Beleggen voor BELGEN: pensioensparen, vastgoed, aandelen, obligaties, fondsen, ETF / Trackers


Ik ben geen financieel adviseur dus doe vooral je eigen research! 🙂

www.mijnkapitaal.be

www.debelgischebelegger.be

Ik ga op minder dan 20 minuten uitleggen hoe je als Belg het gemakkelijkste geld kunt investeren en we gaan het samen eens doen.
Begin vandaag met geld investeren en niet uitstellen.
Waarom niet gewoon veel geld sparen? Is dat niet goed genoeg?
Er is een heel groot probleem met geld, en dat is inflatie. Geld wordt elk jaar ongeveer 2% minder waard, en dat is by design. Dat wilt zeggen heel ons leven heel spaarzaam zijn, en veel geld sparen op onze bankrekening, het domste is dat je kunt doen. Je kunt geld opzij houden voor een noodgeval, of te sparen voor een wereldreis of een trouw, maar het is heel gevaarlijk om geld te sparen voor te sparen. Elk decennium groeit de wereldeconomie, en elk jaar is geld minder waard, dat is een vaste regel.

Tot nu toe is de economie altijd al terug gestegen na elke crisis. De mensen die geld verliezen zijn mensen die hun dom geld beleggen. Ze beleggen hun geld als de koers heel hoog staat en ze verkopen als de koers heel laag staat. Als je op het dieptepunt van de crisis, op 9 maart 2009, $10.000 in aandelen had gekocht in de S&P 500, dan was dat vorig jaar $42.000 waard. Maar Bertrand, je zei dat het makkelijk ging zijn. Ik krijg hier stress van.
Begin al met pensioensparen.
Pensioensparen in een pensioenspaarfonds is een vorm van beleggen waarbij je 30% van elk bedrag dat je spaart terugkrijgt van de belastingen. Dus als je het maximum bedrag €960 inlegt, krijg je van de belastingen 282 euro terug. Dat wilt ook zeggen dat je het jaar daarop in theorie maar €658 “nieuw” geld moet bijleggen.

Wat is beleggen
Er zijn twee basis soorten investeringen die belangrijk zijn om te begrijpen. Aandelen en obligaties.
Aandelen maken je deels eigenaar van een bedrijf. Als dat bedrijf succesvol is wordt dat aandeel meer waard. Dat is een risico, want dat bedrijf kan ook gewoon failliet gaan. Dat bedrijf kan ook een deel van zijn winst aan jou geven. Dat is een dividend.
Obligaties zijn geld dat je uitleent aan bedrijven en zelfs de overheid. Die moeten dat geld aan jou terugbetalen met interest. Het is iets veiliger, maar nog steeds niet 100% veilig, en het levert minder geld op. Er is altijd een kans dat organisaties hun leningen niet terugbetalen, maar de kans dat je al je geld kwijt bent is in principe veel kleiner.
Dus, aandelen is heel spannend en kan heel veel geld opleveren. Obligaties aankopen is veilig en saai maar gaat ook minder geld opleveren.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je portfolio, dus jouw mix van aandelen, obligaties en cash, meer invloed heeft op je rendement dan welke afzonderlijke aandelen of obligaties je zou hebben. Heb je nog veel tijd, dan pak je meer aandelen. He je niet zo veel tijd of ben je te bang voor geld verliezen en kun je nu bijvoorbeeld geen beurscrash verdragen, dan pak je meer obligaties.
Maar Bertrand, moet ik mij dan echt bezighouden met die aandelen obligaties allemaal zelf te kopen.
Je moet niet zelf de aandelen en obligaties kiezen. Veel makkelijker is om in een fonds in te stappen. Een fonds heeft al zelf al een portefeuille gemaakt, en door in dat fonds te stappen wordt jij daar automatisch deels eigenaar van. Dus met één klik heb jij ineens tientallen verschillende andelen en obligaties naargelang hoeveel risico je kunt verdragen.
Er zijn twee soorten fondsen. Beleggingsfondsen en indexfondsen.
PAS OP MET BELEGGINGSFONDSEN. Als jouw bank jou wilt “helpen” met beleggen, dan gaan zij beleggingsfondsen voorstellen. En daar moet je naar mijn mening ver van wegblijven.
Een beleggingsfonds wordt door mensen beheert die voor jou kiezen welke obligaties en aandelen ze gaan kopen en verkopen. Die mensen kosten jou veel geld.
Bij een fonds spreek je van instapkosten, uitstapkosten en beheerskosten. Grootbanken zijn in regel duur en rekenen heel veel kosten aan die kunnen oplopen terwijl ze heel klein lijken. Instapkosten kunnen van 1 tot 3% gaan, en het verlies aan die percenten stapelen op dezelfde manier op als je winst! Een beleggingsfonds kan met tot 30% van uw winst gaan lopen.

30 gedachten over “Beleggen voor BELGEN: pensioensparen, vastgoed, aandelen, obligaties, fondsen, ETF / Trackers”

 1. Was alles duidelijk? Ik leg graag stuff nog wat nader uit 🙂

 2. maar koop ik het dan als het laag is en verkoop ik het als het hoog staat

 3. mag je dat geld tussentijd gebruiken ? en waar kom het dan op terecht ?

 4. Dankuwel voor de uitleg. Mijn vraag is als beginner bij welke broker moet je kopen? en moet je via een broker beleggen?

 5. Als je een buitenlandse rekening moet je dit aan geven op je belastingsbrief … Wat die je daar mee?

 6. Bedankt voor deze informatie op ee' verstaanbaar niveau 😁🤙

 7. Vraag: Beste Bernard wat is het principe van een goede huisvader ivm belastingen op aandelen.

 8. tnx voor de duidelijke video maar een klein vraagje voor degiro : hoeveel kan je al insteken voor klein bedrag ? want ik had gehoord dat het vanaf 1000 euro moest . En via etoro kan ik al vanaf 50 euro .

