Chinese cryptogebruikers veerkrachtig ondanks cryptoverbod


Bijna twee jaar na het cryptoverbod in China, blijkt uit bewijs dat de burgers van ’s werelds meest bevolkte land manieren hebben gevonden om het systeem te manoeuvreren terwijl ze zich bleven bezighouden met cryptocurrency en andere digitale activa.

Ondanks het verbod van China op cryptocurrency-operaties, lijkt de vraag naar deze activa in de regio onaangetast gemeld door Bloomberg.

Hoewel de gemiddelde maandelijkse waarde van crypto die China binnenstroomde in het jaar na het verbod van Peking met de helft daalde, meldt Bloomberg dat dit cijfer nog steeds maar liefst $ 17 miljard bedraagt, gebaseerd op gegevens van crypto-inlichtingenbedrijf Chainalysis.

Bewijs voor deze voortdurende Chinese vraag naar digitale tokens is afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder het schuldeisersprofiel van de FTX en persoonlijke verklaringen van Chinese burgers die handelen op cryptoplatforms.

Bovendien zijn er ook demonstraties geweest door spelers uit de industrie over strategieën om het cryptoverbod te omzeilen.

Chinees cryptoverbod niet effectief, geconfronteerd met nalevingsproblemen

Total Crypto Market Cap valued at $1.155 Trillion | Source: TOTAL chart on Tradingview.com 

De ineenstorting van de FTX-beurs is een van de grootste crypto-evenementen van vorig jaar, waardoor de markt in een neerwaartse spiraal terechtkwam, wat resulteerde in een totaal waardeverlies van $ 200 miljard.

Volgens het rapport van Bloomberg blijkt uit de faillissementsprocedure van FTX dat 8% van het klantenbestand van de ter ziele gegane beurs Chinese burgers waren.

Theoretisch is cryptohandel verboden voor Chinezen in binnen- en buitenland, maar het is ‘moeilijk af te dwingen’”, zegt Jack Ding, een advocaat die zes van deze Chinese schuldeisers vertegenwoordigt die een totale vordering van $10 miljoen hebben.

“Vaak gaat het om compliance-systemen op beurzen en of ze Chinese paspoorthouders eruit filteren”, voegde hij eraan toe.

Dat gezegd hebbende, zou men eigenlijk kunnen discussiëren over de nalevingsniveaus van deze uitwisselingen, aangezien interviews met enkele Chinese investeerders intrigerende informatie aan het licht brachten.

Vier van deze investeerders beweren te hebben gehandeld op de populaire Binance-beurs, terwijl één persoon de OKX-beurs zou hebben gebruikt na het opleggen van het cryptoverbod.

Hoewel deze transacties mogelijk zijn uitgevoerd met behulp van een virtueel particulier netwerk, beweerden deze investeerders allemaal dat ze het registratieproces van de beurs hadden voltooid met behulp van een Chinese identificatie.

Bovendien komt een andere indicatie van de flagrante gaten in het cryptoverbod van China uit rapporten dat de prominente crypto-uitwisseling Huobi ooit burgers van de Aziatische natie de mogelijkheid bood om toegang te krijgen tot zijn platform, echter met digitale identiteiten als Dominicaanse burgers.

Zou er een ban-omkering op tafel kunnen liggen?

Voorlopig heeft de People’s Bank Of China geen commentaar gegeven op het bewijs dat Chinese burgers cryptocurrencies blijven verhandelen.

Ondertussen speculeren velen dat Beijing misschien nadenkt over een omkering van het cryptoverbod.

Deze discussies worden voornamelijk aangewakkerd door de flagrante crypto-vriendelijke houding van de speciale administratieve regio van China, Hong Kong, een beweging die volgens velen stilletjes wordt gesteund door het vasteland van China.

Bovendien zal de komst van meer tokens die voldoen aan de Chinese regelgeving, zoals Conflux (CFX), waarschijnlijk ruimte creëren voor dialoog en de regering ertoe aanzetten haar beperkingen te versoepelen.

Als het cryptoverbod in China wordt opgeheven, zou dit hoe dan ook resulteren in een enorme stijging van de acceptatiegraad van cryptocurrencies.

-Uitgelichte afbeelding Canva, grafiek van Tradingview

Plaats een reactie