De gedecentraliseerde Twitter-rivaal van Jack Dorsey komt in de App Store


Jack Dorsey, mede-oprichter van de online microblogging-service Twitter, maakt vorderingen met Bluesky, een gedecentraliseerd Twitter-alternatief, aangezien de mobiele applicatie nu wordt getest in privé-bèta.

Bluesky is in de App Store verschenen als een app die alleen op uitnodiging toegankelijk is, waardoor bepaalde personen de nieuwe sociale ervaring kunnen uitproberen door een account aan te maken via een uitnodigingscode.

Volgens een rapport van TechCrunch debuteerde de Bluesky iOS-app op 17 februari en heeft deze op 28 februari ongeveer 2.000 installaties verzameld. De app is naar verluidt nog niet beschikbaar voor Android-testers op Google Play.

Zoals je kunt zien in Bluesky’s App Store-voorbeeld, lijkt de rivaliserende app erg op Twitter, met de interface met veel Twitter-achtige functies, waaronder de manier waarop handvatten, volgers, evenals berichten en antwoorden worden weergegeven. De feed van de Bluesky-app geeft ook likes, reacties en reposts weer op een vergelijkbare manier als Twitter.

Bluesky iPhone-screenshots. Bron: App Store

Volgens TechCrunch kunnen gebruikers met de app een bericht van maximaal 265 tekens maken, of slechts een paar minder dan de 280 tekens van Twitter. In plaats van Twitter’s “What’s happening?”, vraagt ​​Bluesky “What’s up?” Bluesky-gebruikers kunnen accounts delen, dempen en blokkeren, terwijl meer geavanceerde tools, zoals het toevoegen aan lijsten, nog niet beschikbaar zijn.

Bluesky’s feed- en notificatie-interface op privé-bèta. Bron: TechCrunch

Ondanks dat het zo veel op Twitter lijkt, zal Bluesky blijkbaar een aantal technische functies hebben die zijn ontworpen om het heel anders te maken dan de sociale media-gigant van Elon Musk. Het platform heeft tot doel een gedecentraliseerd sociaal netwerkprotocol te bieden, waarvan wordt verwacht dat het zijn gebruikersgegevens vrij maakt van invloed door een overheid of bedrijf.

Bluesky is gebouwd bovenop het AT-protocol, een nieuw gefedereerd sociaal netwerk dat ideeën van de nieuwste gedecentraliseerde technologieën integreert. Oorspronkelijk bekend als Authenticated Transfer Protocol, of ADX, is het AT-protocol Bluesky’s belangrijkste inspanning die tot doel heeft een nieuwe manier voor servers mogelijk te maken om met elkaar te communiceren, waardoor individuen en bedrijven zichzelf kunnen hosten en meerdere websites kunnen hebben in plaats van één.

Verwant: Web3-communicatie-app gaat achter Twitter aan met startkapitaal van $ 12,5 miljoen

Zoals eerder gemeld, bracht Bluesky begin mei 2022 zijn eerste batch code uit, een paar weken voordat Dorsey de raad van bestuur van Twitter verliet. In oktober introduceerden we officieel de Bluesky sociale app en het AT-protocol, bijna drie jaar nadat Dorsey het project lanceerde met steun van Twitter in 2019.

Het nieuws komt naar verluidt te midden van Dorsey in beweging sommige Bitcoin (BTC) met behulp van zijn andere sociale protocol, bekend als Nostr. Damus, de eerste mobiele app die gebruikmaakt van het protocol, werd in februari 2023 in de App Store gepubliceerd.Plaats een reactie