Chinese centrale bankdirecteur zegt dat digitale yuan ‘controleerbare anonimiteit’ zal biedenDe Chinese gouverneur van de centrale bank, Yi Gang, sprak in een recente toespraak tijdens de Hong Kong Fintech Week over de voortgang van hun nationale digitale valuta, de digitale yuan. Hij schetste de voortgang en de adoptie van de nationale digitale valuta.

Tijdens zijn toespraak merkte Yi op dat de digitale yuan wordt gepositioneerd als een alternatief voor contant geld in China, een land met een robuuste digitale betalingsinfrastructuur. Hij voegde eraan toe dat “privacybescherming een van de toppunten op onze agenda is.”

Hij ging verder met het beschrijven van het tweelaagse betalingssysteem dat de gebruikers controleerbare anonimiteit zou bieden. Op het eerste niveau levert de centrale bank digitale yuan aan de geautoriseerde operators en verwerkt ze alleen interinstitutionele transactie-informatie. Op niveau twee verzamelen de geautoriseerde exploitanten alleen de persoonlijke informatie die nodig is voor hun uitwisselings- en verspreidingsdiensten aan het publiek.

Yi beloofde dat gegevens zullen worden versleuteld en opgeslagen en dat persoonlijke gevoelige informatie wordt geanonimiseerd en niet met derden wordt gedeeld. Gebruikers kunnen ook anonieme transacties doen tot een bepaald bedrag, en er zullen gespecialiseerde e-wallets zijn om die transacties te vergemakkelijken. De gouverneur van de centrale bank merkte op dat anonimiteit een tweezijdig zwaard is en daarom zorgvuldig moet worden aangepakt, vooral op financieel gebied, en legde uit:

“We erkennen dat anonimiteit en transparantie niet zwart-wit zijn, en er zijn veel nuances die zorgvuldig moeten worden afgewogen. We moeten met name een nauwkeurig evenwicht vinden tussen het beschermen van de individuele privacy en het bestrijden van illegale activiteiten.”

Yi’s opmerkingen zijn in overeenstemming met Mu Changchun, hoofd van het programma voor digitale valuta (CBDC) van de centrale bank, die in juli een soortgelijk standpunt herhaalde door te zeggen dat CBDC niet zo anoniem hoeft te zijn als contant geld. Mu had gezegd dat een volledig anonieme CBDC zou interfereren met de preventie van misdaden zoals witwassen van geld, financiering van terrorisme, belastingontduiking en andere.

Verwant: Hong Kong zou de sleutel kunnen zijn voor de crypto-comeback van China – Arthur Hayes

China startte zijn CBDC-programma al in 2014 en lanceerde na jaren van ontwikkeling de pilot in 2019. Sindsdien is het programma uitgebreid naar miljoenen retailklanten in het hele land. In 2022 zijn de CBDC-tests uitgebreid naar enkele van de dichtstbevolkte provincies. De omvang van het CBDC-spoor kan worden geschat op basis van het feit dat het totale transactievolume van de digitale yuan in het derde kwartaal van 2022 de 14 miljard dollar overschreed.

Plaats een reactie