Bitcoin-ontwikkelaar introduceert Ark, een Layer 2-protocol voor snelle en efficiënte betalingenEen Bitcoin-ontwikkelaar met de naam van Burak heeft onlangs Ark onthuld, een Layer 2-protocol dat is ontworpen om snelle en veilige transacties mogelijk te maken. Volgens een bericht op de Bitcoin dev-mailinglijst biedt Ark een alternatieve schaalbenadering waarmee gebruikers geld kunnen verzenden en ontvangen zonder liquiditeitsbeperkingen, waardoor het voor ontvangers gemakkelijker wordt om betaald te worden zonder een onboarding-configuratie. In tegenstelling tot andere Layer 2-oplossingen zoals Lightning, vereist Ark niet het openen en sluiten van kanalen, waardoor de on-chain voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind.

Afbeeldingsbron

Het protocol werkt met virtuele UTXO’s (vTXO’s), dit zijn kortlopende biljetten die na vier weken verlopen. Wanneer een betaling is gedaan, worden bestaande vTXO’s ingewisseld en worden er nieuwe gemaakt. De anonimiteit van het bezit van munten wordt verbeterd door vTXO-waarden te beperken tot een reeks sats-waarden. Gebruikers kunnen vTXO’s van anderen verwerven of een proces genaamd lifting gebruiken, waarmee ze hun on-chain UTXO’s van de keten kunnen halen voor virtuele UTXO’s.

Het protocol introduceert een tussenpersoon genaamd de Ark Service Provider (ASP), die dient als liquiditeitsverschaffer, CoinJoin-coördinator en Lightning-serviceprovider. ASP’s creëren om de vijf seconden snelle, geblindeerde CoinJoin-sessies, ook wel pools genoemd, die zorgen voor de atomiciteit van betalingsschema’s. Ontvangers kunnen hun geld claimen via een txlock-voorwaarde die vereist dat het uitgangspunt van de connector ongewijzigd blijft.

Dankzij de integratie van Ark met het Lightning Network kunnen gebruikers HTLC’s (of PTLC’s) koppelen aan een pooltransactie, waardoor interoperabiliteit tussen de twee protocollen mogelijk wordt. Er kunnen meerdere ASP’s worden gebruikt om Lightning-facturen uit verschillende vTXO-bronnen te betalen met behulp van meerdelige betalingen. Betalingen op Ark worden elke vijf seconden bijgeschreven, waardoor gebruikers hun zero-conf vTXO’s onmiddellijk kunnen uitgeven zonder te wachten op on-chain bevestigingen.

De ontwikkelaar achter Ark benadrukte het potentieel van het protocol voor toekomstige uitbreidingen en verbeteringen. Een hypothetische opcode voor gegevensmanipulatie zou dubbele uitgaven kunnen ontmoedigen, en gebruikers zouden de handtekening van een ASP kunnen vervalsen om hun vTXO’s terug te vorderen in het geval van dubbele uitgaven. Over het algemeen biedt Ark een veelbelovende oplossing voor efficiënte en veilige off-chain transacties op het Bitcoin-netwerk.

Voor meer informatie over Ark en zijn technische details, worden nieuwsgierige gebruikers aangemoedigd om https://arkpill.me/deep-dive te bezoeken.Plaats een reactie