Bitcoin laat ons allemaal Guy Fawkes zijn – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Alex Lielacher, oprichter en CEO van Rise Up Media, een contentmarketingbedrijf voor Bitcoin-startups.

Het Guy Fawkes-masker – gepopulariseerd door de film “V For Vendetta” – is een symbool geworden van verzet tegen de staat, gedragen door anti-regeringsdemonstranten van alle facties. Bitcoiners hebben ook het masker opgepikt en benadrukken de eigen strijd van Bitcoin tegen de machthebbers die het corrupte fiat-valuta-monetair systeem beheersen en ervan profiteren.

Nu het 5 november is, willen we u eraan herinneren dat Bitcoin meer is dan technologie voor het opwaarderen van cijfers. In de kern is het een monetaire revolutie die het potentieel heeft om de wereld voor altijd te veranderen.

Waarom viert Groot-Brittannië 5 november?

‘Denk eraan, onthoud, 5 november. Buskruit, verraad en complot. Ik zie geen reden waarom buskruitverraad ooit zou worden vergeten.”

Vraag iemand in het VK naar Guy Fawkes en ze zullen je waarschijnlijk dit gedicht citeren. Vijf november is een dag waarop we een van de meest beruchte daden van rebellie tegen de staat op Europese bodem herdenken. Op 5 november 1605 probeerde een groep volgelingen van de rooms-katholieke kerk het parlement op te blazen en koning James I te vermoorden. De leider van het complot, Robert Catesby, samen met zijn vier mede-samenzweerders – Thomas Winter, Thomas Percy, John Wright en de beruchte Guy Fawkes – waren boos over de weigering van koning James om katholieken meer religieuze tolerantie te verlenen.

Door dit complot hoopten ze dat de verwarring, die zou volgen op de moord op de koning, zijn ministers en de parlementsleden, de Engelse katholieken een kans zou bieden om het land over te nemen.

Hun plan werkte echter niet.

Ze werden gepakt en later opgehangen wegens verraad. Hun actie resulteerde in nog meer straf tegen de katholieke kerk. In januari 1606 stelde het Britse parlement 5 november in als een dag van openbare dankzegging.

Vandaag vieren we 5 november als Guy Fawkes Night of Bonfire Night door vreugdevuren aan te steken, vuurwerk af te steken en “Guys” door de straten te dragen met het altijd zo beroemde Guy Fawkes-masker.

De veranderende symboliek van het Guy Fawkes-masker

De strip en later de film “V For Vendetta” veranderde het Guy Fawkes-masker in een symbool met veel verschillende betekenissen.

Het is niet langer alleen memorabilia voor 5 november, maar een symbool tegen macht, corruptie en het staatsapparaat, evenals een middel om je identiteit te beschermen in een tijd van alomtegenwoordig toezicht.

Een van de meest voor de hand liggende symbolen van het masker is de opstand tegen de machten die er zijn.

In de hele film “V For Vendetta” wordt de identiteit van het personage V nooit onthuld. Het was niet nodig om te weten wie hij was. De betekenis in de graphic novel gaat eigenlijk een stap verder en gebruikt V’s gezichtsloosheid om anarchie te promoten in de hoop een nieuwe wereldorde zonder leiders te creëren.

Deze visie is er een die ook veel demonstranten of anarchisten delen. Of het nu gaat om hacktivistische collectieven zoals Anonymous, die corruptie en machtsmisbruik aan de kaak willen stellen, of demonstranten tegen staatstirannie in Venezuela, India, Bahrein of Nigeria. Zodra ze het masker opzetten, worden ze niet alleen een demonstrant tegen de macht, maar ook een symbool voor anderen om hun voorbeeld te volgen. Eén persoon alleen met het masker op zijn gezicht is zinloos, maar zodra een collectief het masker opzet, wordt het het symbool tegen tirannie.

Het is duidelijk dat het ook een bewaker is om je privacy te beschermen, daarom zie je zoveel Guy Fawkes-maskers bij protesten. En dit past ook in de online cultuur.

Satoshi Nakamoto is misschien wel een van de beroemdste anonieme activisten van de afgelopen 20 jaar. In feite is een van de meest geportretteerde versies van Nakamoto iemand die een Guy Fawkes-masker en hoodie draagt. Net als V in de film was het Nakamoto die een vendetta lanceerde met de financiële wereld.