 9. Hi Bertrand raad je nog steeds aan om pensioen te sparen met de huidige fonds rendementen atm?

 10. Als je een account hebt bij Degiro (die je hebt aangegeven als buitenlandse rekening) en je koopt vervolgens enkel en alleen Belgische aandelen die GEEN dividend uitkeren, moet je dan nog iets aangeven bij de belastingen? Alvast bedankt.

 11. Bolero. Yes or no?
  Infien niet, welk Belgisch platform raad je aan?

 12. Hell yes, eindelijk een duidelijke, praktische instapper. Wat me nog een mysterie is, is hoe je met de limietkoers omgaat. Stel de koers voor IWDA is momenteel € 72,225, kan ik dan een limietkoers inzetten van pakweg € 70 met een geldigheid van een maand en dan hopen dat de koers onder € 70 zakt? Domme vraag, maar zoals je zegt, ik wil het niet laten liggen.

  Is het ook verstandig om gewoon één aandeel te kopen of meteen voor € 750 inzetten? Ik hoor steeds €750 als minimum maar zie niet goed waar dat vandaan komt.

  Sorry voor de wall of text D:

 13. Waar blijft jouw volgende video!
  Fijne content! Wij willen meer

 14. Welke vastgoedbeheerder zou je in België aanraden om beheerd bij te beleggen? 😊

 15. Ik las online dat je je DEGIRO rekening moet aangeven bij de belgische autoriteiten. Klopt dit?

 16. 'dividend' is met een 'd' Dus niet 'divident'. Leuke, interessante video.

 17. Waarom zou je de Iwda pas kopen als die hoger staat dan de waarde op dat moment? 74dollar is lager dan 76 dollar of begrijp ik het verkeerd?

 18. Bent u het type dat wacht op een maandelijks inkomen (salaris) voordat u uw rekeningen kunt betalen of in uw behoeften kunt voorzien. Niet beledigend bedoeld, maar op die manier kun je niet veel bereiken. Stel je een leven voor waarin je elke dag en tijd van de week kunt betalen of kopen wat je maar wilt. Het is geen fantasie, het is haalbaar, met de minimale investering van {0.041BTC} verdien {0.27)
  BTC} in een week als
  Neem vandaag nog contact op met cryptojamescyber een accountmanager voor het beste transparante en geloofwaardige accountbeheer.

 19. Top video! Wat houdt de belasting proces in bij degiro? Hoe ga ik daar mee om? Zeker voor een belgische inwoner.

 20. Waarom gebruik je nu niet geen market order? Nu ga je wachten dat hem 1 dollar hoger staat terwijl je aan de huidige prijs kan kopen (lager dus)? Je kan een limiet order gebruiken als je lager wilt inkopen zodra de ETF die prijs raakt. Of je gebruikt een limiet order als SL of TP.

 21. Euhmn.. ik vermoed dat er ondertussen al veel mensen dit punt hebben gemaakt.. maar de berekening in de start van je video 1:18 is fout. Je zegt dat als je 10 jaar belegd aan 8% je meer winst zou hebben dan als je dat 20 jaar doet. De startleeftijd is irrelevant in deze berekening. Ik denk dat je wou zeggen dat als je op je 35 ste start en door doet tot je 65ste je veel meer winst hebt dan als je pas op je 45ste start.. maar in dat geval kloppen de bedragen dan weer niet. Als je op je 35ste start aan 8% zou dit 271k worden, op je 45ste 109k (als je 8% haalt met 200 euro per maand tot je 65ste). Je kan dit narekenen met een compound intrest calculator als je wil.

 22. Bux zero is redelijk goedkoop en alle taxen etc gaan er automatisch vanaf en worden doorgestort aan de Belgische overheid. Wat je nog wel moet doen is deze rekening melden als buitenlandse rekening en 30% van eventuele dividenden aan de overheid betalen.

  Om met alles in orde te zijn kan je her beste bij bolero beleggen, wel niet de goedkoopste maar alle taxen etc worden vanzelf afgehouden. De financiële informatie die je er krijgt is van grote waarde.

 23. Duidelijke, goed gebrachte video! Top.

  Wel enkele bedenkingen:
  1) Pensioensparen is ok, maar als je alles incalculeert verbleekt het rendement bij dit van indexbeleggingen. Niet vergeten dat de staat zomaar eventjes 8% van je totaal gespaarde kapitaal + rentes in beslag neemt, steelt,… hoe je dergelijke schaamteloze belastingen ook wilt noemen! Bovendien zijn de instapkosten vaak een veelvoud van deze bij indexbeleggingen.
  2) IWDA is inderdaad een breed gespreide ETF met een heel stevig historisch rendement…. maar héél de wereld mag je niet zeggen, er zitten bvb geen emerging markets (China, India,..) in. Maar nogmaals, terecht een erg populaire ETF
  3) Dividend eindigt op een 'd' 😉

 24. Als ik nadenk over mijn pensioen of over vijf jaar minder gaan werken, vooral tijdens deze financiële recessie, ben ik benieuwd hoe mensen hun inkomen verdelen: hoeveel gaat er naar spaargeld, uitgaven of beleggingen. Ik verdien ongeveer €250.000 per jaar, maar mijn financiële portefeuille weerspiegelt dit nog niet.

 25. Bij Degiro moet ik mijn Degiro bankrekening aangeven in België? Alvast bedankt

Reacties zijn gesloten.