Bitcoin motiveert Ross Ulbricht in de gevangenis – Bitcoin Magazine



Dit is een opinieredactioneel commentaar van Ross Ulbricht, de oprichter van de baanbrekende Bitcoin-marktplaats Silk Road, die momenteel een dubbele levenslange gevangenisstraf plus 40 jaar in de federale gevangenis uitzit.

Er wordt tegenwoordig veel meer over Bitcoin gezegd dan toen ik in de gevangenis zat. Op 1 oktober 2022 begon ik aan mijn tiende jaar opgesloten in deze kooi. Op dit moment, terwijl ik de pen op de pagina zet, schijnt de middagzon door de tralies van mijn raam en het gemompel van de andere gevangenen kronkelt onder mijn celdeur door.

Door de jaren heen heb ik mensen van alles horen zeggen over Bitcoin. Ik heb gehoord dat “Bitcoin dood is” en dat “Bitcoin de toekomst is”. Ik heb gehoord dat “Bitcoin slecht is voor het milieu” en dat “Bitcoin ons zal bevrijden”. Maar ik heb gemerkt dat het Bitcoin niet lijkt te schelen wat we erover zeggen. Niet de beurs natuurlijk – die wordt gedreven door de grillen van mensen zoals alle financiële markten. Ik heb het over Bitcoin zelf.

Bitcoin heeft geen oren. Wat we zeggen verandert daar niets aan. Behoudens een catastrofe op maatschappelijk niveau, zal Bitcoin voor altijd elke tien minuten een blok blijven toevoegen. Dat is het hele punt. Ondanks alle ups en downs sinds de geboorte van Bitcoin meer dan 13 jaar geleden, ondanks de hype, ondanks de nee-zeggers, ondanks alles, heeft Bitcoin nooit gewankeld.

Ik kan niet hetzelfde van mezelf zeggen, maar nogmaals, ik ben ook maar een mens. Een paar jaar nadat Bitcoin begon, maakte ik de grootste fout van mijn leven: ik maakte Silk Road (een anonieme online markt). Op dat moment wist ik natuurlijk niet dat het een vergissing was. Ik vond het een geweldig idee. Ik dacht dat ik Bitcoin goed gebruikte en mensen privacy en vrijheid gaf. Toen illegale drugs op de lijst stonden, vond ik dat ook oké, omdat ik vond dat drugs gelegaliseerd moesten worden. Het maakt niet uit dat ze verboden waren en ik alles op het spel zette wat me dierbaar was.

Een paar jaar later werd ik in de gevangenis gegooid voor drugshandel en kreeg ik twee keer levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating, plus 40 jaar. Ik werd in de media ten onrechte afgeschilderd als een gewelddadige drugsbaron. Het verhaal van Silk Road werd gereduceerd tot een politie- en roverscliché. Ik wankelde meer dan, ik raakte de bodem. Sindsdien ben ik hier.

Bitcoin haperde nooit. Door de opkomst en ondergang van Silk Road, door de meedogenloze jaren van mijn opsluiting, door concurrentie en catastrofe, blijft Bitcoin doorgaan, blok voor blok, als een uurwerk.

Terwijl Bitcoin verder marcheerde, heb ik geworsteld om weer deel te nemen aan de wereld buiten mijn kooi. Jaar na jaar werken mijn familie, vrienden, supporters en ik aan mijn vrijheid, zodat ik een tweede kans in het leven kan krijgen. Maar ik ben moe. Ik ben opgebrand, ik wil dat deze nachtmerrie stopt, en ik weet niet of dat ooit zal gebeuren, hoe hard we er ook aan werken.

Voordat ik in de gevangenis kwam, wist ik niets van harddrugs. Sindsdien zit ik maandenlang opgesloten in cellen van 8 bij 10 meter met levenslange verslaafden. Ik heb hun verhalen gehoord en gezien wat er van hen geworden is. Ik heb het feit onder ogen gezien dat ik, door Silk Road te maken, een rol heb gespeeld in het beschadigen van vele levens. Ik denk niet eens meer aan drugsoorlogspolitiek. Ik weet gewoon dat ik nooit meer drugsgebruik zou kunnen promoten, of het nu legaal of illegaal is. Hoe zou ik, als ik ze zelf nooit zou aanraken? Hoe kon ik, als ik met afschuw vervuld zou zijn om te horen dat iemand van wie ik hield verslaafd raakte? Het enige waar ik aan zou denken zijn de mannen die ik heb leren kennen wiens leven is geruïneerd.

Ik heb tijdens mijn gevangenschap veel fasen doorgemaakt: hopeloosheid, angst, schuldgevoel, acceptatie, verveling, koortsachtige wanhoop en al die tijd gaat Bitcoin door. Vandaag haal ik inspiratie uit Bitcoin. Ik zal blijven gaan, van dag tot dag, gewoon de volgende stap keer op keer zetten. Ik zal het volgende blok blijven toevoegen. Of ik krijg mijn vrijheid terug, of ik kan aan het einde van mijn leven terugkijken en zeggen: “Ik heb het tenminste geprobeerd.”

Dit is een gastpost van Ross Ulbricht. De geuite meningen zijn geheel van henzelf en komen niet noodzakelijk overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie