🚗 Oorlog door hyperinflatie & loslaten goudstandaard met Econoom Edin Mujagic | Madelon Navigeert in 2022

laatste update: 09-2022


❤️ Abonneer en klik op de bel voor meer 👉🏻
🙏🏻 Meer video’s zien? Klik dan hier voor meer 👉🏻
🥇 Handel gratis €1000 in cryptocurrencies 👉🏻
🏆 Claim hier je gratis gram goud 👉🏻
👩🏼‍🎓 Gratis cursussen, community, ebook en meer 👉🏻

Welkom bij de zevende aflevering van Madelon Navigeert Seizoen 2! In deze aflevering spreek ik met econoom, auteur en publicist Edin Mujagic. Op jonge leeftijd ontvluchtte Edin Joegoslavië. Daar zag hij hoe hyperinflatie zijn land had verwoest. Dit resulteerde in het feit dat hij zich interesseerde in monetaire economie. Na zijn studie economie besloot hij de monetaire geschiedenis beter en beter te begrijpen, wat hem meerdere boeken opleverde waaronder Geldmoord en Keerpunt 1971. Die laatste bespreken we met hem.

In het tweede seizoen van Madelon Navigeert spreek ik bekende economen, journalisten en analisten. Met hen praat ik over geld, de economie en de toekomst om de kijker te inspireren en bewust te maken van financiële gezondheid. Ook dit seizoen maken we weer een bijzondere reis, langs positieve en negatieve rente, kopen of verkopen én langs inflatie en deflatie en langs stijgende en dalende koersen.

Abonneer jezelf en klik op het belletje: 👉
Ik wens je alvast veel kijkplezier en een fijne reis!

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

💡 Edin Mujagic
▪️ Twitter:

📺 Volg mij via:
▪️
▪️
▪️

🙌 In samenwerking met:
▪️ GoldRepublic:
▪️ Bitvavo:

📈 Een overzicht van diensten die ik zelf gebruik bij het investeren, beleggen en handelen in assets ▪️

📩 Website, contact & gratis cursussen en community
▪️

😍 Nog meer Madelon Navigeert afleveringen!
▪️Klik dan hier 👉

🚀 Wil je mij helpen? Dat kan door deze video te delen op Instagram, Twitter, Facebook en/of Whatsapp, telegram, etc. Tag mij even en ik deel het ook, alvast bedankt!!

⏰ Timestamps
0:00 – Intro
2:12 – De val van Joegoslavië
10:04 – Centrale bankiers rentebeleid
20:05 – Goud loskoppelen van dollar gevolgen
31:34 – Centrale bankier Paul Volcker
40:35 – Centrale bankiers van nu
46:15 – Neergang economie
54:20 – Cryptocurrency als nieuw geldstelsel
1:04:11 – Deflatie opkomst
1:09:15 – Op weg naar een andere wereld
1:15:08 – Outro
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Lieve kijker,

Vond je deze video leuk en wil je geen enkele video meer missen? Doe dan je duimpje omhoog, abonneer op mijn kanaal en klik op het belletje zodat je geen video meer mist. Ieder van jullie telt!
👉🏻

Veel liefs,
Madelon Vos

Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Bitvavo & Gold Republic.
&

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

📃 Disclaimer: Please be advised that I own a diverse portfolio of cryptocurrency assets, and anything written or discussed in connection to cryptocurrencies– regardless of the subject matter’s content– may represent a potential conflict of interest. I wish to remain transparent and impartial to the cryptocurrency community at all times, and therefore, the content of my media are intended FOR GENERAL INFORMATION PURPOSES ONLY. Nothing that I write or discuss should be construed, or relied upon, as investment, financial, legal, regulatory, accounting, tax or similar advice. Nothing should be interpreted as a solicitation to invest in any cryptocurrency, and nothing herein should be construed as a recommendation to engage in any investment strategy or transaction. Please be advised that is in your own best interests to consult with investment, legal, tax or similar professionals regarding any specific situations and any prospective transaction decisions.

