De FTX-crediteurenlijst toont luchtvaartmaatschappijen, liefdadigheidsinstellingen en technologiebedrijven die instorten


Een volledige lijst van de schuldeisers die geld verschuldigd zijn door de failliete cryptocurrency-uitwisseling FTX is vrijgegeven, waaruit blijkt dat een groot aantal bedrijven en overheidsinstanties verwikkeld zijn in de ineenstorting.

Laat op 25 januari dienden advocaten van FTX hun crediteurenmatrix in bij de United States Bankruptcy Court voor het District of Delaware. Het enorme document van 115 pagina’s beschrijft de namen van de schuldeisers in alfabetische volgorde.

De lijst onthult het uitgestrekte wereldwijde web van bedrijven van luchtvaartmaatschappijen, hotels, liefdadigheidsinstellingen, banken, durfkapitaalbedrijven, mediakanalen en cryptobedrijven, samen met Amerikaanse en internationale overheidsinstanties die allemaal geld verschuldigd zijn door de gevallen beurs.

De namen van bijna 9,7 miljoen (9.693.985) FTX-klanten met geld dat op de beurs stond, werden echter uit het document geredigeerd.

Opmerkelijke crypto- en Web3-gerelateerde bedrijven die geld verschuldigd zijn door FTX zijn Coinbase, Galaxy Digital, Yuga Labs, Circle, Bittrex, Sky Mavis, Chainalysis, Messari en entiteiten van Binance.

Ook Big Tech-spelers Apple, Netflix, Amazon, Meta, Google, LinkedIn, Microsoft en Twitter werden als schuldeisers opgenomen. The New York Times, Wall Street Journal en CoinDesk behoorden tot de getelde media.

“Shark Tank”-ster Kevin O’Leary (rechts) op de foto met FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. O’Leary is een voormalig FTX-woordvoerder en een productiebedrijf waarvan hij eigenaar is, wordt vermeld als schuldeiser. Afbeelding: ZOUT NY

De belastingkantoren van meerdere Amerikaanse overheidsinstanties en de federale Internal Revenue Service (IRS) werden vermeld. Ook andere overheidsinstanties in onder meer Japan, Australië en Hong Kong zijn schuldeisers.

FTX is niet alleen grote entiteiten verschuldigd, maar schijnbaar ook kleinere bedrijven, aangezien een in Nassau gevestigd ongediertebestrijdingsbedrijf en een tuincentrum op de lijst voorkomen.

Het eerdere PR-bedrijf van het bedrijf, M Group, verscheen als schuldeiser. FTX huurde het bedrijf in om hen te vertegenwoordigen, maar het bedrijf gezegd het stopte met werken met FTX na zijn faillissement.

De indiening omvatte niet wat elke entiteit verschuldigd was en opname op de lijst betekent niet dat het een handelsaccount bij FTX had.

Verwant: Er is veel vraag naar crypto-advocaten nu de regeldruk het kookpunt bereikt

Eerdere aanvragen die in november 2022 door de advocaten van FTX werden ingediend, speculeerden dat de uitwisseling mogelijk meer dan een miljoen schuldeisers heeft.

In een alleszeggende Twitter-thread van december 2022 beschreef een voormalige FTX-medewerker de “idioot inefficiënte” luxe-uitgaven van het bedrijf.

Sommige entiteiten op de lijst wijzen op de eerdere buitensporige uitgaven van het bedrijf, waarbij Uber Eats en Doordash-entiteiten uit heel Noord-Amerika en Australië op de lijst staan, samen met Airbnb en de namen van meerdere luxe hotels over de hele wereld.Plaats een reactie