Bitcoin hapert als president Biden toegeeft dat de Amerikaanse banksector zwak is


De Amerikaanse president Joe Biden, die op 1 mei sprak tijdens de National Small Business Week, heeft dat gedaan toegelaten dat het Amerikaanse banksysteem kwetsbaar is. In een recente verklaring onthulde het staatshoofd dat de regering maatregelen zal nemen om ervoor te zorgen dat haar financiële systeem “gezond en veilig” blijft.

Ondanks de opmerkingen van Biden blijven Bitcoin en de meeste cryptocurrencies lager. Bitcoin is de afgelopen 24 uur met 4% gedaald en ongeveer 10% ten opzichte van de hoogtepunten van april 2023, handelend op $28.100.

Banken storten in de Verenigde Staten in, de verzekering van president Biden

De opmerkingen van de president volgen op de ineenstorting van de First Republic Bank, de derde grote bank die in minder dan twee maanden instortte.

Door het faillissement van de bank crashte de koers van het aandeel eind april 2023 toen de Bitcoin-prijzen stegen, tot $ 30.000 op 26 april. Op dat moment herstelde de cryptocurrency zich na zorgwekkende verliezen vanaf half april 2023.

Vanaf 26 april daalden de aandelen van de First Republic Bank met maar liefst 50% omdat de handel op de New York Stock Exchange verschillende keren werd stopgezet.

De in San Francisco gevestigde bank onthuld dat het deposito’s aan het bloeden was en meer dan $ 72 miljard verloor toen klanten hun geld ergens anders naartoe verhuisden in het eerste kwartaal van 2023.

De crisis en de bankrun bij First Republic Bank werden nog versterkt toen twee banken, de Silicon Valley Bank (SVB) en de Signature Bank, onder vuur kwamen te liggen rond dezelfde tijd dat er scheuren begonnen te ontstaan ​​in het Amerikaanse banksysteem.

SVB zag een stortvloed aan opnameverzoeken tijdens een bankrun waarbij de dienstverlening in de tweede week van maart tijdelijk werd stopgezet. Rond deze tijd zei First Republic Bank ook dat het een kapitaalinjectie van $ 30 miljard ontving van 11 geldschieters.

De activa van First Republic Bank werden overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en later verkocht aan JP Morgan Chase in een deal van $ 10,6 miljard.

Het is buiten deze achtergrond, en nu meer banken in de Verenigde Staten met een liquiditeitscrisis lijken te worden geconfronteerd, verzekert Biden deposanten dat de regering zal ingrijpen om de wateren te kalmeren en de sector te stabiliseren. Met name Biden gezegd de overheid zou spaarders beschermen, inclusief kleine bedrijven die de loonadministratie voor werknemers moeten verwerken. Het staatshoofd voegde eraan toe:

Laat me heel duidelijk zijn, alle spaarders worden beschermd. Aandeelhouders verliezen hun investeringen. En cruciaal, belastingbetalers zijn niet degenen die aan de haak zitten. (Overheids)acties zullen ervoor zorgen dat het banksysteem veilig en gezond is, en dat omvat ook de bescherming van kleine bedrijven in het hele land die de loonlijst van werknemers moeten betalen.

Bitcoin reageert niet, trekt zich terug van april highs

De prijsactie van Bitcoin loopt steeds meer synchroon met de algemene macro-economische omgeving, vooral als reactie op de toestand van het Amerikaanse banksysteem.

Toen SVB bijvoorbeeld half maart instortte, stegen de Bitcoin-prijzen, met 58% meer vanaf de dieptepunten van maart 2023 voordat ze piekten op $31.000.

Bitcoin-prijs op 1 mei| Bron: BTCUSDT op Binance, TradingView

Momenteel zijn de prijzen lager, komen ze terug van de pieken in april en reageren ze niet op de belofte van de Verenigde Staten om in te grijpen om de banksector robuuster te maken. Elke bedreiging voor het oude financiële systeem zal echter op de lange termijn een toename van de cryptocurrency ondersteunen.

Functieafbeelding van Canva, grafiek van TradingView

Plaats een reactie