Bitcoin is superieur onderpand voor leningen – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Max Keidun, de CEO van peer-to-peer bitcoin-uitwisseling Hodl Hodl.

De bitcoin-uitleenruimte heeft de afgelopen maanden en jaren te kampen gehad met verschillende grote problemen, van de gevolgen van de Terra/Luna-crash, met gevolgen voor Celsius en BlockFi, en nu ook voor FTX, tot liquiditeitscrisissen gezien de aanhoudende prijsdaling, variërende beschuldigingen van de markt manipulatie en meer.

Dit alles heeft geleid tot aanzienlijke verliezen, faillissementen en een volledige hervorming van de kredietmarkt. Veel gebruikers hebben het vertrouwen in op bitcoin gebaseerde leenproducten verloren en de markt lijkt op zijn historisch dieptepunt te zijn, zowel qua volumes als qua vertrouwen van het publiek.

Zoals gewoonlijk gaven de reguliere media de schuld aan deze crises aan Bitcoin zelf. Maar is een van deze Bitcoins de schuld? Maakt het Bitcoin minder aantrekkelijk? Betekent het zelfs dat we bitcoin niet als onderpand moeten beschouwen? Nee!

Bitcoin is superonderpand, het zijn de geldschieters die hebben gefaald

Hoewel de code van Bitcoin wettelijk is, zijn bewaringsplatforms vertrouwde derde partijen, eigendom van en beheerd door particuliere entiteiten. Vertrouwde derden zijn beveiligingslekken. Dit was waar vóór Bitcoin, en het is nog steeds waar vandaag.

Bovendien zijn de meeste bitcoin-uitleenplatforms slecht bedacht, slecht ontwikkeld en slecht beheerd. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs slechte code. De code kan goed geschreven, goed gecontroleerd en aantoonbaar veilig zijn, maar er kunnen nog steeds slechte prikkels zijn die voortkomen uit het ontwerp van de uitleenplatforms. Als de focus ligt op het behandelen van bitcoin alsof het een renderend actief is, zullen we waarschijnlijk in de problemen komen.

Hoe langer de “bitcoin lending” -industrie voortduurt, hoe duidelijker het wordt dat de meeste betrokkenen niet echt begrijpen hoe rendement wordt gegenereerd. En zoals het gezegde luidt, als je niet weet waar de opbrengst vandaan komt, dan maar jij zijn de opbrengst. Wat het echt betekent, is dat uw bitcoin wordt gebruikt als hoofdsom voor risicovolle investeringen, en het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat het kaartenhuis begint in te storten.

Ik geloof dat de juiste focus voor het integreren van bitcoin in intermediaire leningen is om te waarderen hoe waardevol en uniek bitcoin is, en om het te behandelen als iets om tegen te lenen: om te begrijpen dat bitcoin super onderpand is. Maar wat maakt het zo uniek?

We kunnen twaalf kenmerken identificeren die het zo maken:

Bitcoin is vloeibaar

Bitcoin is een extreem liquide asset. Het wordt 24/7 verhandeld, zonder weekendpauzes en zonder feestdagen. Wereldwijd zijn er enorme liquiditeitspools in verschillende fiat-valuta’s beschikbaar. Voor kredietverstrekkers betekent dit dat als u uw onderpand wilt omzetten in fiat, u dit direct kunt doen – hetzij omdat de lener is geliquideerd, hetzij omdat de lening is terugbetaald uit het onderpand.

Dit maakt het ook mogelijk om risico’s af te dekken. Bitcoin is misschien wel het enige soort leningonderpand dat direct en dynamisch kan worden afgedekt: een serieus concurrentievoordeel.

Bitcoin is programmeerbaar

Bitcoin maakt het mogelijk om programmeerbare leenproducten en eigendomsmechanismen te creëren. Deze functie stelt ons onder meer in staat om het probleem van vertrouwde derde partijen op te lossen door niet-bewarende uitleenmechanismen en opslagsystemen te bouwen. We kunnen bijvoorbeeld zekerhedenclaims verdelen of voorwaardelijke logica voor aflossing creëren die automatisch wordt uitgevoerd door het Bitcoin-netwerk, niet door de grillen van een gecentraliseerde financiële instelling.

Bitcoin is schaars

Er zal slechts 21 miljoen bitcoin zijn. Uw onderpand wordt in de loop van de tijd waardevoller, wat betekent dat er minder reden voor u is om te verkopen, en waarschijnlijk meer kredietverstrekkers die bereid zijn het te accepteren.

Bitcoin is flexibel transparant

Bitcoin stelt ons in staat om selectieve transparantie van uw activa mogelijk te maken wanneer dit nuttig is, maar biedt ook volledige anonimiteit wanneer gewenst. In een uitleenscenario kunt u bijvoorbeeld eenvoudig aan een geldschieter bewijzen dat u het onderpand in kwestie bezit en beheert.

