Bitcoin-prijs gecorreleerd met financiële markten – Bitcoin Magazine


Dit is een opinieredactioneel commentaar van Mike Ermolaev, hoofd public relations en inhoud bij Kikimora Labs.

De context instellen: Grondbeginselen van de wereldeconomie

De economie is nog steeds aan het herstellen van de uitbraak van COVID-19 omdat er nieuwe problemen ontstaan. We bevinden ons nu in een tijd van ongebreidelde inflatie en centrale banken proberen dat te verhelpen door de rente te verhogen.

De Amerikaanse CPI-gegevens (consumentenprijsindex), die op 13 oktober werden vrijgegeven, kwamen hoger uit dan verwacht (8,2% op jaarbasis), wat een negatieve invloed had op de bitcoin-prijs. Maar inflatie is niet het enige probleem, de wereldeconomie worstelt ook met de energiecrisis, die Europa meer treft dan de VS, vanwege de sterke afhankelijkheid van Russisch aardgas en grondstoffen.

Aan de oostkant zorgt de oorlog in Oekraïne met de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland voor verdere geopolitieke instabiliteit en economische onzekerheid. Ook verstoort het nul-COVID-beleid van China de wereldwijde toeleveringsketen en ondermijnt de Evergrande-standaard een van ’s werelds grootste economieën.

Als we naar de belangrijkste valuta’s kijken, ziet de dollarindex er sterk uit in vergelijking met andere. De Federal Reserve verhoogde de rente in november met 75 basispunten en de Bank of England verhoogde de rente met hetzelfde bedrag. Dit beleid van kwantitatieve verkrapping is erop gericht de geldhoeveelheid te verminderen en de prijsdruk te verminderen. Het zal waarschijnlijk doorgaan in volgend jaar en daarna. De wereldwijde recessie en het risico op stagflatie zijn echter nog steeds erg groot, dus geen enkel land kan zich veilig voelen voor het monetaire beleid van de centrale bank.

Bitcoin-correlatie met de economie

Bitcoin heeft aangetoond niet immuun te zijn voor deze wereldwijde onrust. Hoewel de prijs in het beginstadium onafhankelijk was van traditionele financiering, begon de correlatie in 2016 zichtbaar te worden.

(Bron)

Het idee van bitcoin als een “digitaal goud” werd populair omdat zowel de schaarste als de moeilijkheid van extractie (mijnbouw) deelden, en ook de rol vervulde van een waardeopslag. Omdat velen bitcoin als een risicoactiva beschouwen, werd de correlatie met de S&P 500 en Nasdaq-100 zichtbaar – niet anders dan traditionele aandelen.

Op het moment van schrijven bereikte de 40-daagse prijscorrelatie van bitcoin met goud 0,50 (na in augustus rond nul te zijn geweest). Volgens Alkesh Shah en Andrew Moss, strategen van Bank of America:

“Een afnemende positieve correlatie met SPX/QQQ en een snel stijgende correlatie met XAU geven aan dat beleggers bitcoin als een relatieve veilige haven kunnen beschouwen, aangezien de macro-onzekerheid aanhoudt en een marktbodem nog moet worden gezien.”

Negatieve gebeurtenissen

Er zijn enkele macro-economische factoren in het grotere cryptocurrency-ecosysteem die hebben bijgedragen aan een bearish markt: de ineenstorting van Terra/LUNA, gedwongen liquidatie van Three Arrows Capital en het faillissement van Celsius zijn de belangrijkste.

Er moet ook rekening worden gehouden met de inkomende regelgeving voor bitcoin-mining door de EU en de huidige winstgevendheidscrisis van bitcoin-mining.

Bitcoin: heden en toekomst

Ondanks alle bovengenoemde nadelige gebeurtenissen, kon bitcoin op de een of andere manier zijn prijs binnen het bereik van $ 19.000- $ 20.000 houden, met een record-lage volatiliteit. Momenteel observeren we ongebruikelijke stabiliteit in de bitcoin-prijs, recentelijk zelfs de volatiliteit van het Britse pond.

Integendeel, aandelen hebben te maken gehad met hoge volatiliteit en snelle koersbewegingen, ook als gevolg van speculaties over toekomstige beslissingen van de Fed. Volgens Mike McGlone, Chief Commodity Strategist van BloombergDaarom kan bitcoin stijgen na een forse korting en uiteindelijk de S&P 500 verslaan. Hij is van mening dat bitcoin’s eindige aanbod en deflatoire benadering kunnen helpen om zijn eerdere prijsniveaus te herstellen.

