Bitcoin-kernontwikkelaar beweert 200+ BTC te hebben verloren tijdens een hackEen van de oorspronkelijke kernontwikkelaars achter Bitcoin (BTC), Luke Dashjr, beweert “vrijwel” al zijn BTC te hebben verloren als gevolg van een hack die net voor het nieuwe jaar plaatsvond.

In een bericht op Twitter van 1 januari zei de ontwikkelaar dat de vermeende hackers op de een of andere manier toegang hadden gekregen tot zijn PGP-sleutel (Pretty Good Privacy), een veelgebruikte beveiligingsmethode die twee sleutels gebruikt om toegang te krijgen tot gecodeerde informatie.

In de thread deelde hij een portemonnee-adres waar een deel van de gestolen BTC naartoe was gestuurd, maar hij onthulde niet hoeveel van zijn BTC in totaal was gestolen.

Op het moment van schrijven toont het betreffende portemonnee-adres vier transacties tussen 14:08 en 14:16 uur UTC op 31 december, in totaal 216,93 BTC – ter waarde van $ 3,6 miljoen tegen lopende prijzen.

Dashjr zei dat hij “geen idee had hoe” de aanvallers toegang tot zijn sleutel hadden gekregen, hoewel sommigen in de gemeenschap hebben gewezen op een mogelijk verband met een eerder Twitter-bericht van Dashjr op 17 november waarin werd opgemerkt dat zijn server was gecompromitteerd door “nieuwe malware/backdoors op het systeem.”

Dashjr vertelde een gebruiker in zijn meest recente Twitter-thread dat hij de recente hack pas had opgemerkt nadat hij e-mails van Coinbase en Kraken had ontvangen over inlogpogingen.

Het incident heeft ook de aandacht getrokken van Binance CEO Changpeng “CZ” Zhao die condoleances en steun betuigde op 1 januari. na.

‘Het spijt me dat je zoveel verliest. Informeerde ons beveiligingsteam om toezicht te houden. Als het op ons pad komt, zullen we het bevriezen. Als er nog iets is waarmee we kunnen helpen, laat het ons dan weten. We hebben hier vaak mee te maken en hebben wereldwijd relaties met wetshandhavers”, schreef hij.

Sommigen in de cryptogemeenschap hebben gespeculeerd dat lakse beveiliging de oorzaak zou kunnen zijn van het verlies.

In een Reddit-thread van 1 januari suggereerde een gebruiker die zichzelf SatStandard noemde dat Dashjr de inbreuk op de beveiliging van 17 november misschien niet “serieus genoeg” had genomen en suggereerde later dat de Bitcoin-ontwikkelaar “de verschillende activiteiten niet gescheiden hield”.

“Hij had een hot wallet op dezelfde computer waarop hij al het andere deed. Het lijkt erop dat hij echt zelfgenoegzaam was.

Ondertussen lijken een paar anderen te suggereren dat het misschien helemaal geen hack was, wat suggereert dat iemand op de een of andere manier de seed-zin was tegengekomen, of dat het deel uitmaakte van een ongelukkig “bootongeluk” voorafgaand aan het belastingseizoen.

Een bootongeluk verwijst in deze context naar een lopende grap en meme die oorspronkelijk werd gebruikt door wapenliefhebbers, maar sindsdien door de cryptogemeenschap is hergebruikt over mensen die proberen belasting te ontwijken door te beweren dat ze al hun BTC zijn kwijtgeraakt bij een “tragisch bootongeluk”.

Cointelegraph nam via Twitter contact op met Dashjr voor meer informatie over de vermeende hack, maar hoorde niets op het moment van publicatie.

Verwant: Bij de 10 grootste crypto-hacks en -exploits in 2022 werd $ 2,1 miljard gestolen

Het nieuws heeft ook geleid tot een debat over zelfbewaring, dat vorig jaar een hot topic werd na de ineenstorting van FTX.

Binance CEO “CZ”, die eerder de cryptogemeenschap waarschuwde voor zelfbewaring, zei: “Triest om te zien dat zelfs een OG #Bitcoin Core Developer meer dan 200 BTC ($ 3,5 miljoen) verloor. Zelfbewaring heeft andere risico’s.”

Online social media BTC-influencer Udi Wertheimer nam daar ook de tijd voor vraag of zelfbewaring een haalbare en veilige optie was, met de opmerking dat men “je eigen sleutels niet moet beheren”.

“Als zelfs maar een van de OG-ontwikkelaars van Bitcoin dit verprutst, weet ik echt niet hoe van andere mensen wordt verwacht dat ze het veilig doen.”

‘Dat wil niet zeggen dat zelfbeschikking slecht is. Maar je moet sleutels niet rechtstreeks beheren,’ zei hij.Plaats een reactie