#arnowellens #economie #banken

30 gedachten over “🚗 Oorlog door hyperinflatie & loslaten goudstandaard met Econoom Edin Mujagic | Madelon Navigeert in 2022”

 1. de FED is een private instelling…waarom kon de FED geen NEE verkopen aan de US regering? Zoals een bank een klant nee verkoopt omdat deze onverantwoord wil lenen. Ik denk omdat het systeem inflatie vereist (rente en groei) en minder consumeren er niet in past? De FED lijkt m.i. hiermee politiek niet onafhankelijk en moet bewust zijn van de gevolgen. Nu is er m.i. al jaren meer geen andere mogelijkheid meer dan "Kicking the can down the road" …maar ooit was er wel een moment dat men het kon, wist wat de gevolgen waren op termijn, en toch sloeg men de weg in van ongebreidelde groei van kredieten (geld bijdrukken)

 2. grappig die gedachte van wisselkoers contant versus digitaal; maar daar schieten mij nu al gedachten te binnen waarmee er gaten in geschoten kunnen worden. Er kunnen meerdere sporen ontstaan in een financieel systeem…een parallelle systeem, een zwart geld circuit juist omdat men cash probeert te ontmoedigen.

 3. Dit is de brug voor een goed gesprek met de oudste generatie, probeer het maar eens…
  Bedankt beide!

 4. Wow what an impressive interview. And for a change with a positive outlook instead of the conclusions of Willem Middelkoop (whose view on the bigger picture I appreciate) 😉

 5. Wat een mooi interview! Ontzettend veel van geleerd en de interactie (vragenstelling etc.) is top! Ik zou heel graag het boek willen winnen, omdat ik nog maar 15 jaar ben (met een enorme interesse in economie en politiek/maatschappij) en een boek ik eigenlijk zonde vind van het geld (omdat ik het een paar keer lees en dan wellicht de kast in verdwijnt), bovendien kan ik het geld dan beleggen in bitcoin! 😉 Het lijkt me ook leuk om het boek dan uit te lenen aan kennissen om deze belangrijke materie met iedereen te kunnen delen! Voor nu iedereen: geniet van de laatste dagen van december en alvast een gelukkig nieuwjaar! 😄

 6. Prachtig gesprek met zeker ook nieuwe dingen bijv. over het uitfaseren van contant geld. Ik kan me zo voorstellen dat de QR code de voorloper is van een digi ID die straks gekoppeld is aan je digitale wallet. Slecht nieuws voor een vrijheidslievend burger die niet perse in alles achter de overheid staat…

 7. Hoi Madelon, zeer interessant en helder gesprek heeft mij op verschillende punten weer wat meer doen inzien over hoe de wereld op financieel en economisch gebied eruit ziet. Ik zal jou en Edin zeker blijven volgen!

 8. Heel veel over gelezen en onderzocht en zou het boek zeker willen lezen De stukjes vallen in de puzzel op zijn plaats

 9. Zijn sommige van je video's deepfake? Zitten die mensen echt bij jou in de auto?

 10. Gaddafi wilden een gouden munteenheid creëren samen met de Afrikaanse landen. Olie ruilen alleen voor goud. De reden waarom ze hem hebben vermoord. Zoek op Gadaffi Golden dinar.

 11. Wat is er vooraf gegaan in 1910, en in 1941 in Breton Woods? Lees Finanz Tsunami, Ernst Wolff. Tijdens de Weimar Republik onstond er een grote inflatie, totale Verellendung. Privé bezit van goud werd verboden. Wat denken jullie van in 1948 de dwang-hypotheek op onroerend goed , 50% op onroerend goed moest in 30 jaar opnieuw betaald worden.Bail out van banken in de problemen , is nu veranderd door "bail-in" dwz verliezen van banken moeten sinds kort door rekeninghouders vereffend worden. Dit is gebeurd in Florence

