‘Big Short’-auteur Michael Lewis over de financiële crisis, FTX en de vrijheid van Bitcoin van tussenpersonen
Bestsellerauteur en journalist Michael Lewis, bekend van het schrijven van ‘The Big Short’, ‘Moneyball’ en ‘The Blind Side’, bood zijn kijk op het huidige financiële landschap en de snel veranderende wereld van cryptocurrency vandaag op het podium bij Bitcoin 2023 .

“Toen ik voor het eerst het idee tegenkwam om de blockchain-technologie te kunnen gebruiken om financiële intermediairs te desintermedieren, dacht ik ‘godzijdank’,” zei Lewis over zijn realisaties toen hij voor het eerst onderzoek deed naar Bitcoin. “Er zijn veel onnodige handen die geld aanraken bij financiële transacties. Ze zijn gewoon een beetje hard ingebakken in het systeem.

Als auteur van “The Big Short” schetste Lewis de fundamentele ongelijkheden en het kortzichtige beleid van het hedendaagse financiële systeem dat leidde tot de economische crisis van 2007 en 2008. Bij Bitcoin 2023 erkende hij hoe Bitcoin is ontworpen als een ontsnapping aan de problemen die die crisis veroorzaakten.

“Als je teruggaat naar Satoshi’s originele paper, weet je, regel één, paragraaf twee, elimineer je de behoefte aan een betrouwbare financiële tussenpersoon,” zei Lewis. “Het is duidelijk dat het allereerste begin van de geest van de onderneming wantrouwen jegens bestaande financiële instellingen is, een welverdiend wantrouwen, aan de achterkant van de financiële crisis.”

In zijn boeken en nieuwsverslagen wordt Lewis geprezen om zijn vermogen om ingewikkelde financiële concepten samen te vatten in verteerbaar proza ​​en om systemische problemen aan te tonen door middel van de ervaringen van de individuen erin. Deze vaardigheden maken hem uniek gekwalificeerd om het opkomende cryptocurrency-ecosysteem te verwerken en te interpreteren, dat vorig jaar een ongekende beroering doormaakte met de implosie van talloze cryptoprojecten, met name FTX.

Op Bitcoin 2023 besprak hij zijn volgende boek- en filmproject, dat zich zal richten op FTX, en beschreef hij een deel van het inzicht dat hij had opgedaan door tijd door te brengen met voormalig CEO Sam Bankman-Fried voor en na de ineenstorting.

“In geen miljoen jaar dacht ik dat ik over Sam Bankman-Fried zou schrijven”, herinnert Lewis zich, eraan toevoegend dat hij voor het eerst door een vriend op Wall Street was gevraagd voor een ontmoeting met Bankman-Friend, en merkte dat hij geïntrigeerd raakte door zijn unieke persoonlijkheid. “Er zit zo duidelijk het potentieel voor een geweldige film in … dus je wilt mensen laten weten dat het er is.”

Lewis werd op het podium vergezeld door Arthur Hayes, de mede-oprichter van cryptocurrency exchange BitMEX. Hayes vroeg Lewis of hij bitcoin bezat, en Lewis grapte dat het “in het FTX-faillissement” zat.

Hayes en Lewis gingen ook in op de huidige bankencrisis, waarbij Lewis de mening deelde dat er sinds 2008 niet echt iets is veranderd in het institutionele systeem – dat de zaken in ieder geval erger zijn voor particuliere beleggers.

“Het lijkt op dit moment inherent onstabiel”, zei hij. “Je hebt in wezen een handvol instellingen gecreëerd die te groot zijn om failliet te gaan, en iedereen weet dat hun deposito’s verzekerd zijn, dus geen enkele andere instelling kan echt concurreren in die omgeving… Het zal niet eindigen voordat er structurele hervormingen zijn.”

Plaats een reactie