Altcoin-dominantie overschrijdt 50%, wat dit betekent voor Bitcoin


On-chain data tonen aan dat de handelsdominantie van altcoins nu meer dan 50% is; hier is wat dit kan betekenen voor Bitcoin.

Altcoin-handelsdominantie is toegenomen tot meer dan 50%

Zoals opgemerkt door een analist in een CryptoQuant-post, zijn duurzame bewegingen in de markt meestal begonnen met Bitcoin als eerste. De indicator “handelsdominantie” meet het percentage van het totale handelsvolume dat een crypto bijdraagt.

Wanneer de waarde van deze statistiek voor een munt stijgt, betekent dit dat het volumeaandeel van die specifieke munt stijgt, wat aantoont dat er meer handelsinteresse van investeerders is. Aan de andere kant suggereert de afnemende dominantie dat de munt aan kracht verliest, aangezien niet veel houders hem verhandelen in vergelijking met de rest van de markt.

Historisch gezien domineerden Bitcoin en Ethereum het grootste deel van het marktvolume, aangezien hun gecombineerde dominantie meestal boven de 50% bleef. Er zijn echter ook enkele punten geweest waarop de altcoins (behalve ETH) het beeld hebben omgedraaid.

De onderstaande grafiek toont de trend in de dominantie van deze altcoins over de afgelopen anderhalf jaar:

Looks like the value of the metric has seen some rise in recent days | Source: CryptoQuant

Zoals te zien is in de grafiek, is de dominantie van altcoins (minus Ethereum) onlangs toegenomen en is de waarde van de statistiek nu groter dan 50%. De quant heeft eerdere voorbeelden van een dergelijke trend in de grafiek gemarkeerd.

Het lijkt erop dat meestal wanneer deze altcoins het grootste deel van het handelsvolume hebben ingenomen, de prijs van Bitcoin enige daling heeft gevolgd. Volgens de analist stijgt de dominantie van altcoins over het algemeen boven deze grens wanneer investeerders genoeg krijgen van BTC, dus beginnen ze in plaats daarvan alts te verhandelen. Aangezien deze munten over het algemeen een hoger risico met zich meebrengen dan BTC, zijn hun prijzen fragiel en gemakkelijk onder druk te zetten.

Hierdoor kunnen prijsbewegingen die beginnen met altcoins instabiel zijn. De kwant somt de ICO-bubbel van 2018 op, de bullrun in de tweede helft van 2021 en de ETH-fusie als enkele extreme voorbeelden. Aan de andere kant zijn bewegingen waarbij Bitcoin als eerste is gestegen en Ethereum/altcoins hebben gevolgd, gezonder en duurzamer.

Als de historische gebeurtenissen van altcoin-dominantie die boven de 50% uitsteekt iets zijn om voorbij te gaan, zou Bitcoin binnenkort een daling kunnen zien. Het is echter niet zeker, aangezien er eerder een paar eenzame pieken boven dit niveau zijn geweest die nooit merkbare effecten op de markt hebben veroorzaakt. Zelfs als er een achteruitgang optreedt, is de mate misschien niet zo intens als in sommige eerdere voorbeelden.

BTC-prijs

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin rond de $16.800, een stijging van 1% in de afgelopen week.

Bitcoin-prijsgrafiek

The value of the crypto seems to have moved sideways over the last couple of days | Source: BTCUSD on TradingView

Uitgelichte afbeelding van Kanchanara op Unsplash.com, grafieken van TradingView.com, CryptoQuant.com

Plaats een reactie