Sinds de laatste flashcrash midden juni is de prijs redelijk stabiel, maar we weten dat hij zelden te lang stil blijft staan. Dit betekent dat de kans op een plotselinge (bullish of bearish) uitbraak in de loop van de tijd toeneemt. Hoe langer de prijs inactief blijft, hoe sterker de uitbraak zal zijn.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

Consolidatie van de Bitcoin-prijs

Bovendien is de open rente van de BTC-futures hoger dan ooit, met liquidaties die een historisch dieptepunt bereiken. Hier hoopt zich veel liquiditeit op, waardoor er een nog sterkere impuls zal zijn als de koers weer gaat bewegen.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

(Bron)

Volgens de strateeg Benjamin Cowen zal bitcoin naar verwachting stijgen tot “reële waarde”, na nog eens 15% te zijn gedaald. “Op dit moment suggereren de gegevens dat we ongeveer 50% ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de reële waarde.” Cowen denkt dat we misschien tot begin 2024 moeten wachten om deze stijging te zien gebeuren.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

(Bron)

Goldman Sachs-strateeg Kamakshya Trivedi heeft een andere mening en beweert dat de Amerikaanse dollarindex, die sinds 2002 recordwaarden laat zien, slecht nieuws kan zijn voor de huidige bearish bitcoin.

Een bearish scenario: zou de daling van 2018 opnieuw kunnen gebeuren?

Sommige analisten vroegen zich af of het 2018-scenario (lage volatiliteit, dan grote prijsdaling) vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren, omdat de marktomstandigheden er vrij gelijkaardig uitzien. We hebben hetzelfde handelsbereik van 10% en we weten dat er binnenkort iets gaat gebeuren.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

Vergelijking tussen de BTC-prijs van 2022 (boven) versus 2018 (onder) met kaarsen van acht uur. (Bron)

Een opmerkelijk verschil tussen de twee cycli is dat er in 2018 een toename was van het aantal adressen dat naar beurzen werd gestuurd, terwijl we in onze huidige cyclus zien dat de liquiditeit wegtrekt van beurzen en dat er niet veel nieuwe adressen worden gecreëerd. Volgens een CryptoQuant-analist zou dit moeten betekenen dat we geen vergelijkbaar scenario als 2018 zullen meemaken.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

Een vergelijking in 2018/2022 van stortingsadressen voor spotuitwisselingen. (Bron)

Hoe zit het met Uptober en Moonvember?

Historisch gezien is Q4 een geweldige tijd voor bitcoin, met bullish trends die in oktober beginnen en in november toenemen. Dus de maanden oktober en november werden in de volksmond omgedoopt tot “Uptober” en “Moonvember” – dit is tenminste wat er in 2021 gebeurde.

Kunnen we in 2022 nog zo’n bullish Q4 verwachten? Het is moeilijk te zeggen, maar de ongunstige macro-economische situatie en geopolitieke problemen maken het moeilijker om dezelfde rally voor te stellen die we vorig jaar zagen. De bitcoin-markt is immers 10 opeenvolgende maanden gedaald en we zien op dit moment geen specifiek teken van herstel.

We moeten ook in gedachten houden dat, ondanks het negatieve wereldwijde scenario, de “veilige haven” -rol van bitcoin kan bijdragen aan het extra sterk maken van de prijs, vooral in deze moeilijke tijden.

Gegevensanalyse uitwisselen

Liquidatiegegevens op de Bitfinex-uitwisseling waren: geanalyseerd door filbfilb. Hij concludeerde dat een opwaartse uitbraak minder momentum zou hebben dan een neerwaartse. In feite is de liquiditeit boven $ 20.500 meestal 10x, terwijl de liquiditeit onder $ 18.000 overwegend 10x, 5x en 3x is, wat betekent dat een bullish uitbraak “minder brutaal” zou zijn dan een bearish.

Sinds de begindagen van Bitcoin heeft de prijs doorgaans de patronen van de aandelenmarkt en de goudprijs gevolgd.  Beginnen we een ontkoppeling te zien?

Bitfinex liquidatie grafiek. (Bron)

conclusies

We zijn momenteel getuige van een periode van stagnatie op de bitcoin-markt. De bitcoin-prijs moet na twee maanden consolidatie weer gaan bewegen. Het algemene economische scenario ziet er helemaal niet rooskleurig uit en bitcoin is gecorreleerd met gebeurtenissen in de echte wereld, maar beleggers kunnen nog steeds de digitale goud-, veilige havenrol van de meest populaire cryptocurrency herkennen. Er wordt een sterke uitbraak van de bitcoin-prijs verwacht, met nieuwe volatiliteit in aantocht.

De mogelijke scenario’s kunnen zijn: een snelle dump en vervolgens een bullish herstel (V-vormige bounce) of een langere en diepere prijsdaling, na het doorbreken van het weerstandsniveau van $ 19.000.

Wat er ook gebeurt, bitcoin blijft de meest innovatieve technologie van het afgelopen decennium, waardoor financiële vrijheid en directe controle over de eigen rijkdom mogelijk wordt. Bitcoin is historisch gezien getuige geweest van talrijke sterke bearish tijden en is daar altijd van hersteld.

Dit is een gastpost van Mike Ermolaev. De geuite meningen zijn geheel van henzelf en komen niet noodzakelijk overeen met die van BTC Inc. of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie