ConsenSys zkEVM ingesteld voor openbaar testnet om veilige nederzettingen op Ethereum te leverenConsenSys heeft de aanstaande release aangekondigd van zijn zero-knowledge Ethereum Virtual Machine (zkEVM) rollup naar een openbaar testnet op 28 maart, waardoor stresstesten van de laag-2-schaaltechnologie mogelijk zijn.

Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ConsenSys heeft de afgelopen vier jaar gewerkt aan zkEVM rollup. De zkEVM wordt aangeprezen om snelle finaliteit, hoge doorvoer en veiligheid van nederzettingen op de Ethereum-blockchain te bieden.

Een privé-bèta die in het vierde kwartaal van 2022 werd gelanceerd, gaf vroege toegang tot beperkte gebruikers, die meer dan 350.000 transacties verwerkten en verschillende gedecentraliseerde applicaties (DApps) aan boord hadden. Met het testnet konden Solidity-ontwikkelaars DApps bouwen, testen en lanceren terwijl ze de zkEVM op schaal testten.

ConsenSys zkEVM is het resultaat van het werk van teams van Infura, Truffle en MetaMask, evenals ontwikkelaars van Besu en Gnark. Integraties en functies van het pakket waren bedoeld om de complexiteit van ontwikkelaars weg te nemen, de beveiliging te verbeteren en de onboarding-tijden te versnellen.

Een aankondiging gedeeld met Cointelegraph benadrukte nul overstapkosten als een voordeel voor projecten in het ecosysteem. Ontwikkelaars kunnen voortbouwen op de zkEVM of bestaande DApps migreren zonder de code te wijzigen of slimme contracten te herschrijven. De zkEVM gebruikt ook Ether (ETH) voor gaskosten, waardoor er geen behoefte is aan codevertaling van derden en andere middleware-oplossingen.

ConsenSys zkEVM integreert met MetaMask, dat bedoeld is om de onboarding van gebruikers te versnellen. Infura-integratie stelt ontwikkelaars ook in staat om DApps op schaal te verzenden. Ontwikkelaars kunnen ook slimme contracten van Solidity bouwen, testen, debuggen en implementeren met een verscheidenheid aan laag 2-ontwikkelaarsomgevingen, mogelijk gemaakt door Truffle.

ConsenSys streeft er ook naar om zijn zkEVM open-source te houden na de lancering. Nicolas Liochon, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij ConsenSys, vertelde Cointelegraph dat het doel van het openbare bètatestnet is om het systeem uit te proberen onder dezelfde omstandigheden als op het mainnet, waar de inzet hoger is.

“Gebruikers en ontwikkelaars zullen zonder toestemming kunnen communiceren met onze technologiestapel, waardoor we het systeem kunnen stresstesten onder uitdagende en tegenstrijdige omstandigheden.”

Na integratie met het openbare testnet zal ConsenSys een systeemoutgrade uitvoeren. Dit is bedoeld om de basis te leggen voor een “zeer performant, betrouwbaar en gedecentraliseerd netwerk”, aldus Liochon.

De laatste upgrade start ook het audit- en beveiligingsproces om ervoor te zorgen dat de zkEVM veilig is voordat een mainnet-lancering later in 2023 zal plaatsvinden.

ConsenSys is in gesprek met toonaangevende spelers in het Ethereum-ecosysteem om zijn zkEVM-testnet in te zetten en te integreren. Liochon benadrukte de focus op het maken van de schaalbare rollup EVM-equivalent een sleutelfactor om het voor DApps en tools gemakkelijk te maken om over te schakelen naar zkEVM.

Liochon zei ook dat inspanningen om gedecentraliseerde en betrouwbare applicaties beschikbaar te maken voor het publiek eenvoudigere en goedkopere systemen vereisen. De zkEVM streeft ernaar dit te bereiken door een vertrouwenloze, censuurbestendige, gedecentraliseerde en performante uitvoeringslaag te bouwen die Ethereum schaalt.

Samenwerking met de bredere laag 2-ecosystemen is ook een focus voor ConsenSys. Liochon zei dat de organisatie op zoek is naar samenwerking met innovators in de ruimte om de eerste zkEVM “multi-prover” rollup bijeen te roepen.

Dit type schaalvergroting zou meerdere bewijsimplementaties hebben die validiteitsbewijzen van berekeningen genereren.Plaats een reactie