Blur introduceert het NFT-protocol voor eeuwigdurende leningenOp 1 mei lanceerde de niet-fungibele tokens (NFT’s) marktplaats Blur Blend, een peer-to-peer eeuwigdurend uitleenprotocol dat NFT-onderpand ondersteunt. Ontwikkeld in samenwerking met durfkapitaalfirma Paradigm, noemen ontwikkelaars de grondgedachte van Blend als een middel voor “financialisering op schaal”.

Blend heeft geen orakelafhankelijkheden of vervaldatums, waardoor leenposities voor onbepaalde tijd kunnen worden geopend totdat ze worden beëindigd. Ontwikkelaars beweren ook dat het protocol geen vergoedingen zou innen van leners en geldschieters:

“Blend matcht gebruikers die willen lenen tegen hun niet-fungibele onderpand met elke geldschieter die bereid is om het meest concurrerende tarief te bieden, met behulp van een geavanceerd off-chain aanbiedingsprotocol.”

Per ontwerp rolt Blend automatisch “een leenpositie zolang een geldschieter bereid is dat bedrag te lenen tegen het onderpand.” Hiervoor zijn geen on-chain transacties vereist, tenzij een partij besluit de positie te verlaten of er een rentewijziging is.

Door een eeuwigdurend uitleenprotocol te gebruiken, verlengen leners en geldschieters de vervaltijd van de lening standaard met een vooraf bepaalde periode. Als een geldschieter de lening wil beëindigen tegen de wensen van de lener in, wordt er een rente “Nederlandse veiling” voor herfinanciering gehouden wanneer de lener de schuld bij het verstrijken van de looptijd niet heeft terugbetaald. De veiling begint bij 0% herfinancieringsrente met een gestaag stijgende rente.

“In Blend kan een NFT worden geliquideerd wanneer een geldschieter een herfinancieringsveiling activeert en niemand bereid is de schuld tegen welke rente dan ook over te nemen.”

Dat gezegd hebbende, legden ontwikkelaars uit dat leners de lening op elk moment op Blend kunnen terugbetalen. “Als een lener het geleende bedrag wil wijzigen of een betere rente wil krijgen, kan hij atomair een nieuwe lening afsluiten tegen het onderpand en de nieuwe hoofdsom gebruiken om de oude lening terug te betalen”, schreven ze.

Blur, gelanceerd in het derde kwartaal van 2022, heeft gebruikers beloond met “zorgpakketten”, die sinds 14 februari kunnen worden ingewisseld voor BLUR-tokens om de handelsactiviteit te vergroten. Het platform heeft sindsdien OpenSea overtroffen in termen van handelsvolume.

Tijdschrift: niet-fungibele tokens; De beknopte handleidingPlaats een reactie