De Bitcoin-mining-moeilijkheid zit momenteel op een recordhoogte, maar mijnwerkers lijken onaangedaan omdat de hashrate de laatste tijd alleen maar is blijven stijgen.
Bitcoin Mining Hashrate zet stijgende trend voort ondanks toenemende moeilijkheidsgraad
De “mining hashrate” is een indicator die de totale hoeveelheid rekenkracht meet die momenteel is verbonden met het Bitcoin-netwerk. De waarde wordt gemeten in terahashes per seconde (TH/s).
Wanneer de waarde van de statistiek stijgt, betekent dit dat miners nu meer machines online op het netwerk brengen. Zo’n trend laat zien dat de huidige BTC-blockchain aantrekkelijk is voor miners.
Aan de andere kant suggereert de dalende waarde van de indicator dat sommige mijnwerkers zich momenteel loskoppelen van de keten. Dit soort trend kan betekenen dat miners het momenteel niet zo winstgevend vinden om de cryptocurrency te minen.
Hier is een grafiek die de trend laat zien in de 7-daagse gemiddelde Bitcoin-mining-hashrate van het afgelopen jaar:
The value of the metric seems to have been sharply going up in recent days | Source: Blockchain.com
Zoals weergegeven in de bovenstaande grafiek, steeg de 7-daagse gemiddelde Bitcoin-hashrate voor mijnbouw en bereikte een tijdje terug een nieuw hoogtepunt, maar in de laatste paar dagen van februari nam de statistiek een duik waar.
Deze daling was echter slechts tijdelijk, aangezien de indicator sinds het begin van deze maand opnieuw een sterke opwaartse trend liet zien en een nieuw record bereikte. Om te begrijpen waarom de statistiek zich op deze manier heeft gedragen, is het de moeite waard om de gegevens voor de “mining-moeilijkheid” te bekijken.
De moeilijkheid is een ingebouwd concept op de BTC-blockchain dat bepaalt hoe moeilijk mijnwerkers het momenteel vinden om in de keten te minen. De reden dat deze functie bestaat, is dat het netwerk ernaar streeft de zogenaamde “blokproductiesnelheid” constant te houden.
Deze snelheid is een maatstaf voor hoe snel miners blokken op het netwerk minen. Telkens wanneer de hashrate verandert, fluctueert deze snelheid natuurlijk, aangezien de rekenkracht die beschikbaar is voor de mijnwerkers ook anders is.
Om dergelijke fluctuaties tegen te gaan, schakelt de Bitcoin-blockchain de moeilijkheidsgraad omhoog of omlaag (afhankelijk van of mijnwerkers nu sneller of langzamer zijn) net genoeg dat de blokproductiesnelheid teruggaat naar de standaardwaarde.
De onderstaande grafiek laat zien hoe de moeilijkheidsgraad van BTC-mijnbouw onlangs is veranderd.
Looks like the value of the metric has spiked recently | Source: Blockchain.com
Zoals je hierboven kunt zien, bereikte de Bitcoin-mining-moeilijkheid een nieuw record ooit in de laatste netwerkaanpassing nadat de hashrate ook een nieuw hoogtepunt had bereikt. Het is vanwege deze moeilijkheidsgraad dat de hashrate de bovengenoemde duik observeerde.
Wanneer miners het moeilijker vinden om te minen (vanwege de verhoogde moeilijkheidsgraad), verdienen ze minder inkomsten. Daarom beginnen sommige kleine mijnwerkers die lage winsten maakten een verbroken verbinding te zien wanneer de moeilijkheidsgraad zo hoog wordt.
Het is echter interessant hoe de daling van de hashrate deze keer slechts tijdelijk was. Mijnwerkers blijven nog steeds meer rigs aan het netwerk toevoegen, ondanks de moeilijkheid om op deze ATH-niveaus te blijven zitten.
Dit kan een teken zijn dat de grotere spelers in de mining-ruimte waarschijnlijk nog steeds erg optimistisch zijn over de toekomst van Bitcoin en het de moeite waard vinden om hun mining-faciliteiten nu uit te breiden.
BTC-prijs
Op het moment van schrijven handelt Bitcoin rond de $22.400, een daling van 4% in de afgelopen week.
The asset has moved sideways since the plunge | Source: BTCUSD on TradingView
Uitgelichte afbeelding van Brian Wangenheim op Unsplash.com, grafieken van TradingView.com, Blockchain.com