AI gaat profiteren van op blockchain gebaseerde data-infrastructuur


De opkomst van ChatGPT is ronduit spectaculair. Binnen twee maanden na de lancering bereikte de op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde applicatie 100 miljoen unieke gebruikers. Alleen al in januari 2023 registreerde ChatGPT ongeveer 590 miljoen bezoeken.

Naast AI is blockchain een andere ontwrichtende technologie met toenemende acceptatie. Gedecentraliseerde protocollen, applicaties en bedrijfsmodellen zijn volwassen geworden en hebben marktaantrekkingskracht gewonnen sinds de publicatie van het Bitcoin (BTC)-witboek in 2008. Er moet veel worden gedaan om beide technologieën vooruit te helpen, maar de convergentiezones tussen de twee zullen opwindend zijn voor horloge.

Hoewel AI een hype is, gebeurt er achter de schermen veel om een ​​robuuste data-infrastructuur te creëren om zinvolle AI mogelijk te maken. Gegevens van lage kwaliteit die inefficiënt worden opgeslagen en gedeeld, leiden tot slechte inzichten vanuit de intelligentielaag. Als gevolg hiervan is het van cruciaal belang om holistisch naar de datawaardeketen te kijken om te bepalen wat er moet gebeuren om hoogwaardige data en AI-applicaties te krijgen met behulp van blockchain.

De hamvraag is hoe Web3-technologieën kunstmatige intelligentie kunnen aanboren op gebieden als gegevensopslag, gegevensoverdracht en gegevensintelligentie. Elk van deze datamogelijkheden kan baat hebben bij gedecentraliseerde technologieën, en bedrijven richten zich op het leveren ervan.

Data opslag

Het helpt te begrijpen waarom gedecentraliseerde gegevensopslag een essentiële bouwsteen is voor de toekomst van gedecentraliseerde AI. Naarmate blockchain-projecten groter worden, kan elke centralisatievector hen gaan achtervolgen. Een gecentraliseerd blockchain-project kan te maken krijgen met uitval van het bestuur, beperking van de regelgeving of infrastructuurproblemen.

Het Ethereum-netwerk “Merge”, dat de keten in september 2022 verplaatste van proof-of-work naar proof-of-stake, had bijvoorbeeld een vector van centralisatie aan de keten kunnen toevoegen. Sommigen hebben betoogd dat grote platforms en beurzen zoals Lido en Coinbase, die een groot deel van de Ethereum-stakingmarkt hebben, het netwerk meer gecentraliseerd hebben gemaakt.

Een andere centralisatievector voor Ethereum is de afhankelijkheid van Amazon Web Services (AWS) cloudopslag. Daarom moeten opslag- en verwerkingskracht voor blockchain-projecten in de loop van de tijd worden gedecentraliseerd om de risico’s van een enkel gecentraliseerd storingspunt te verkleinen. Dit biedt de mogelijkheid voor gedecentraliseerde opslagoplossingen om bij te dragen aan het ecosysteem, wat schaalbaarheid en stabiliteit oplevert.

Maar hoe werkt gedecentraliseerde opslag?

Het principe is om meerdere servers en computers wereldwijd te gebruiken om een ​​document op te slaan. Een document kan eenvoudig worden gesplitst, versleuteld en op verschillende servers worden opgeslagen. Alleen de documenteigenaar heeft de privésleutel om de gegevens op te halen. Bij het ophalen haalt het algoritme deze afzonderlijke delen op om het document aan de gebruiker te presenteren.

Recent: tokenized hypotheken kunnen een nieuwe huizenzeepbelcrisis voorkomen, zegt Casper exec

Vanuit beveiligingsperspectief is de privésleutel de eerste beschermingslaag en de gedistribueerde opslag de tweede laag. Als een knooppunt of een server op het netwerk wordt gehackt, heeft deze slechts toegang tot een deel van het versleutelde gegevensbestand.

Grote projecten binnen de decentrale opslagruimte zijn onder meer Filecoin, Arweave, Crust, Sia en StorJ.

Decentrale opslag bevindt zich echter nog in de kinderschoenen. Facebook genereert dagelijks 4 petabytes (4.096 terabytes) aan gegevens, maar Arweave heeft in totaal slechts ongeveer 122 TB aan gegevens verwerkt. Het kost ongeveer $ 10 om 1 TB aan gegevens op AWS op te slaan, terwijl de kosten op Arweave ongeveer $ 1.350 bedragen op het moment van publicatie.