Bitcoin is soeverein

Bitcoin is van jou. Je hebt sleutels van je bitcoin, net zoals je sleutels hebt van je huis en je auto. Bitcoin is uw persoonlijke eigendom. Als u een huis of een auto als onderpand gebruikt, zult u het niet bezitten – uw geldschieter wel. Met bitcoin kunt u het nog steeds voorwaardelijk bezitten tijdens uw uitleenovereenkomst. Sterker nog, met de juiste tools kunt u dit onderpand niet alleen gebruiken, maar ook blijven gebruiken gedurende de looptijd van de uitleenovereenkomst.

Bitcoin is veilig

Bitcoin is cryptografisch, economisch en sociaal beschermd. Het is verstandig om te denken aan de laagste netwerkbeveiliging van Bitcoin die zich uitbreidt naar de set tools die erop zijn gebouwd. U kunt bijvoorbeeld het eigendom van uw onderpand onder meerdere onafhankelijke partijen verdelen, offline wallets gebruiken en nog veel meer beveiligingsmethodes gebruiken.

Bitcoin is marktgestuurd

Bitcoin is de essentie van een marktgestuurd activum. De prijs van bitcoin weerspiegelt vrijwel direct de markt en wordt niet bepaald door een of meerdere individuen. Het is buitengewoon moeilijk om de prijs van bitcoin te manipuleren. Bitcoin kost bijna hetzelfde in fiat in elk deel van de wereld en wordt bepaald door een wereldwijde markt.

Bitcoin is een realtime actief

We kunnen niet alleen de prijs van bitcoin-onderpand in realtime volgen, maar met de blockchain van Bitcoin kunt u ook uw onderpandadres in realtime volgen. Op elke prijsfluctuatie kan adequaat gereageerd worden. Zoals gezegd zijn er geen weekenden of feestdagen en is de markt altijd open voor iedereen, dus niemand zal de markt op vrijdag sluiten en op maandag openen met verschillende prijzen.

Bitcoin is objectief

Bitcoin is eerlijk. Bitcoin in Miami kost evenveel fiat als in Lugano of Riga. Het maakt Bitcoin niet uit of je het leuk vindt of niet. De prijs van bitcoin kan niet worden bepaald door uw persoonlijke opvattingen of uw prognosemogelijkheden. Om tegen bitcoin te lenen, hoeft u alleen maar bitcoin te hebben. Uw kredietgeschiedenis, sociale score of iets anders is niet relevant voor de geldschieter zolang u het onderpand heeft om tegen te lenen.

Neem bijvoorbeeld onroerend goed. Met hetzelfde geld kunt u verschillende eigendommen kopen in verschillende landen met hetzelfde niveau van economische en sociale ontwikkeling. Wat maakt dan het verschil? Waarom kun je een landhuis kopen aan de kust van de Middellandse Zee in Spanje of Italië en voor hetzelfde geld geen fatsoenlijk huis in de Bay Area in de VS?

Het komt door de irrationele waarderingsmogelijkheden van mensen. Omdat de waardering van onroerend goed voornamelijk gebaseerd is op menselijke factoren, beoordelen banken uw vastgoed als te duur of te goedkoop, afhankelijk van de marktomstandigheden en hun plannen.

Of neem bijvoorbeeld aandelen. Uw aandelen in een bepaald bedrijf kunnen goede onderliggende omstandigheden en grote potentiële groeimogelijkheden hebben, maar plotseling kan de CEO van dit bedrijf iets stoms tweeten, en u verliest geld of wordt geliquideerd. Ondertussen is Bitcoin eerlijk.

Bitcoin is wereldwijd

Bitcoin is wereldwijd toegankelijk en wereldwijd verspreid. Voor uitlenen betekent dit dat u op afstand van iedereen ter wereld kunt lenen en dat u met bitcoin als onderpand geld kunt lenen aan iedereen ter wereld. Bitcoin is niet beperkt tot, noch exclusief blootgesteld aan, specifieke lokale markten.

Bitcoin is digitaal

In een digitaal tijdperk, met digitale handel, hebben we digitaal onderpand nodig. Bitcoin is al online. Het is hier, op je machine, je telefoon, je koude portemonnee. Met Bitcoin kunt u op afstand en direct lenen. Het is niet nodig om bitcoin te digitaliseren, zoals u moet doen met onroerend goed, land, auto’s of andere activa. Het is al digitaal.

Bitcoin is gedecentraliseerd

Er is geen single point of failure in Bitcoin. Bitcoin is meerdere keren aangevallen en toch groeit en breidt het zich wereldwijd uit. Geen enkele commissie of persoon is verantwoordelijk voor Bitcoin. Het hebben van gedecentraliseerd onderpand vermindert uw afhankelijkheid van eenmalige gebeurtenissen en mislukkingen van bedrijven of mensen aanzienlijk. U wordt beschermd door een gedistribueerd netwerk.

Zal lenen ooit het potentieel van Bitcoin evenaren?

