Banken tonen nog steeds interesse in digitale activa en DeFi te midden van marktchaos


De cryptocurrency-sector is het Wilde Westen in vergelijking met traditionele financiering, maar toch tonen een aantal banken interesse in digitale activa en gedecentraliseerde financiering (DeFi). Vooral dit jaar was opmerkelijk voor banken die digitale activa verkennen.

Onlangs demonstreerde JPMorgan hoe DeFi kan worden gebruikt om grensoverschrijdende transacties te verbeteren. Dit kwam kort nadat BNY Mellon – Amerika’s oudste bank – de lancering aankondigde van haar Digital Asset Custody Platform, waarmee geselecteerde institutionele klanten Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) kunnen aanhouden en overdragen.

The Clearing House, een bankvereniging en betalingsbedrijf in de Verenigde Staten, verklaarde op 3 november dat banken “niet minder in staat zouden moeten zijn om zich bezig te houden met digitale activagerelateerde activiteiten dan niet-banken.”

Banken bewust van potentieel

Terwijl banken interesse blijven tonen in digitale activa, wijst BNY Mellon’s 2022 Survey of Global Institutional Clients op de toenemende vraag van instellingen die toegang zoeken tot digitale activa via gerenommeerde bewaarders. Volgens het onderzoek zijn bijna alle 271 institutionele beleggers (91%) geïnteresseerd in investeringen in tokenized assets. Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste van deze investeerders gebruik maken van meer dan één bewaarder, waarbij 35% zaken doet met traditionele gevestigde spelers.

De verhoogde vraag van instellingen die toegang zoeken tot digitale activa is een van de redenen waarom banken interesse tonen in cryptocurrency en DeFi-aanbiedingen.

Bobby Zagotta, CEO van Bitstamp USA – een cryptocurrency-uitwisseling opgericht in 2011 – vertelde Cointelegraph dat Bitstamp onlangs veel inkomende verzoeken heeft ontvangen voor hun Bitstamp-as-a-Service-aanbod, waarmee fintechs en traditionele financiële instellingen klanten toegang kunnen geven tot cryptocurrency.

“Vorig jaar vroegen fintechs Bitstamp naar diensten om cryptocurrency te ondersteunen. Dit jaar hebben fintechs de nadelen besproken van het niet bieden van klanten toegang tot digitale activa. Banken worden zich bewust van het feit dat er vraag is van klanten om crypto te kopen en te verkopen, en als mensen dit niet kunnen doen met hun banken, gaan ze ergens anders heen”, zei hij.

Zagotta voegde eraan toe dat banken die momenteel geen aanbod van digitale activa willen implementeren, marktaandeel zullen verliezen: “Banken realiseren zich dat ze een probleem met het behouden van klanten kunnen creëren als ze niet op de markt komen met crypto-aanbiedingen.”

Wat Zagotta betreft, bleek uit het onderzoek van BNY Mellon dat 65% van de instellingen momenteel bezig is met digital-native platforms in plaats van met traditionele financiële spelers. De bevindingen van BNY Mellon geven echter ook aan dat 63% van de taxateurs langere afwikkelingstijden zou accepteren om transacties uit te voeren met een hoog aangeschreven traditionele instelling.

Recent: het faillissement van FTX doorbreken: hoe het verschilt van andere Chapter 11-zaken

Bovendien zijn sommige experts uit de industrie van mening dat grote banken hun activiteiten kunnen verbeteren door crypto- en DeFi-oplossingen te implementeren. Colin Butler, wereldwijd hoofd van institutioneel kapitaal bij Ethereum layer-2 netwerk Polygon, vertelde Cointelegraph dat hoewel de proefhandel uitgevoerd door JPMorgan en de Monetaire Autoriteit van Singapore een mijlpaal was in de richting van de acceptatie van gedecentraliseerde oplossingen, het ook aantoont dat deze entiteiten testen om te zien of DeFi-frameworks nuttig zijn.

“Als het antwoord ‘ja’ is, zouden ze de efficiëntie van hun operaties aanzienlijk kunnen verhogen,” zei hij.

Butler legde uit dat de proof-of-stake-blockchain van Polygon ervoor zorgde dat de grensoverschrijdende transactie tussen JPMorgan, de Monetary Authority of Singapore en andere bankentiteiten snel, veilig en zo kostenefficiënt mogelijk verliep. Hij zei:

“Al deze elementen zijn uiterst belangrijk als het gaat om de adoptie van DeFi. De inherente efficiëntie van op blockchain gebaseerde oplossingen geeft DeFi een voordeel ten opzichte van traditionele financiële systemen die de afgelopen decennia zijn gebouwd. Terwijl ze nog steeds ‘werken’, zijn deze kaders erg rigide. De nieuwste ontwikkelingen in DeFi kunnen helpen om het hele transactieproces aanzienlijk efficiënter en handiger te maken.”

In navolging van Butler vertelde Seamus Donoghue, chief growth officer bij METACO – een leverancier van digitale activabewaring voor grote financiële instellingen – aan Cointelegraph dat hij gelooft dat alle financiële activa uiteindelijk zullen worden weergegeven in gedistribueerde grootboeken. Als zodanig zei Donoghue dat het noodzakelijk is om de infrastructuur van de financiële markt opnieuw te ontwerpen.