Ongetwijfeld heeft gedecentraliseerde opslag nog een lange weg te gaan, maar gegevensopslag van hoge kwaliteit kan AI een boost geven voor real-world use cases.

Data overdracht

Gegevensoverdracht is de volgende belangrijke use-case op de datastack die kan profiteren van decentralisatie. Gegevensoverdracht met behulp van gecentraliseerde Application Programming Interfaces (API’s) kan nog steeds AI-toepassingen mogelijk maken. Het toevoegen van een centralisatievector op elk punt in de gegevensstapel zou het echter minder effectief maken.

Eenmaal gedecentraliseerd, is het volgende item in de gegevenswaardeketen de overdracht en het delen van gegevens – voornamelijk via orakels.

Oracles zijn entiteiten die blockchains verbinden met externe gegevensbronnen, zodat slimme contracten kunnen worden aangesloten op gegevens uit de echte wereld en transactiebeslissingen kunnen nemen.

Orakels zijn echter een van de meest kwetsbare onderdelen van de data-architectuur, en hackers hebben zich er in de loop der jaren uitgebreid en met succes op gericht. In een recent voorbeeld leed het Bonq-protocol een verlies van $ 120 miljoen als gevolg van een orakelhack.

Naast slimme contracten en cross-chain bridge-hacks, zijn orakelkwetsbaarheden laaghangend fruit geweest voor cybercriminelen. Dit is voornamelijk te wijten aan een gebrek aan gedecentraliseerde infrastructuur en protocollen voor gegevensoverdracht.

Gedecentraliseerde orakelnetwerken (DON’s) zijn een mogelijke oplossing voor veilige gegevensoverdracht. DON’s hebben meerdere knooppunten die gegevens van hoge kwaliteit leveren en end-to-end decentralisatie tot stand brengen.

Orakels zijn op grote schaal gebruikt binnen de blockchain-industrie, met verschillende soorten orakels die bijdragen aan het mechanisme voor gegevensoverdracht.

Er zijn input-, output-, cross-chain- en compute-enabled orakels. Elk van hen heeft een doel in het datalandschap.

Input-orakels dragen en valideren gegevens van off-chain gegevensbronnen naar een blockchain voor gebruik door een slim contract. Met uitvoerorakels kunnen slimme contracten gegevens off-chain-activiteit overbrengen en bepaalde acties activeren. Cross-chain orakels vervoeren gegevens tussen twee blockchains – wat van fundamenteel belang zou kunnen zijn naarmate de interoperabiliteit van blockchain verbetert – terwijl compute-enabled orakels off-chain berekeningen gebruiken om gedecentraliseerde diensten aan te bieden.

Terwijl Chainlink een pionier is geweest in het ontwikkelen van orakeltechnologieën voor blockchain-gegevensoverdracht, bieden protocollen zoals Nest en Band ook gedecentraliseerde orakels. Afgezien van pure op blockchain gebaseerde protocollen, bieden platforms zoals Chain API en CryptoAPI API’s voor DON’s om off-chain data veilig te consumeren.

Gegevensintelligentie

De data-intelligentielaag is waar alle infrastructuurinspanningen voor het opslaan, delen en verwerken van gegevens tot bloei komen. Een op blockchain gebaseerde applicatie die AI gebruikt, kan nog steeds gegevens van traditionele API’s halen. Dat zou echter een zekere mate van centralisatie toevoegen en de robuustheid van de uiteindelijke oplossing kunnen aantasten.

Verschillende toepassingen maken echter gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie in crypto en blockchain.

Handel en investeringen

Sinds enkele jaren worden machine learning en kunstmatige intelligentie binnen fintech gebruikt om robo-adviesfunctionaliteiten aan investeerders te leveren. Web3 heeft zich laten inspireren door deze toepassingen van AI. Platforms verzamelen gegevens over marktprijzen, macro-economische gegevens en alternatieve gegevens zoals sociale media, waardoor gebruikersspecifieke inzichten worden gegenereerd.

De gebruiker stelt doorgaans zijn risico- en rendementsverwachtingen in, waarbij de aanbevelingen van het AI-platform binnen deze parameters vallen. De gegevens die nodig zijn om deze inzichten te leveren, worden door het AI-platform verkregen met behulp van orakels.

