Bitcoin definiëren in 2023 – Bitcoin MagazineDit is een opinieredactioneel commentaar van Stephan Livera, gastheer van de “Stephan Livera Podcast” en algemeen directeur van Swan Bitcoin International.

Nu het hoofdstuk van 2022 wordt afgesloten, is het tijd om onze ogen te richten op wat er in 2023 gaat gebeuren. Hier zijn enkele thema’s die ik zie voor Bitcoin in 2023.

Overschrijding van regelgeving

De Travel Rule van de Financial Action Task Force (FATF) dwingt uitwisselingen en bitcoin-serviceproviders om steeds meer informatie over klanttransacties te documenteren en te delen. We zien politici zoals Elizabeth Warren publiekelijk tegen Bitcoin ingaan, en zelfs als haar voorgestelde AML-wet op digitale activa geen echte kans van slagen heeft, voorspelt dit wel dat er toekomstige gevechten op komst zijn.

Maar aan de andere kant mogen we ook niet vergeten dat overheden aanvankelijk tegen Voice over Internet Protocol (VoIP)-technologieën (bijv. Skype, enz.) gebruiken VoIP. Het zal vergelijkbaar zijn met bitcoin, waar sommige landen het als wettig betaalmiddel aannemen, bitcoin in reserves houden, Bitcoin-diensten aan burgers leveren en bitcoin-investeerders en -ondernemers aanmoedigen.

CBDC’s en de oorlog tegen contant geld

De oorlog tegen contant geld gaat door, waarbij veel landen contante bankbiljetten met hoge coupures uit de omloop halen of fysieke contante transacties boven een drempel verbieden. Er zijn veel landen die praten over proeven met digitale valuta (CBDC) van de centrale bank, maar mijn speculatie is dat de meeste niet over de technische en algehele economische capaciteit zullen beschikken om in 2023 een volledig functionerende CBDC op te zetten.

2023 zal vooral in het teken staan ​​van proeven en retoriek, ter voorbereiding op toekomstige uitrol van CBDC. Overheden kunnen mensen met name dwingen tot CBDC’s in landen met grote verzorgingsstaten, met dien verstande: “Als u uw welzijnscontrole wilt, neemt u deze als een CBDC.” Net als Darth Vader in “Star Wars”, zal het een geval zijn van: “Bid dat ik de deal niet verder verander.”

Ooit werden CBDC’s misschien gezien als een ‘complottheorie’, maar inmiddels vormen ze duidelijk een bedreiging voor financiële vrijheid en privacy. Helaas zullen de meeste mensen de dreiging pas zien als het te laat is en CBDC’s op hen afkomen – maar het is ook de pijn van CBDC’s die meer mensen ertoe zal aanzetten om Bitcoin en het Lightning Network te gebruiken.

Maxis wordt geslagen en heropleving in belang van zelfbewaring

Bitcoin-maximalisten worden geslagen terwijl informele “crypto”-fans rekt krijgen op platforms zoals Celsius, BlockFi, FTX, Voyager, Vauld, enz. Dus in sommige opzichten is het erg cyclisch, de berencyclus van 2014 tot 2015 volgde na de ineenstorting van Mount Gox, en tijdens de berencyclus van 2018 tot 2019 zagen we de ineenstorting van QuadrigaCX – dus we gaan gewoon door een nieuwe ronde van mensen die op de harde manier moeten leren.

Voor 2023 zullen we een sterkere cultuur van zelfbewaring zien, aangezien de pijn van 2022 recenter is. Dit is niet om toekomstige cycli en golven van nieuwe adoptie uit te sluiten met mensen die binnenkomen die niet zo voorzichtig zijn. Opbrengst- en shitcoin-zwendel zal vroeg of laat in een andere vorm terugkomen, maar het zal een nieuwe ronde van mensen zijn die ervoor bezwijken.

We zien meer inhoudsrondes en webinars die betrekking hebben op zelfbehoud. Met Swan Bitcoin heb ik bijvoorbeeld enkele 101-webinars over zelfbewaring gehost (die doorgaan), en deze webinars hadden een aantal van de grootste belangstelling en registraties van ieder Swan-webinars ooit aangeboden. Het aanbieden van een gemakkelijke automatische opnamefunctie of 100% niet-bewarend zijn, zal een belangrijke functie zijn voor Bitcoin-on-ramps in 2023.

Miniscript-portemonnees en -functies

Volgens de site van Pieter Wuille:

“Miniscript is een taal voor het schrijven van (een subset van) Bitcoin-scripts op een gestructureerde manier, waardoor analyse, compositie, generieke ondertekening en meer mogelijk worden.”

Voor degenen die niet bekend zijn, is Miniscript een manier om gemakkelijker verschillende scripts of bestedingsvoorwaarden voor bitcoin uit te drukken. Dit kan in verschillende portefeuilles worden ingebouwd op manieren die compatibiliteit tussen hardware en software gemakkelijker maken.

Je zou eerst kunnen denken: “Waarom zou het mij iets kunnen schelen?” en in het begin zou je dat terecht vragen. Maar na verloop van tijd zal dit meer geavanceerde scenario’s voor zelfbewaring, ondernemingsplanning of zelfs successieplanning mogelijk maken. Wilt u een drie-van-drie multisig-opstelling die na 90 dagen degradeert naar een twee-van-drie multisig-opstelling? Of zijn er andere “back-out”-voorwaarden voor een zakelijke context? Miniscript maakt het makkelijker om deze dingen te doen, en om mensen hiervoor hun bestaande software of hardware te laten gebruiken. Voor alle duidelijkheid: een deel hiervan is vandaag al mogelijk met Bitcoin-script, maar Miniscript maakt het technisch haalbaarder of gemakkelijker te realiseren in de praktijk.

Het zal even duren voordat deze oplossingen zijn uitgebouwd, maar de functionaliteit lijkt veelbelovend. Bedrijven en zakelijke klanten kunnen hier bijzonder in geïnteresseerd zijn, omdat het hun praktijken voor zelfbewaring praktischer zou kunnen maken voor werknemers en sleutelhouders om uit te voeren.

Momenteel is er Liana (door hetzelfde team achter Revault) en Ledger, dat Miniscript-ondersteuning in zijn hardware heeft aangekondigd, en Spectre DIY had in 2021 al ondersteuning ingeschakeld! Rob Hamilton heeft ook gesproken over het gebruik van Miniscript in de verzekeringswereld hier. Ik verwacht dat er in 2023 meer steun komt.

Dit zou kunnen helpen om het gebruik van bitcoin in de richting van zelfbewaring te duwen, en weg van het “oude model” van financiële diensten, waar u meer vertrouwen moet stellen in de overheid, banken en fiat financiële instellingen om hun woord te eren of uw rijkdom niet te vernederen.

Bliksem Eerst

Het is tijd om een ​​Lightning-first-model tot stand te brengen voor twee soorten bitcoin-transacties: transacties met een lage waarde en persoonlijke handel. We zagen het mempoolfullRBF-debat tegen het einde van 2022 oplaaien, maar het echte antwoord voor de meesten van ons is om waar mogelijk eerst Lightning te promoten en te gebruiken.

Als een snelle anekdote herinner ik me dat ik met Giacomo Zucco sprak, die zijn ervaring in El Salvador uitlegde over het betalen met bitcoin in een supermarkt. Helaas was de Chivo-terminal op dat moment standaard ingesteld op Bitcoin on-chain, en terwijl hij on-chain betaalde, moesten de mensen in de rij achter hem wachten op bevestiging, wat erg lastig was. Vergelijk dit met een Lightning-first-ervaring die er meer zo uit zou kunnen zien:

We moeten mensen het beste van Bitcoin laten zien en voor persoonlijke handel met een lagere waarde moeten we eerst voor Lightning gaan. Ik denk dat we zullen zien dat dit in 2023 wordt aangestuurd en aangemoedigd door meer Bitcoiners en lokale gemeenschappen.

Uitbreiding van gemeenschappen en evenementen met alleen Bitcoin

We zullen meer evenementen en kleine conferenties zien in verschillende landen over de hele wereld. In tegenstelling tot sommigen die denken dat er te veel Bitcoin-conferenties zijn, gaat het er meer om aan te nemen dat je ze allemaal moet bijwonen!

U moet in plaats daarvan de evenementen en conferenties bijwonen die aansluiten bij uw interesses en/of geografie. Meer conferenties houden is een goede zaak, zolang ze maar op een goedkope, effectieve manier worden gehouden. De Bitcoin bush bash is bijvoorbeeld een model dat we over de hele wereld kunnen zien – gratis om bij te wonen, gehouden in een hal of een andere gratis/goedkope ruimte, geen opnames, kleinere bijeenkomsten die ergens worden georganiseerd die kosteneffectief zijn.

Door de verwachtingen te verlagen over dingen die doorgaans veel meer geld kosten (bijv. chique, professionele operaties, live streaming, veel internationale sprekers), kunnen Bitcoiners hun lokale scènes en bijeenkomsten laten groeien. Dit doet niets af aan de grotere Bitcoin-evenementen en -conferenties, aangezien deze ook een sleutelrol spelen, maar ik zie een “middenweg” die kan worden ingenomen door goedkope, lokale evenementen.

Algemeen gevoel

Zonder een kristallen bol te hebben voor 2023, geloof ik dat de fiatprijs van bitcoin in een overwegend zijwaartse trend zal blijven. Vergeet wat de bull-hopium-mensen posten en waarover ze praten, ze jagen meestal op verloving of raken te verstrikt in hun eigen echokamers. Het duurt even voordat de cyclus uitbodemt.

Maar laten we het van de positieve kant bekijken, het is een geweldige tijd om sats te stapelen en iets te bouwen. Onthoud dat het in eerdere cycli niet zo duidelijk was dat “Bitcoin terug zou komen”, terwijl de wereld nu langzaamaan beseft dat Bitcoin er is om te blijven.

Dit is een gastpost van Stephan Livera. Geuite meningen zijn volledig van henzelf en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van BTC Inc of Bitcoin Magazine.Plaats een reactie