Krachtig onderpand vereist krachtige tools. Is het mogelijk om uitleentools te bouwen die overeenkomen met de waarde van bitcoins? Om dit te doen, moeten we allemaal een stapje terug doen en de whitepaper van Bitcoin bekijken.

Na het lezen van de whitepaper van Bitcoin, zult u begrijpen dat u, om een ​​succesvol leenproduct te bouwen (in feite elk type Bitcoin-product!), aan drie hoofdcriteria moet voldoen. Als uw product alle drie heeft, gefeliciteerd, bent u geslaagd voor de test. Laten we het “De Satoshi-test” noemen.

  1. Uw dienst moet niet-bewarend zijn. Onthoud: niet je sleutels, niet je munten. Wanneer u platforms voor bewaringsleningen gebruikt, loopt u het risico uw onderpand volledig te verliezen. Omdat, zodra bitcoin platformportefeuilles bereikt, ze niet langer van jou zijn. Dit is precies wat er gebeurde met klanten van de vele uitleen- en handelsplatforms die in 2022 failliet zijn gegaan.
  2. Bitcoin is een peer-to-peer, elektronisch geldsysteem. Nogmaals: peer-to-peer. In plaats van als tussenpersoon op te treden, moet u individuen of bedrijven technische hulpmiddelen bieden om met elkaar samen te werken. Of u kunt een bedrijf zijn waarmee klanten rechtstreeks met uw platform kunnen communiceren. Een goed voorbeeld is een platform waarmee klanten bitcoin rechtstreeks in hun eigen cold storage kunnen kopen.
  3. Uw platform zou alleen Bitcoin moeten zijn, wat betekent dat het enige onderpand waarmee u zou moeten werken, bitcoin zou moeten zijn. Shitcoins zijn riskant en de code van shitcoins is een tikkende tijdbom. Door veel blockchains in uw product te integreren, stelt u de meest waardevolle bloot aan de meest kwetsbaren.

Er is een extra criterium waaraan kan worden voldaan: anonimiteit. Als u niet-bewarende, alleen-Bitcoin-peer-to-peer-producten bouwt, kan en zal dit u in staat stellen om anonimiteit en betere privacy voor uw klanten te bieden, omdat de veiligheid niet volledig is zonder anonimiteit en de gegevens van uw klanten moeten worden beschermd , evenals hun fondsen.

Een goede manier om de Satoshi-test te halen, is door multisig te gebruiken. Multisig is een eenvoudige en veilige maar krachtige tool. Hiermee kunt u peer-to-peer-interacties aan gebruikers aanbieden, gebruik maken van niet-bewarende escrows en alleen Bitcoin gebruiken. Het stelt u ook in staat om uw gebruikers meer privacy te bieden.

Neem bijvoorbeeld een multisig-opstelling met drie sleutels waarbij het consensusmechanisme wordt bereikt door minimaal twee sleutels in te voeren. Dit wordt “twee-uit-drie Bitcoin multisig” genoemd. In dat soort opzet kunt u – als leverancier van technische hulpmiddelen – een van de sleutelhouders worden, maar heeft u niet de volledige controle over het geld van de klant (omdat u maar één sleutel heeft!), waardoor u ervoor zorgt dat dit geld gewonnen wordt’ niet worden verplaatst en opnieuw gehypothekeerd. De uitlener heeft bijvoorbeeld één sleutel, de lener heeft er nog een en de aanbieder heeft de derde sleutel. Met dit soort instellingen kunnen gebruikers verifiëren dat fondsen alleen door hen worden gebruikt en dat alle partijen volgens regels moeten handelen om consensus te bereiken, en dat geen enkele partij op een dubieuze en duistere manier kan handelen.

Er zijn zelfs al krachtige platforms die Bitcoin multisig gebruiken en peer-to-peer-interacties bieden. Deze platforms kunnen geldschieters en leners van over de hele wereld voorzien van eenvoudige twee-uit-drie multisig-configuraties, waarbij elke kant (inclusief het platform zelf) één sleutel heeft. De multisig is gemaakt op de openbare blockchain van Bitcoin, wat betekent dat u uw onderpand op elk moment kunt controleren via elke block explorer. En het mooie is dat er geen geld kan worden overgehypothekeerd omdat het platform zelf maar één sleutel heeft die ervoor zorgt dat elke betrokken tegenpartij op een goede en professionele manier handelt.

Goede uitleenplatforms kunnen nuttig zijn voor HODLers

Hoewel de leenmarkt momenteel turbulentie en besmettingseffecten ervaart, is het een goed moment om jezelf te informeren over de juiste leenplatforms die in de toekomst nuttig kunnen zijn voor elke echte HODLer. Zodra we de volgende bull-cyclus ingaan, zal er minder prikkel zijn om bitcoin te verkopen en meer interesse om het voor de lange termijn vast te houden en ertegen te lenen. Wees voorbereid, want bearmarkten duren niet eeuwig. HODL en leer!

Dit is een gastpost van Max Keidun. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.

Plaats een reactie