Aussies waarschuwden om crypto-papieren portemonnees die ze op straat vinden te vermijden


Australiërs zijn gewaarschuwd om weg te blijven van verdacht uitziende nep-Bitcoin-papieren portemonnees, die werken door slachtoffers te verleiden toegang te krijgen tot een lucratieve crypto-portemonnee, maar ze uiteindelijk van hun eigen cryptobezit zullen beroven.

Volgens een bericht van 22 november op de Facebook-pagina van de NSW Police Force begint de zwendel als een papieren cryptocurrency-portemonnee met een QR-code, die eruitziet als een legitieme papieren Bitcoin-portemonnee.

Deze worden door oplichters verspreid op openbare locaties zoals straten of parken.

Een voorbeeld van de zwendel crypto paper wallets. Bron: NSW Police Force

Een persoon die de papieren portemonnee lokaliseert en de QR-code scant, wordt gevraagd op een link te klikken om toegang te krijgen tot een crypto-portemonnee met maximaal $ 16.000 Australische dollars ($ 10.000).

De persoon wordt vervolgens gevraagd om opnamekosten te betalen en zijn eigen portemonnee-referenties op te geven waarmee hij naar verluidt het saldo naar zijn eigen crypto-portemonnee kan overmaken.

“Zodra de opnamekosten zijn betaald en de gegevens van de crypto-portemonnee van de persoon zijn verstrekt, wordt de cryptocurrency van de persoon uit zijn crypto-portemonnee gestolen”, legt de NSW-politie uit.

De autoriteiten hebben het publiek geadviseerd om waakzaam te blijven en dat iedereen die een soortgelijke papieren cryptoportemonnee vindt, niet moet proberen de QR-code te scannen, toegang te krijgen tot het account of hun privégegevens te verstrekken.

In plaats daarvan moeten ze de portemonnee inleveren bij hun plaatselijke politiebureau.

Dit is niet het eerste geval in Australië van oplichterij met een papieren crypto-portemonnee. Meer dan drie maanden geleden creëerde een gebruiker op Reddit een thread waarin hij meldde dat hij een papieren crypto-portemonnee had gevonden en deze had gemarkeerd als mogelijke zwendel.

Tientallen andere mensen uit het hele land reageerden met hun eigen verhalen over het vinden van papieren crypto-portemonnees op straat, op het strand en in parken.

Een gebruiker, Pinnymc, merkte op dat ze er bijna voor vielen omdat ze het adres van de portemonnee en de transacties in de keten konden zien. Ze zeiden dat de website er ook echt uitzag.

Pinnymc zegt echter dat ze achterdochtig werden vanwege de transactiekosten van 0,5%.

“Als dit een legitieme portemonnee was, zou ik geld kunnen opnemen en komen de transactiekosten uit het saldo. Het is zo jammer, want dit ziet er zo legitiem uit”, zei de gebruiker.

Verwant: ‘Stel niet uit’ — ASIC waarschuwt Aussies om te zoeken naar 10 tekenen van een crypto-zwendel

Australiërs hebben dit jaar al bewezen bijzonder vatbaar te zijn voor investeringen en cryptogerelateerde zwendel, en hebben tot dusver in 2022 242,5 miljoen Australische dollars verloren aan oplichters, volgens gegevens van de Scamwatch-website van de Australische consumentenwaakhond.

De federale wetshandhavingsinstantie van het land heeft ook gewezen op het criminele gebruik van crypto als een “opkomende dreiging”, maar zegt dat het een uitdaging is om gelijke tred te houden met criminelen die voortdurend van tactiek en methode veranderen.

Plaats een reactie