De centrale bank van Australië selecteert CBDC-use-cases terwijl ze zich voorbereidt op een pilotstudie


De Reserve Bank of Australia (RBA) heeft woensdag een rapport gepubliceerd waarin de geselecteerde use case-voorstellen van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) naast hun respectieve providers worden geschetst. Dit rapport dient als vervolg op een onderzoeksproject in samenwerking met het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC), waarin de mogelijke use-cases van een CBDC en de voordelen ervan voor de Australische economie worden onderzocht.

Het CBDC-onderzoeksproject, gelanceerd in september 2022, omvatte de indiening van potentiële CBDC-use-cases door verschillende industriële entiteiten, waarvan er slechts enkele werden uitgekozen om deel te nemen aan de CBDC live pilot.

Volgens haar rapport van gisteren verklaarde de RBA: “Het project ontving een groot aantal use case-inzendingen van een reeks deelnemers uit de industrie. Er is rekening gehouden met een reeks criteria bij het selecteren van de use cases om deel te nemen aan de pilot, waaronder het potentieel om inzicht te geven in de mogelijke voordelen van een CBDC.”

Dat gezegd hebbende, omvatten enkele van de geselecteerde CBDC-use-cases die door de Australische apex-bank zijn aangekondigd, onder meer offline betalingen, tokenized FX-afwikkeling, afwikkeling van bedrijfsobligaties, bouwbetalingen, enz. In totaal werden 14 use-cases geselecteerd, naast 14 providers, variërend van kleine fintech-bedrijven aan grote financiële instellingen.

Deze use case-providers waren onder meer Mastercard, de Australian Bond Exchange, Fame Capital, Monoova, Unizon, ANZ, enzovoort.

Australië lanceert CBDC-pilot in komende maanden

Een ander opwindend punt uit het RBA-rapport (Financial System) van gisteren is dat Australië van plan is om in de komende maanden zijn CBDC “live pilot” te lanceren. Hoewel er geen initiële datum of maand werd vermeld, lijkt de RBA er helemaal klaar voor te zijn na het afronden van het use case-selectieproces.

In een reactie op het rapport benadrukte de assistent-gouverneur van de RBA, Brad Jones, het belang van de CBDC-pilot door te zeggen: “De pilot en het bredere onderzoek dat parallel zal worden uitgevoerd, zullen twee doelen dienen: het zal bijdragen aan hands-on leren door de industrie , en het zal bijdragen aan het inzicht van beleidsmakers in hoe een CBDC mogelijk het Australische financiële systeem en de economie ten goede zou kunnen komen.”

CBDC’s: het volgende grote ding?

Het concept van CBDC’s is momenteel een hot topic in het wereldwijde financiële systeem. Verschillende centrale banken over de hele wereld hebben onderzoek gedaan naar de integratie van deze digitale valuta’s met de individuele economieën van hun land.

Vooral sinds het begin van 2023 heeft het discours rond CBDC’s veel aantrekkingskracht gekregen, waarbij verschillende landen uit de eerste wereld veel belangstelling toonden voor het idee.

In februari heeft de Britse schatkist een routekaart uitgebracht voor de lancering van zijn eigen CBDC – het digitale pond. In dezelfde maand kondigde de Bank of Russia ook de lancering aan van haar CBDC-pilot, die op 1 april van start gaat.

Ondertussen kondigde de Reserve Bank of India, die in december al met haar CBDC-pilot was begonnen, een opmerkelijke mijlpaal aan van 50.000 actieve gebruikers van de digitale roepie.

Voor nu lijken CBDC’s de volgende financiële revolutie te zijn, vooral nu de wereld op weg is naar een digitale economie.

Ander nieuws: de cryptocurrency-markt is de afgelopen dagen nogal onstabiel geweest, met grote activa die lichte verliezen boekten. Volgens gegevens van CoinMarketCap wordt Bitcoin, de leider op de markt, momenteel gewaardeerd op $ 23.410,49, na een daling met 4,12% in de afgelopen zeven dagen.

BTC handelt tegen $23.368 | Bron: BTCUSD-grafiek op Tradingview.com

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock, grafiek van Tradingview

Plaats een reactie