Bitcoin Genesis Block 14e verjaardagsreflectie – Bitcoin Magazine


Vandaag 14 jaar geleden creëerde Satoshi Nakamoto het eerste blok in de Bitcoin-blockchain. Bewust of niet, die beweging bracht een hele beweging op gang; een die vele jaren daarna blijft ademen en uitbreiden. De eigenheid van Nakamoto’s creatie is ontelbare keren tentoongesteld sinds het Genesis-blok werd gedolven, en vandaag, meer dan ooit, wordt het doel ervan duidelijker en, gelukkig of niet, nodig.

Gegraveerd in het Genesis-blok is dat van Bitcoin doel.

FILC6I2X0AEWcTh

“Kanselier op de rand van de tweede reddingsoperatie voor banken.” Een simpele maar krachtige boodschap. De gravure op zich dient als een anker voor de fysieke wereld, een bewijs van de geboortedatum van Bitcoin –– of in ieder geval dat het onmogelijk gemaakt kan zijn vóór 3 januari 2009, de datum waarop de omslag werd gepubliceerd. Maar belangrijker, en meer filosofisch gezien, vormt de boodschap vanaf het begin een soort manifest. Het maakt duidelijk dat het systeem dat door datzelfde blok wordt aangewakkerd, stelling neemt tegen het beleid van de centrale bank, mogelijk gemaakt door een cultuur van gemakkelijk geld. Bitcoin zou in plaats daarvan proberen de verantwoordingsplicht en antifragiliteit te herstellen door middel van een monetair systeem dat is gebaseerd op gezond geld; een die niet kan worden vernederd of gecontroleerd, gemanipuleerd of vervaardigd om een ​​paar gelukkigen te laten profiteren. Bitcoin zou proberen het speelveld gelijk te trekken en de eigendomsrechten van miljoenen wereldwijd te waarborgen, gelijkelijk en ongeacht hun status, ras, religieuze overtuigingen, geslacht of nationaliteit.

De fundamentele eigenschappen van Bitcoin zouden een dergelijke droom mogelijk maken. Aangedreven door een gedistribueerd netwerk van knooppunten, die elk de software van het protocol uitvoeren en als zodanig de regels handhaven, zou Bitcoin in staat zijn om individuen voor eens en voor altijd de teugels van hun financiën te laten overnemen. Naarmate de dagen en jaren verstreken, begonnen echter steeds meer Bitcoin-gerelateerde activiteiten af ​​te drijven naar gecentraliseerde instellingen, aanvankelijk voor kopen en verkopen, later voor bewaring en tegenwoordig voor een overvloed aan diensten die ondenkbaar waren in de dagen van Nakamoto. Hoewel een dergelijke stap een grotere deelname van mensen over de hele wereld mogelijk maakte, beginnen de aanvankelijke idealen van Bitcoin te worden verwaarloosd. Echt peer-to-peer elektronisch geld kan immers niet worden geactualiseerd in een bewaringsmodel waar de verplaatsing van geld slechts een update is van een gecentraliseerde database. In plaats daarvan lijkt die realiteit meer op het oude, traditionele financiële systeem dat Nakamoto in de eerste plaats probeerde te bestrijden – een systeem dat het mensen onmogelijk maakt om soeverein te zijn, omdat ze niet de baas over hun financiën kunnen zijn.

Hoewel er meerdere vereisten zijn voor Bitcoin-houders om los te komen van de realiteit van het gevestigde systeem, concentreert dit artikel zich op een hoeksteenaspect dat de feestdag deelt met de verjaardag van Bitcoin. Proof of Keys Day, ook gevierd op 3 januari, werd gestart door de beruchte Trace Mayer, die mensen bijeenbracht om hun bitcoin massaal op te nemen van gecentraliseerde beurzen en bewaarders. De reden? Alleen door hun BTC in te trekken, kunnen mensen ervoor zorgen dat bedrijven in de snelgroeiende industrie niet deelnemen aan oude en gevestigde ondeugden zoals fractioneel reservebankieren. Bovendien kunnen mensen alleen met bitcoin in hun bezit – gehouden door een portemonnee waarvan ze de sleutels beheren – vrij zijn om te doen wat ze willen met hun BTC. Er zijn veel verschillende manieren om aan zelfbewaring te doen, en hoewel het in het begin ontmoedigend kan zijn, is het een noodzakelijke stap om de sprong van het oude naar het nieuwe systeem te maken.

De “sleutels” die hier worden besproken, zijn de privé sleutels voor een bepaalde Bitcoin-portemonnee. Ze kunnen worden gezien als de eigenlijke sleutel van de portemonnee, omdat het de portemonnee en de bitcoin die erin zit “ontgrendelt” voor uitgaven. Zonder de sleutels kan er geen bitcoin worden uitgegeven. Dit komt omdat wanneer een Bitcoin-transactie wordt gevormd, de afzender de bitcoin “vergrendelt” met informatie over de ontvanger. Dankzij asymmetrische cryptografie zorgt deze transactiedynamiek ervoor dat alleen de entiteit die de bitcoin heeft ontvangen, deze vervolgens kan uitgeven. En deze uitgaven worden mogelijk gemaakt door de privésleutels van de ontvanger. Dus zolang de ontvanger goed voor zijn privésleutels zorgt, zullen alleen zij ooit hun bitcoin kunnen uitgeven – ongeacht wat een overheid, instelling of instantie daarover denkt of doet.

Door bitcoin in een door u aangemaakte wallet te bewaren, zorgt u ervoor dat alleen u de bitcoin in die wallet kunt verplaatsen. Wanneer een externe bewaarder uw bitcoin voor u bewaart, maken ze een portemonnee voor u aan en vertellen u het adres zodat u kunt storten, maar uiteindelijk controleren zij de privésleutels van die portemonnee en vaker is dat niet een informatie waartoe u geen toegang hebt. Er moet dus toestemming worden gevraagd om uw bitcoin te verplaatsen. Hoewel een dergelijke vraag geautomatiseerd is, is het nog steeds noodzakelijk om uw geld te kunnen verplaatsen. Vaak neemt dit de vorm aan van een “opnameverzoek” dat u naar uw uitwisseling stuurt. Proof of Keys Day heeft tot doel mensen bewust te maken van dit feit en hen te verleiden om voor eens en voor altijd de controle over hun financiën te nemen, door de sprong te maken van het traditionele financiële systeem naar het nieuwe, gedecentraliseerde, op Bitcoin gebaseerde systeem. Zoals het gezegde luidt: niet je sleutels, niet je bitcoin!

Begin uw reis naar zelfbewaring:

  • Ontdek hoe u zich kunt terugtrekken uit de uitwisseling die u gebruikt hier.
  • Snelle en gemakkelijke stapsgewijze handleiding voor kleine hoeveelheden bitcoin hier.
  • Twitter-thread met links naar tutorials van verschillende niveaus van zelfbeheersing, van beginner tot gevorderd hier.Plaats een reactie