Ze zochten geen wraak door het oude financiële systeem te hacken, maar eerder door een systeem te creëren waarin iedereen vrij kan handelen. Toen het project eenmaal groot genoeg was en op zichzelf kon leven, vertrok Nakamoto, om nooit meer terug te keren, en koesterde daarmee het idee van een beweging zonder leiders – een leiderloos verzet tegen het fiat-monetair systeem.

Een van de belangrijkste aspecten van Bitcoin is het vermogen om geld van de staat te scheiden. Deze scheiding is wat Bitcoiners verenigt met demonstranten op straat in Venezuela, hacktivisten online en Guy Fawkes in 1605. Ze hadden of hebben allemaal het doel om machtige instellingen te onttronen voor een betere en vrijere samenleving.

Waarom Anon Bitcoiners het Guy Fawkes-masker dragen

Het Guy Fawkes-masker is niet alleen een symbool tegen tirannie, maar ook een beschermingsschild om je identiteit te verbergen. En anonimiteit is een groot deel van de Bitcoin-cultuur.

Anon Bitcoiners willen zichzelf beschermen tegen de gevestigde orde en de mogelijke gevolgen van het feit dat hun identiteit is gekoppeld aan een technologie die het potentieel heeft om bestaande monetaire structuren omver te werpen die de weinigen aan de macht ten goede komen.

Terwijl Bitcoin langzaam wordt geïntegreerd in het oude financiële systeem, wat bijdraagt ​​aan de legitimiteit ervan in de ogen van regeringen, regelgevers en grote banken, het potentieel voor een verbod – aangezien Bitcoin een manier is om het komende toezicht op de digitale valuta (CBDC) van de centrale bank te omzeilen apparaat — blijft een bedreiging.

De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak.

Als je kijkt naar wat er gebeurde met goud in de Verenigde Staten in 1933, waar burgers in wezen werden beroofd van hun goudbezit, zou het dwaas zijn om te denken dat soortgelijke plannen niet ook bestaan ​​voor Bitcoin.

Nu zou je kunnen zeggen dat zolang je je privésleutels hebt en je portemonnee in een multisig-structuur beveiligt, er niet veel kan gebeuren. Dat is misschien waar voor uw bitcoin. Maar het feit dat uw identiteit is gekoppeld aan een mogelijk binnenkort te verbieden technologie vormt een risico.

Anons kunnen zich afmelden voor die dystopie door een metaforisch Guy Fawkes-masker te dragen en anoniem te blijven. Ze sneden hun echte persona’s af van hun online persona’s, waardoor ze bij naam losgekoppeld konden blijven van Bitcoin.

Houd er rekening mee dat CBDC’s in de toekomst zullen bestaan ​​en waarschijnlijk zullen opduiken als het belangrijkste toezichtinstrument voor de vestiging. Dat is nog een reden waarom het masker een symbool werd tegen het establishment, of dat nu in de Bitcoin-ruimte is of in activistische groepen zoals Anonymous.

Al deze verschillende groepen zijn bereid om op te staan ​​tegen tirannie door ‘het masker op te zetten’.

Symbolen zijn alleen effectief als voldoende mensen ervoor opkomen. Een enkel Guy Fawkes-masker is waardeloos. Maar als duizenden mensen ze dragen bij protesten of ze op hun profielfoto’s online hebben staan, kunnen ze het establishment onder druk zetten.

Uitspraken als “Bitcoin is een vreedzame revolutie” of “Fix the money, fix the world” hebben het doel van vreedzame anarchie of revolutie in zich. Ze willen geen onschuldige levens doden of vernietigen. Dat is wat het establishment doet met zijn eindeloze proxy-oorlogen. Het doel is om burgers te informeren en macht terug te geven aan het individu.

Is Bitcoin het buskruitplot van het Fiat Monetary System?

Het simpele antwoord op deze vraag is ja, absoluut.

Bitcoiners zijn echter niet van plan het parlement op te blazen. Hoewel ik er zeker van ben dat er Bitcoiners zijn die onder echt tirannieke staatsheerschappij leven die misschien werken aan het omverwerpen van hun regeringen, willen Bitcoiners de wereld vreedzaam veranderen, zonder bloedvergieten of fysiek letsel aan iemand.

In “V For Vendetta” en het buskruitplot van 1605 was het doel om koste wat kost de bestaande machtsstructuur omver te werpen. De personages waren bereid mensenlevens op te offeren om de verandering te zien die ze voor ogen hadden. Dit is heel anders dan Bitcoin.