“Dit is de reden waarom vrijwel alle tier-1-banken nu investeren in het bouwen van nieuwe infrastructuur: niet voor de momenteel bearish cryptomarkt, maar voor de veel grotere visie van hoe elk activum zal worden vertegenwoordigd en hoe waarde zal worden gecreëerd en uitgewisseld. wereldwijd”, zei hij.

Donoghue voegde eraan toe dat banken uiteindelijk de brug zullen worden voor instellingen die blootstelling zoeken aan digitale activa en DeFi. Hij legde uit dat dit te wijten is aan het feit dat traditionele financiële instellingen consumentenvertrouwen hebben, grote balansen en een netwerk van marktdeelnemers die liquiditeit creëren, samen met een klantenbestand met onvervulde behoeften.

Traditionele financiële instellingen blijven echter bezorgd over regelgeving. Mathias Schütz, hoofd van klant- en technische oplossingen bij SEBA Bank – een in Zwitserland gevestigde bank voor digitale activa – vertelde Cointelegraph dat traditionele banken aarzelen om met digitale activa om te gaan vanwege onzekerheid over de regelgeving.

Om dit op te lossen, merkte Schütz op dat SEBA Bank, die een vergunning heeft van Zwitserse toezichthouders, optreedt als een vertrouwde tegenpartij voor instellingen om met digitale activa om te gaan.

“Daarom heeft SEBA Bank in 2022 kunnen samenwerken met een aantal grote banken, waaronder LGT Bank, ’s werelds grootste private familiebank”, zei hij. Dit is ook belangrijk vanuit het perspectief van de consument, aangezien uit het onderzoek van BNY Mellon blijkt dat beleggers zich in de eerste plaats zorgen maken over de wettelijke en regelgevende kaders van digitale bewaarders.

Bron: BNY Mellon 2022-enquête onder wereldwijde institutionele klanten

Zal de chaos op de markt de interesse in digitale activa en DeFi beïnvloeden?

Afgezien van de regelgeving, kan de recente gang van zaken met FTX US en Binance van invloed zijn op hoe traditionele financiële instellingen digitale activa bekijken. Hoewel het nog te vroeg is om de gevolgen van dit debacle te begrijpen, zei Donoghue dat de opschudding van FTX US en Binance een impact op korte termijn zou kunnen hebben. “Het zou de strategieën van banken kunnen veranderen om cryptocurrency-diensten over te slaan en zich, in ieder geval tijdelijk, uitsluitend op digitale effecten te richten”, zei hij.

Eric Berman, een regelgevende expert bij Thomson Reuters, vertelde Cointelegraph dat hij niet gelooft dat deze gebeurtenis de betrokkenheid van banken bij digitale activa zal bespoedigen. “Bankinstellingen hebben het rustig aan gedaan met crypto zoals het is. De situatie van FTX US en Binance onderstreept waarschijnlijk voor de banksector dat ze er goed aan hebben gedaan om pragmatisch te werk te gaan.”

In ieder geval zijn zowel Donoghue als Berman zich ervan bewust dat dit evenement aantoont dat er behoefte is aan meer duidelijkheid over de regelgeving voordat traditionele financiële instellingen kunnen innoveren met digitale middelen.

“De recente negatieve gebeurtenissen in de branche hebben de cruciale behoefte aan veilige en conforme infrastructuur, bedrijfspraktijken en regelgevend toezicht benadrukt. Dus de vraag naar activaservices van vertrouwde instellingen zoals gereguleerde wereldwijde banken is alleen maar toegenomen”, zei Donoghue.

Het is ook interessant erop te wijzen dat het onderzoek van BNY Mellon onderzocht hoe de ineenstorting van het Terra-ecosysteem institutionele beleggers heeft beïnvloed. Volgens het rapport merkte 9% van de institutionele vermogensbeheerders op dat de ineenstorting van Terra geen invloed heeft gehad op hun plannen voor digitale activa, terwijl 50% aangaf een korte pauze te nemen om opnieuw te beoordelen, waarbij ze opmerkten dat ze waarschijnlijk binnenkort zullen doorgaan.

Recent: zou Hong Kong echt China’s proxy in crypto kunnen worden?

Met betrekking tot de vraag of de bearmarkt de interesse van banken in digitale activa zal beïnvloeden, legde Butler uit dat de cryptomarkt niet echt een factor is die banken beïnvloedt, vooral als het gaat om DeFi. Hij wees er bijvoorbeeld op dat JPMorgan Polygon gebruikte om een ​​live-valutatransactie uit te voeren waarbij tokenized Singaporese dollar en Japanse yen-deposito’s betrokken waren, samen met een simulatie van tokenized staatsobligaties. Volgens Butler hebben die activa geen correlatie met cryptoprijzen. Hij voegde toe:

“In wezen zoeken financiële instellingen naar manieren om traditionele activa te tokeniseren – en dit kan van alles zijn, van obligaties en fiat-valuta’s tot onroerendgoedakten – en deze digitaal af te handelen. Als zodanig behouden deze tokens de waarde van hun ‘oorspronkelijke’ activa, dus het gaat meer om de technologie zelf dan om cryptoprijzen en bear/bull-markten.”

Plaats een reactie