Bitcoin-mijnwerkers stoppen met verkopen – is dit het onderste signaal?


Gezien het escalerende drama rond de Digital Currency Group (DCG), lijkt het niet uitgesloten dat de prijs van Bitcoin opnieuw zal dalen. Ondanks de doorbraak van vandaag boven het belangrijke niveau van $17.000, zou een faillissement van DCG en een daarmee samenhangende ontbinding van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een grote impact kunnen hebben op de prijs, hoewel het mogelijk gedeeltelijk is ingeprijsd.

Echter, een betrouwbare indicator van eerdere bearmarkten, de algehele BTC-mijnbouwactiviteit laat zien dat de bodem nabij zou kunnen zijn als deze niet al binnen is. De mijnwerkerscapitulatie die half december begon, is misschien voorlopig voorbij.

Volgens Glassnode-gegevens is de zware verkoopdruk van mijnwerkers die de afgelopen 4 maanden op de markt heeft gewogen, voorlopig afgenomen. De verandering van de nettopositie van de Bitcoin miner is weer in het groen, wat betekent dat miners weer accumuleren in plaats van verkopen, zoals analist Will Clemente gewezen.

Bitcoin miner netto positieverandering (7d voortschrijdend gemiddelde)

Een andere maatstaf die aangeeft dat er al een bodem is bereikt, is de Puell Multiple. De indicator kijkt naar de aanbodzijde van de Bitcoin-economie en de mijnwerkers, en onderzoekt marktcycli vanuit het oogpunt van mijnopbrengsten. Het wordt berekend door de dagelijkse uitgiftewaarde van Bitcoins (in USD) te delen door het voortschrijdend gemiddelde over 365 dagen van de dagelijkse uitgiftewaarde.

In elke cyclus vormt zich een neerwaartse trend in de inkomsten van mijnwerkers. Deze trend wordt altijd kort na de bodem van de BTC-cyclus doorbroken. Een blik op de huidige grafiek laat zien dat de uitbraak onlangs heeft plaatsgevonden, wat suggereert dat Bitcoin mogelijk een dieptepunt heeft bereikt van $15.500, volgens een analyse door CryptoCon.

Bitcoin Puell-multiple
Puell Meerdere

Bitcoin: twee of acht maanden bearmarkt in het verschiet?

Jiang Zhuoer, CEO van mijnpool BTC.top vandaag besproken zijn kijk op de huidige Bitcoin-marktcyclus. Volgens Zhuoer heeft BTC mogelijk zijn dieptepunt bereikt in 2022, toen de FTX-instorting ervoor zorgde dat de prijs daalde tot $15.476. Als dat zo was, zouden alle drie de bearmarkten een vergelijkbare hoeveelheid tijd hebben gekost vanaf de vorige ATH tot aan de bodem.

“De 4-jarige halvering die leidt tot de 4-jarige cycluswet lijkt nog steeds onbreekbaar”, stelt de CEO. De analyse wordt ook versterkt door de onderstaande grafiek, volgens welke Bitcoin altijd dicht bij de bodem is geweest na 66% vooruitgang in de cyclus van 4 jaar.

Op basis van observaties van het marktsentiment zegt Zhuoer dat de markt zich in de laatste zijwaartse fase van de bearmarkt bevindt. “Gebeurtenissen zoals het faillissement van DCG zijn al ingeprijsd en zouden geen significante invloed meer hebben op de prijs.”

De optimistische voorspelling van Zhuoer is dat als de huidige bearmarkt en de bearmarkt van 2018 vergelijkbaar zijn, de prijs nog twee maanden zijwaarts kan gaan voordat de volgende bullmarkt begint. Het pessimistische scenario van de CEO van BTC.top is dat BTC nog eens acht maanden zijwaartse beweging aan de onderkant tegemoet gaat, als de huidige marktcyclus vergelijkbaar is met de bearmarkt van 2014.

Kijkend naar Ethereum, concludeerde Zhuoer door te zeggen:

Ik verwacht dat Ethereum (ETH) eerder zal stijgen dan Bitcoin (BTC) als leider van de volgende bullmarkt. Dit zou tussen maart en mei 2023 moeten gebeuren, de ETH-prijs zou permanent buiten het huidige laagste bereik liggen.

Op het moment van schrijven stond de BTC-prijs op $17.219, waarmee hij een weerstandsniveau van drie weken overschreed.

Bitcoin-prijs BTC/USD
Bitcoin-prijs (BTC/USD), grafiek van 4 uur

Uitgelichte afbeelding van Kanchanara / Unsplash, grafieken van Twitter en TradingView.comPlaats een reactie