 12. Waanzinnig interessant! Heel erg bedankt voor deze mooie aflevering!

 13. Het kwartje van Kok was ook een tijdelijke economische maatregel.

 14. Wat een interessante kerel! Fijn om naar te luisteren en wat een kennis! Graag zou ik een deel 2 zien waarin hij verder ingaat op de toekomst 👍

 15. Zou fijn zijn geweest als de presentator/interviewer zich ook wat had ingelezen over de onderwerpen. Deze kerel schuift de inflatie in de VS van de jaren 70 volledig op het loslaten van de goudstandaard zonder ook maar enige verwijzing naar de bijna full employment van de jaren 60, de olie crisis en shocks, watergate, iran, etc. Zonder enig weerwoord of vraag. De focus op 1 vrijwel compleet achterhaald aspect van economisch beleid en het negeren van alle context zet mijn skeptische haren echt compleet overeind.

 16. Zou het een optie voor de ECB zijn om nu alleen het opkoop programma te stoppen zonder de rente te verhogen, dus na het stoppen en vorm van rustpauze, en dan pas na verloop van tijd de rente te verhogen. Het hoeft toch niet én stoppen én rente verhogen tegelijk? of zie ik dat verkeerd?

 17. Leuke video!! Ik ben ervan overtuigd dat ook de armen rijk kunnen worden, als ze verstandig investeren en hun inkomen diversifiëren. Investeren is geen plan om rijk te worden, maar de sleutel tot financiële groei en stabiliteit

 18. Edin legt het zeer boeiend en correct uit. Echter in zijn stelling dat " na de hyper inflatie een oorlog uitbreekt, want Joegoslavië" heeft de geschiedenis (waar Edin veel uit put) bewezen dat het niet altijd zo is (Argentinië, Venezuela, etc).
  Oorlog in Joegoslavië begon toevallig na een hyper inflatie periode maar de reden voor die oorlog lagen veel dieper in de geschiedenis. Hyper inflatie heeft een toestand gecreëerd waarin de 'donker geschiedenis' zich kon herhalen.

 19. Gewoon stoppen met die Euro! Terug de gulden! Er is geen houden aan! Het systeem is failliet dus eruit voor het te laat is! Dat fabeltje van dat er dan nooit geen oorlog meer komt is inmiddels ook achterhaalt!

 20. Vandaag je site opYouTube tegengekomen en inmiddels meerder uitzendingen bekeken. Van mijn schoonzoon al wel eens iets over de "Reset" gehoord maar het afgedaan als een wilde gedachten fantasie. Kan nu wel een link zien met FVD die in de tweede kamer het over soortgelijke items heeft al komt het er soms vrij bot en beledigend naar kamergenoten uit.
  Jouw interviews in de auto met meerdere handelaren en economen geven een helder beeld van de huidige stand van de economie, maar de oplossing van de digitale munt naast de euro zie ik nog niet als oplossing.
  1) Wordt mijn huidige banktegoed in euro's omgezet in de nieuwe munt en kan ik op dat moment er het zelfde voor kopen (soortgelijk als bij de overgang van gulden naar euro)?
  2) Geldt dit ook voor schulden en/of hypotheek?
  3) Voor contant geld is er vanaf dat moment een "wisselkoers" die op dat moment of iets later een zware inflatie te verduren krijgt.
  Zou een mooie oplossing voor het verwijderen van zwart en crimineel geld kunnen zijn, al weten die jongens vast een achterdeurtje in het systeem te vinden.
  Misschien ontstaat er naast de digitale munt een zwart euro circuit (winkels of handel) waardoor je niet te maken hebt de "wisselkoers".
  4) Hoe worden bezittingen als b.v. goud en zilver wat in depot op mijn naam ligt omgerekend?
  5) Krijgt deze nieuwe financiele instantie ook de zeggenschap over mijn bestedingen (b.v. maximum vlieg mijlen I.v.m. CO2 of auto kilometers)?
  6) Worden alle of een groot deel van de schulden aan de ECB kwijtgescholden?

  Als de antwoorden op bovenstaande vragen in het boek staan zou ik graag een boek uit de weggeef serie ontvangen.

Reacties zijn gesloten.