Amerikaanse banken ervaren volatiliteit en handelsstops te midden van bankfaillissementen en presidentiële garantiesBanken zagen hun aandelenkoersen tijdens het weekend en tot 13 maart een achtbaanrit maken. De handel voor tientallen regionale banken in de Verenigde Staten werd tijdelijk stopgezet vanwege volatiliteit en dalende prijzen.

The Wall Street Journal meldde vroeg in de ochtend dat de handel voor First Republic Bank was stopgezet, wat leidde tot bankverliezen toen de prijs met 65% daalde tegen de tijd dat de handel werd stopgezet. Handel in PacWest Bancorp, 25% gedaald; Zions Bancorp, een daling van 25%; en Regions Financial, een daling van 9%, werd ook stopgezet.

Die banken zagen een ongelijkmatig herstel toen de handel werd hervat, waarbij Regions Financial en Zions Bancorp terug veerden en de andere lichtjes stegen.

Een aantal andere banken handelde ook beduidend lager. Fox News merkte op dat KeyCorp met 29,02% was gedaald, Huntington Bancshares met 18,96% op de middag aan de oostkust van de Verenigde Staten. Charles Schwab daalde 9,5% nadat de handel was stopgezet en wordt ook hervat.

De grootste banken zagen kleinere verliezen. Citigroup daalde op het moment van schrijven met 7,3% en JPMorgan Chase daalde met 1,3%. Tegelijkertijd stegen de S&P 500, de Dow en de Nasdaq-index lichtjes. Bitcoin (BTC) steeg met 13,3%.

De Amerikaanse president Joe Biden legde vlak voor de opening van de markten op 13 maart een korte verklaring af over de economie, waarin hij zei:

“Amerika mag erop vertrouwen dat het banksysteem veilig is. Je deposito’s zijn er wanneer je ze nodig hebt. […] Geen verliezen zullen worden gedragen door de belastingbetaler.”

Biden zei ook dat het management van de door de FDIC overgenomen banken zou worden ontslagen en dat de verantwoordelijken voor de bankfaillissementen zouden worden vervolgd. Beleggers in de failliete banken zouden echter niet worden beschermd. “Ze hebben bewust een risico genomen […] Zo werkt het kapitalisme’, zei de president.

Gerelateerd: Instorting Silicon Valley Bank: hoe de aandelenkoers van SVB in 5 jaar presteerde

De bankencrisis kan de crypto-industrie beïnvloeden, zelfs nadat de prijzen zijn gestabiliseerd, aangezien de mislukte Silvergate- en Signature-banken crypto-vriendelijk waren, in tegenstelling tot veel traditionele banken.Plaats een reactie