Dagelijkse transacties schieten omhoog met 10,7% in Q1 2023


Volgens de laatste rapport door het onderzoeksbureau Messari zag de XRP Ledger (XRPL) een aanzienlijke stijging van de activiteit in het eerste kwartaal van 2023. De dagelijkse actieve adressen en dagelijkse transacties stegen met respectievelijk 13,9% en 10,7% QoQ.

De prijs van XRP vertoonde ook een indrukwekkende stijging van 56% kwartaal-op-kwartaal (QoQ), van $ 0,35 naar $ 0,54. Deze prijsstijging overtrof in dezelfde periode de totale marktkapitalisatie van cryptovaluta, grotendeels als gevolg van positief nieuws over de lopende zaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission (SEC).

XRP Ledger Network-activiteit neemt toe

De XRP Ledger is een blockchain-netwerk dat al meer dan tien jaar operationeel is. Het staat onder meer bekend om zijn snelle en energiezuinige mogelijkheden voor grensoverschrijdende betalingen.

Het biedt een verscheidenheid aan native mogelijkheden, waaronder uitgegeven valuta’s, een gedecentraliseerde uitwisseling, escrow-functionaliteit en tokenbeheer. Dankzij deze functies kan de XRPL veel van dezelfde functies uitvoeren als andere netwerken, ook al ondersteunt het geen slimme contracten.

Overzicht XRPL-statistieken. Bron: Messari

De bovenstaande grafiek laat zien dat de XRPL in het eerste kwartaal een aanzienlijke toename heeft gezien in de algemene netwerkactiviteitsstatistieken. Dagelijks actieve adressen en transacties stegen met respectievelijk 13,9% en 10,7%. De toename van het totale aantal actieve adressen was grotendeels te danken aan de groei van het ontvangen van adressen met 17,1% van 47.000 naar 55.000. Het verzenden van adressen daalde echter met 7,2% QoQ, waardoor de metriek nog verder wordt gescheiden van het ontvangen van adressen.

Ondanks dat er in het eerste kwartaal 141.000 accounts werden verwijderd, nam het totale aantal adressen toe. Dit komt omdat, in tegenstelling tot veel andere blockchain-netwerken, de XRPL toestaat dat accounts worden verwijderd om de storting van XRP terug te vorderen die in bewaring is gegeven tijdens het maken van een account. Deze escrow stimuleert het verwijderen van accounts, en de totale adresstatistiek is belangrijker.

Volgens het rapport oefent de XRPL deflatoire druk uit op het totale aanbod van 100 miljard XRP door middel van verbranding van transactiekosten. Sinds de oprichting van de XRPL zijn er echter slechts ongeveer 10 miljoen XRP verbrand. Om deze verbrandingssnelheid tegen te gaan, wordt maandelijks 1 miljard XRP aan Ripple toegewezen. Elke XRP die in die maand niet door Ripple is uitgegeven of gedistribueerd, wordt teruggegeven aan escrow. Dit systeem gaat door totdat de resterende 48 miljard XRP liquide wordt.

In tegenstelling tot veel andere cryptocurrency-netwerken, verdeelt de XRPL geen beloningen of transactiekosten aan validators. In plaats daarvan worden validators gestimuleerd door de decentralisatie van het netwerk te ondersteunen. Dit is vergelijkbaar met een volledig knooppunt voor Ethereum/Bitcoin in plaats van een validator/miner.

NFT-markt past zich aan aan XLS-20-standaard

De XRPL standaardiseerde NFT’s op zijn netwerk met de XLS-20-standaard, ingeschakeld in oktober 2022. Er zijn vijf nieuwe transactietypen gemaakt om alle NFT-activiteiten op het netwerk nauwkeurig te volgen. NFT-munten daalden echter met 40,4% op kwartaalbasis, van 732.000 in Q4 tot 436.000 in Q1, terwijl geaccepteerde NFT-aanbiedingen met 25,1% op kwartaalbasis daalden, van 370.000 in Q4 tot 277.000 in Q1.

XRP
NFT-transacties. Bron: Messari

Bovendien bleef XPUNKS in NFT-verkoopvolume de leider aller tijden met 15,7 miljoen XRP ($ 8,5 miljoen vanaf Q1). Core Apes Club en RipplePunks wedijverden echter met XPUNKS in verkoopvolume in Q1, waarbij elke collectie 400.000-500.000 XRP in kwartaalvolume deed. RipplePunks had gemiddeld 141.000 XRP ($ 76.000) in maandelijks verkoopvolume en 960 maandelijkse verkopen in Q1.

Over het algemeen zijn het deflatoire mechanisme van de XRPL van verbrande transactiekosten en focus op decentralisatie en vertrouwen tussen knooppunten door middel van unieke knooppuntlijsten sleutelfactoren voor het succes. Naarmate het netwerk blijft groeien en evolueren, zijn er waarschijnlijk verdere ontwikkelingen en innovaties in de native mogelijkheden van het platform.

XRP
XRP’s opwaartse trend op de 1-daagse grafiek. Bron: XRPUSDT op TradingView.com

Uitgelichte afbeelding van iStock, grafiek van TradingView.com

Plaats een reactie