De Amerikaanse FBI heeft een ‘FTX-taskforce’ samengesteld om gestolen geld van gebruikers op te sporenHet United States Attorney’s Office for the Southern District of New York (SDNY) heeft de FTX Task Force gevormd om vermiste klantgelden op te sporen en terug te vorderen, en om onderzoeken en vervolgingen in verband met de ineenstorting van de beurs af te handelen.

De aankondiging kwam in een verklaring van de Amerikaanse advocaat Damian Williams, de federale aanklager in de FTX-zaak waarbij oprichter Sam Bankman-Fried betrokken was.

Aanklachten van het advocatenkantoor in Manhattan tegen Bankman-Fried zijn onder meer fraude met bank- en effectenverkeer, samenzwering om fraude met bank- en effectenverkeer te plegen, witwassen van geld en schending van wetten inzake campagnefinanciering.

“Het zuidelijke district van New York werkt de klok rond om te reageren op de implosie van FTX”, zei Williams in de verklaring en voegde eraan toe:

“Het is een alle hens aan dek-moment.”

“We lanceren de SDNY FTX Task Force om ervoor te zorgen dat dit dringende werk wordt voortgezet, aangedreven door alle middelen en expertise van SDNY totdat gerechtigheid is geschied.”

Volgens de SDNY bestaat het team van de taskforce uit senior aanklagers van zijn effecten- en grondstoffenfraude, openbare corruptie, witwassen van geld en transnationale misdaadondernemingseenheden – die verantwoordelijk zullen zijn voor het “onderzoek en de vervolging van zaken die verband houden met de ineenstorting van de FTX”.

Ondertussen zal zijn “beslag van activa en cybermogelijkheden” worden gebruikt om de miljarden dollars aan verloren geld van klanten te “opsporen en terug te krijgen”, voegde het eraan toe.

Een soortgelijke inspanning was al geleverd door het nieuwe management van FTX, dat in december financieel adviesbureau AlixPartners inhuurde om “asset-tracing” uit te voeren voor de ontbrekende digitale activa van FTX.

Verwant: Sam Bankman-Fried voert onschuldig pleidooi voor alle punten in de federale rechtbank

Het kantoor van de Amerikaanse advocaat in Manhattan begon naar verluidt voor het eerst met zijn onderzoek naar de ineenstorting van FTX, kort nadat het bedrijf op 11 november faillissement had aangevraagd.

Volgens zijn website staat het Amerikaanse advocatenkantoor voor het zuidelijke district van New York bekend om het vervolgen van zaken met betrekking tot overtreding van federale wetten en onderzoekt het een breed scala aan crimineel gedrag “zelfs wanneer het gedrag zich voordoet in verre oorden”.

FTX en belangrijke leidinggevenden, waaronder Bankman-Fried, mede-oprichter Gary Wang en voormalig CEO van Alameda Research Caroline Ellison, opereerden sinds september 2021 vanuit de Bahama’s, waar wordt aangenomen dat veel van de vermeende misdaden zijn gepleegd.

Op 3 januari pleitte Bankman-Fried “niet schuldig” aan alle acht strafrechtelijke aanklachten in verband met de implosie van FTX – die in totaal 115 jaar gevangenisstraf voor de oprichter van FTX inhoudt als hij wordt veroordeeld.

Vorige maand pleitten Wang en Ellison schuldig aan federale fraudelasten met betrekking tot hun rol in de ineenstorting van de FTX-uitwisseling.

Plaats een reactie