Bitcoin Loophole en Numerai zijn voorbeelden van deze AI-use-case. Bitcoin Loophole is een handelstoepassing die kunstmatige intelligentie gebruikt om handelssignalen aan platformgebruikers te verstrekken. Het beweert daarbij een slagingspercentage van meer dan 85% te hebben.

Numerai beweert dat het een missie heeft om “het laatste hedgefonds ter wereld” te bouwen met behulp van blockchain en AI. Het gebruikt AI om gegevens uit verschillende bronnen te verzamelen om een ​​beleggingsportefeuille te beheren zoals een hedgefonds dat zou doen.

AI-marktplaats

Een gedecentraliseerde AI-marktplaats gedijt op het netwerkeffect tussen ontwikkelaars die AI-oplossingen bouwen aan de ene kant en gebruikers en organisaties die deze oplossingen gebruiken aan de andere kant. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van de applicatie worden de meeste commerciële relaties en transacties tussen deze belanghebbenden geautomatiseerd met behulp van slimme contracten.

Ontwikkelaars kunnen de prijsstrategie configureren via invoer in slimme contracten. Betaling aan hen voor het gebruik van hun oplossing kan gebeuren per datatransactie, data-inzicht of gewoon een vast bedrag voor de gebruiksperiode. Er kunnen ook hybride benaderingen van het prijsplan zijn, waarbij het gebruik on-chain wordt bijgehouden terwijl de AI-oplossing wordt gebruikt. De on-chain-activiteiten zouden slimme contractgebaseerde betalingen activeren voor het gebruik van de oplossing.

SingularityNET en Fetch.ai zijn twee voorbeelden van dergelijke toepassingen. SingularityNET is een gedecentraliseerde marktplaats voor AI-tools. Ontwikkelaars creëren en publiceren oplossingen die organisaties en andere platformdeelnemers kunnen gebruiken via API’s.

Fetch.ai biedt op dezelfde manier gedecentraliseerde machine learning-oplossingen om modulaire en herbruikbare oplossingen te bouwen. Agenten bouwen peer-to-peer-oplossingen op deze infrastructuur. De economische laag over het hele dataplatform bevindt zich op een blockchain, waardoor gebruiksregistratie en slim contracttransactiebeheer mogelijk is.

NFT en metaverse intelligentie

Een andere veelbelovende use-case is rond nonfungible tokens (NFT’s) en metaverses. Sinds 2021 worden NFT’s door veel Web3-gebruikers gezien als sociale identiteiten die hun NFT’s gebruiken als Twitter-profielfoto’s. Organisaties zoals Yuga Labs zijn nog een stap verder gegaan, waardoor gebruikers kunnen inloggen op een metaverse-ervaring met hun Bored Ape Yacht Club NFT-avatars.

Naarmate het metaverse verhaal toeneemt, zal ook het gebruik van NFT’s als digitale avatars toenemen. Digitale avatars op metaverses zijn tegenwoordig echter niet intelligent en lijken ook niet op de persoonlijkheid die de gebruiker verwacht. Hier kan AI waarde toevoegen. Er worden intelligente NFT’s ontwikkeld om NFT-avatars in staat te stellen van hun gebruikers te leren.

Recent: Universiteitsstudenten onthullen nieuwe Web3-oplossingen op ETH Denver 2023

Matrix AI en Althea AI zijn twee bedrijven die AI-tools ontwikkelen om intelligentie naar metaverse avatars te brengen. Matrix AI heeft tot doel “avatar-intelligentie” of AvI te creëren. De technologie stelt gebruikers in staat om metaverse avatars zo dicht mogelijk bij zichzelf te creëren.

Althea AI bouwt een gedecentraliseerd protocol om intelligente NFT’s (iNFT’s) te creëren. Deze NFT’s kunnen leren reageren op eenvoudige signalen van gebruikers door middel van machine learning. De iNFT’s zouden avatars worden op de metaverse genaamd “Noah’s Ark.” Ontwikkelaars kunnen het iNFT-protocol gebruiken om hun iNFT’s te maken, te trainen en ermee te verdienen.

Bij verschillende van deze AI-projecten zijn de tokenprijzen gestegen naast de opkomst van ChatGPT. Toch is gebruikersacceptatie de echte lakmoesproef, en alleen dan kunnen we er zeker van zijn dat deze platforms een echt probleem voor de gebruiker oplossen. Dit zijn nog vroege dagen voor AI en gedecentraliseerde dataprojecten, maar de groene scheuten zijn opgekomen en zien er veelbelovend uit.

Plaats een reactie