Crypto niet meer in top 10 meest geciteerde potentiële risico’s: rapport Amerikaanse centrale bank


Terwijl voorstanders van traditionele financiën erop gebrand blijven om Bitcoin (BTC) en het crypto-ecosysteem af te doen als financiële risico’s, onthulde een onderzoek uitgevoerd door de Federal Reserve Bank of New York – een van de 12 federale reservebanken van de Verenigde Staten – 11 factoren die overschaduwen crypto in termen van risico in 2022.

Geopolitieke spanningen, buitenlandse desinvesteringen, COVID-19 en hoge energieprijzen bleken enkele van de meest genoemde potentiële risico’s voor de Amerikaanse economie te zijn, volgens een door de Federal Reserve System gepubliceerd onderzoek van de centrale bank.

Onderzoeksresultaten van de Federal Reserve Bank of New York. Bron: Federal Reserve System

Van de 14 factoren die een financieel risico vormen, staat crypto op de 11e positie – wat een verandering in de mindset van beleggers onthult als gevolg van de voortdurende inspanningen van crypto-ondernemers om de massa te onderwijzen.

Enkele van de dringende risicozorgen die door de respondenten naar voren werden gebracht, hielden verband met de machtsstrijd van de wereldeconomieën, waaronder de spanningen tussen de VS en China, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hogere energieprijzen, stijgende inflatie, de COVID-19-pandemie en cyberaanvallen, om noem er een paar.

De Amerikaanse centrale handhaaft echter zijn anti-cryptopositie als het gaat om het evalueren van de risico’s van crypto-investeringen. Het wees er in het rapport op dat geselecteerde cryptocurrencies – waaronder BTC, Ether (ETH), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA) en XRP – ongeveer 69 procent in waarde zijn gedaald in vergelijking met de piek van november 2021, eraan toevoegend dat:

“Speculatie en risicobereidheid lijken de belangrijkste drijvende krachten te zijn achter de prijzen van crypto-activa, die de afgelopen jaren grote schommelingen hebben laten zien.”

De centrale bank noemde ook de ineenstorting van het Terra (LUNA)-ecosysteem, en benadrukte dat entiteiten die directe blootstelling hadden aan de interne stabiele TerraUSD (UST) in financiële moeilijkheden kwamen, wat soms tot faillissement leidde.”

Verwant: Joe Biden ongelukkig met Elon Musk voor het kopen van een platform dat “leugens spuwt”

Aan de andere kant van de wereld lanceerde India zijn eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC) voor het groothandelssegment.

Hoewel het land nog steeds gekant is tegen het idee om cryptocurrencies te mainstreamen, zag het proefproject de betrokkenheid van negen lokale traditionele banken, waaronder de State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Ja Bank, IDFC First Bank en HSBC.

Gerelateerde rapporten suggereerden dat de centrale bank van India – de Reserve Bank of India (RBI) – van plan is om de digitale roepie voor het retailsegment binnen een maand op geselecteerde locaties te lanceren.

Plaats een reactie