Bitcoin heeft geen gewelddadige opstand nodig. Bitcoin is de opstand. Bitcoin zelf is een vreedzame revolutie. Het is niet nodig om Wall Street fysiek te bezetten of bankmedewerkers te gijzelen bij een overval. Het enige dat iemand hoeft te doen om deel te nemen aan de Bitcoin-revolutie, is deel uit te maken van het Bitcoin-netwerk door een knooppunt te runnen en het bewustzijn te verspreiden van de kracht die Bitcoin heeft om de wereld te veranderen.

Bitcoin is antifragiel, moeilijk te veranderen en veilig door het ontwerp. Deze kwaliteiten zijn het buskruit van Bitcoin. Er waren veel pogingen om de fundamenten te veranderen – de Blocksize Wars bijvoorbeeld – maar geen van de aanvallers was succesvol in hun pogingen.

De kern van gelovigen van Bitcoin bleef bij de visie van Nakamoto, een die nog steeds leeft. Iedereen op aarde heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan het Bitcoin-netwerk en profiteert van het vermogen om iedereen in staat te stellen waarde op te slaan, te verzenden en te ontvangen zonder censuur of om goedkeuring te hoeven vragen. Daarom is het establishment er bang voor.

Het etablissement wil niet dat je iets bezit. De leden zijn degenen die u vertellen wat u moet eten, drinken en waaraan u uw zuurverdiende geld moet uitgeven. Als je niet gehoorzaamt, zal het nieuwe regels afdwingen of je uitschakelen door je bankrekening te beheren. Dit is de reden waarom CBDC’s zo gevaarlijk zijn, omdat ze dit etablissement in theorie volledige controle kunnen geven over al uw financiële transacties.

Alleen al door bitcoin te bezitten en te gebruiken, hoef je deze regels niet te volgen. U heeft de mogelijkheid om u af te melden.

Als er één ding is dat het buskruitcomplot of “V For Vendetta” ons heeft geleerd, is het de kracht van collectieve geesten. Het establishment is bang voor meer publieke steun voor Bitcoin omdat het weet dat als we eenmaal een bepaalde drempel hebben bereikt, er geen weg meer terug is.

Het establishment kan Bitcoin niet uitschakelen als een server.

Zonder het te beseffen heeft het een monster gebouwd. Het was vanwege slechte financiële stimuleringsstructuren in het verleden dat Nakamoto Bitcoin heeft gecreëerd. De hebzucht van het establishment heeft ons hierheen geleid.

Eén voor één, van onderaf, zijn we opgestaan ​​en blijven we mensen hoop, moed en een visie geven voor een betere toekomst.

Onthoud, onthoud, wat Bitcoin echt zou kunnen bereiken

In het derde bedrijf van ‘V For Vendetta’ heeft het personage Evey haar angst voor de dood overwonnen. Ze weet dat er geen weg meer terug is, en de geplande revolutie op 5 november is onvermijdelijk, ongeacht haar eigen leven.

In de echte wereld is het establishment gekomen waar het nu is, omdat het het systeem heeft kunnen corrumperen met fiatgeld. Als het ooit meer nodig had, kon het het afdrukken. Tot vandaag was het enigszins succesvol. Maar zijn tijd dringt.

U kunt maar zoveel geld afdrukken voordat het begint op te blazen. Het resultaat van die rigoureuze uitgaven is nu zichtbaar.

Boegbeelden als Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank of Andrew Bailey van de Bank of England weten niet hoe ze de inflatie moeten stoppen. Ze zien geen andere oplossing dan meer geld te drukken en meer geld op het probleem te gooien. Zoals we weten werkt dat echter niet.

Bitcoin lost dit op.

Het beperkte aanbod van Bitcoin, in combinatie met het desinflatoire monetaire beleid, stelt houders in staat zichzelf te beschermen tegen de langetermijneffecten van inflatie. Maar dat is niet alles.

Bitcoin is ook vrijheidsgeld. Het stelt iedereen ter wereld in staat deel te nemen aan een nieuw monetair systeem, vrij van de ketens van het fiat-valutaapparaat. Geen liniaal, geen toezichthouder en geen bank kan je buitensluiten van je bitcoin zolang je je eigen sleutels hebt.

Dat is de ware kracht van Bitcoin. Het geeft ons financiële soevereiniteit en de macht om ons eigen lot te kiezen.

Dit is een gastpost van Andrew Lielacher. De geuite meningen zijn geheel van henzelf en komen niet noodzakelijk overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie