van de projecten die de morele impuls in cryptografisch werk nieuw leven inblazen.
Rogaway verwoordde de filosofie die hun werk informeert:
“Cypherpunk-cryptografie is beschreven als crypto met een houding. Maar het is veel meer dan dat, want bovenal wilden de cypherpunks crypto waarden. En waarden, diep gevoeld en diep verankerd in ons werk, is wat de cryptografische gemeenschap het meest nodig heeft. En misschien een dosis van dat cypherpunk-verve.
Bitcoin maakt deel uit van de beweging voor vrije software. Het wordt geleid door een visie op technologie die individuen kan versterken en de wereld kan veranderen. Richard Stallman, de peetvader van het GNU/Linux-besturingssysteem, definieerde vrije software als “gratis” in de zin van vrijheid, “libre” in het Frans, en niet in termen van prijs; software die de vrijheid van gebruikers respecteert.
De kern van Bitcoin is deze waarde van individuele vrijheid. Het is deze waarde waar men geen prijskaartje aan kan hangen, die herhaaldelijk is bedreigd.
We hebben dat gezien tijdens het debat over de blokgrootte (gecentreerd op meningsverschillen over de beste schaalmethoden voor Bitcoin) dat plaatsvond tussen 2015 en 2017. De voorstanders van een grotere blokgrootte voerden aan dat ze wilden dat Bitcoin een betalingsnetwerk zou worden. Ze wilden dat het sneller zou worden, met grote transactievolumes die zouden kunnen concurreren met bijvoorbeeld Visa en Mastercard. Toen er in de loop van de tijd een reeks voorstellen naar voren kwam om de consensus van Bitcoin te veranderen, escaleerde het conflict snel tot een burgeroorlog.
Tijdens de hitte van dit schaaldispuut erkende Amir Taaki, die een van de eerste ontwikkelaars was die aan Bitcoin werkte, dat deze kloof echt gebaseerd was op een verschil in waarden. Hij wees erop dat de pogingen om grote blokgroottes te pushen een kaping waren van de oorspronkelijke visie van Bitcoin, geworteld in ethiek.
Liefde brengen in computers
Bitcoin is gemaakt door de toewijding van cypherpunks aan hun medemensen – wat zij zagen als hun morele verplichting om het recht op vrijheid voor iedereen veilig te stellen. Met de geboorte van Bitcoin werd liefde in computers gebracht. Deze liefde als morele kracht begon de markt nieuw leven in te blazen en kapitaal dynamisch te verplaatsen naar de emancipatie van de mensheid.
Van Cyprioten tot Argentijnen, bitcoin is een veilige haven geworden voor degenen wier geld is aangetast door ongebreidelde hyperinflatie en/of confiscatie van bankdeposito’s. Terwijl de aanvallen op journalisten en klokkenluiders in veel landen toenemen, biedt Bitcoin een vorm van asiel aan dissidenten van het Westen.
Bitcoin is vrijheidsgeld. Gele Hesjes-demonstranten die de straten van Parijs bezetten, erkenden Bitcoin als een cruciale spil voor hun financiële revolutie. Toen de regering autoritair werd, zorgde Bitcoin voor een spoor voor de Canadese vrachtwagenchauffeur “Freedom Convoy” om zijn geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheid voort te zetten in de strijd tegen medische mandaten.
En nu heeft een natiestaat zich aangesloten bij deze valuta van verzet. In september 2021 maakte El Salvador bitcoin wettig betaalmiddel. Onder leiding van president Nayib Bukele en zijn beleid van economische vrijheid begon een kleine, verarmde natie met een bevolking van ongeveer 6,5 miljoen zich te bevrijden van de dictatuur van het Internationaal Monetair Fonds.
Nu is er een nieuw spel dat veel leuker en grootser is dan het spel dat wordt gespeeld door de nieuwe kinderen in de buurt met hun Pokémon-kaarten. Door het bankmonopolie aan te vechten, opende Bukele een vrijemarktwedstrijd, waarin Salvadoranen nu actief kunnen deelnemen aan het terugnemen van een toekomst die van hen was gestolen.
Terwijl de economie zich herstelt, komen mensen tot leven. Bitcoin inspireert nu onze liefde voor creatie. Met de heropleving van kunst en vrijheid van meningsuiting zien we nu een nieuwe renaissance. Schoonheid en grootsheid die door gewone mensen worden gedemonstreerd, reiken nu verder dan galerijen met verzamelobjecten voor digitale kunst en veilingzalen. Dit herleeft nu de cultuur die onze samenleving kan transformeren.
De waarde van vrijheid

Uw ineengedoken massa’s verlangen om vrij te ademen,
Het ellendige afval van je krioelende kust.
Stuur deze, de daklozen, storm-tost naar mij,
Ik hef mijn lamp op naast de gouden deur!
–Emma Lazarus, “De nieuwe kolos”
Afbeeldingsbron
Bitcoin stak een fakkel van vrijheid aan op het grenzeloze internet en mensen over de hele wereld vinden hun weg door zijn licht. Gedurende de 14 jaar van zijn bestaan is het hart van het Bitcoin-netwerk, dat elke 10 minuten klopt, nieuwkomers blijven verwelkomen, ongeacht hun achtergrond, religie, nationaliteit, geslacht of politieke opvattingen.
Dit hart dat ieders vrijheid bewaart, staat open voor iedereen. Het schrijft niet voor hoe de basislaag van Bitcoin moet worden gebruikt en welke inhoud daar thuishoort.
De creatie van Ordinals heeft onze aandacht gevestigd op de niet-conventionele manieren waarop we Bitcoin kunnen gebruiken. We kunnen betalen voor de beschikbare blokruimte en deze gebruiken als opslag voor willekeurige bestanden, de functie die zou kunnen worden bediend door andere op vertrouwen geminimaliseerde systemen, zoals OpenTimestamps. Of we kunnen ervoor kiezen om deze schaarse ruimte alleen aan te houden voor geldtransacties.
Nakamoto bracht een eerbetoon aan het heilige hart van Bitcoin dat elke persoon omarmt. Door onvermoeibare uren te besteden aan zijn of haar liefdeswerk, betaalde hij of zij voor de hele mensheid en reserveerde hij deze kostbare kleine ruimte die ons allemaal vrij houdt.
Geïnspireerd door deze onbaatzuchtige daad van deze mysterieuze maker, sloegen de ontwikkelaars de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot dit heiligdom. Sommigen werden toen aanhangers van de vrijheid. Bitcoin-maximalisten blijven waakzaam, klaar om geldwisselaars weg te gooien die deze tempel proberen binnen te gaan, van shitcoiners tot willekeurige JPEG-posters.
Bij onze geboorte krijgen we allemaal vrijheid als onze intrinsieke waarde. Deze waarde van vrijheid is onbetaalbaar. Het kan niet worden gegarandeerd door economische prikkels alleen. Het vereist het geweten van elke persoon en zijn of haar principes om het te verdedigen.
Cypherpunks schrijven code. Kunnen wij soevereine individuen hun ideaal handhaven en dit geschenk van vrijheid delen als het onvervreemdbare recht van alle mensen?
Dit is een gastpost van Nozomi Hayase. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.