Bitcoin kan dalen tot $ 15.000 als Fed niet draait, waarschuwt ex-Crypto Exchange CEO


Gezien de grote prijsbewegingen van Bitcoin, theoretiseren financiële goeroes nu over de mogelijke invloed van monetaire beleidswijzigingen van de Federal Reserve op de cryptocurrency-markt.

De prijs van Bitcoin is sinds het begin van 2023 met 30% gestegen en overtrof de $23.000 nadat hij eind vorig jaar onder de $16.000 was gezakt.

De recente rally in de alpha-munt werd veroorzaakt door een daling van de Amerikaanse consumentenprijsindex, wat wijst op een waarschijnlijke vertraging van de renteverhogingen.

Desalniettemin heeft de oprichter en voormalig CEO van de BitMex-crypto-uitwisseling gewaarschuwd dat Bitcoin en de markt voor crypto-activa een daling kunnen ervaren als de Amerikaanse Federal Reserve haar monetaire beleid niet aanpast.

Bitcoin zou kunnen dalen tot $ 15.000: Hayes

Arthur Hayes, voormalig grote baas van BitMex, beweert in een nieuwe verhandeling over het macro-economische beleid van de VS dat een “rampzalige wereldwijde financiële crisis” klaar zou kunnen zijn om BTC en de cryptomarkt onder te dompelen. Hij beweert dat de huidige stijging van Bitcoin niet moet worden gezien als het begin van een nieuwe bull run.

Recente cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics geven aan dat de inflatie halverwege 2022 een hoogtepunt bereikte van ongeveer 10% en momenteel meer afneemt richting het gewenste niveau van 2%.

Former BitMex CEO Arthur Hayes. Cover art by Cryptoslate

Een aantal marktwaarnemers denkt dat deze trend kan duiden op een beleidswijziging door de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, weg van Quantitative Tightening (QT) als reactie op het risico van een recessie.

Powell verklaarde dat de tarieven in 2023 zullen moeten stijgen, een gevoel dat wordt weerspiegeld door verschillende Fed-leden die hebben gepleit voor het verhogen van het doel van de Federal Reserve met meer dan 5%.

BTC en het verloop van de USD-liquiditeit

Velen zeggen dat de cryptocurrency-markt, en Bitcoin in het bijzonder, onafhankelijk functioneert van centrale banken en andere financiële organisaties. Bovendien is de prijs van Bitcoin, vanwege de status van de dollar als de wereldwijde reservevaluta, sterk afhankelijk van het toekomstige verloop van de wereldwijde USD-liquiditeit.

Recente marktprestaties geven aan dat beleggers een verschuiving in het beleid van de Federal Reserve voorspellen. Sommige analisten verwachten dat als de Federal Reserve doorgaat met een beleidsaanpassing, de huidige opmars van Bitcoin zou kunnen doorgaan en er een “seculiere bullmarkt” zou kunnen ontstaan.

Volgens een blogbericht gepubliceerd door Hayes op 19 januari:

“Als de Fed niet doorgaat met een spil, of als meerdere Fed-gouverneurs elke verwachting van een spil neerslaan, zelfs na ‘goede’ consumentenprijsindex (CPI) afdrukken, zal bitcoin waarschijnlijk terugvallen naar eerdere dieptepunten.”

BTC total market cap at $438 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com

Hayes voegde eraan toe dat de huidige winsten mogelijk deel uitmaken van het herstel van Bitcoin van zijn dieptepunten, maar drong er bij beleggers op aan te anticiperen op een nieuw plateau en zijwaartse handel totdat de liquiditeitsvoorwaarden voor de Amerikaanse dollar verbeteren.

Hayes verwacht dat de Fed eindelijk zal ingrijpen om de markten te stabiliseren, ondanks zijn waarschuwingen voor een dreigende marktinstorting.

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld tegen $22.794, een stijging van 9,3% in de afgelopen zeven dagen, blijkt uit gegevens van Coingecko.

Uitgelichte afbeelding door Euronews

Plaats een reactie